Telefon Görüşmelerini Kaydeden Yeni Bir Virüs Bulundu

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Telefon görüşmelerini kaydeden virüs bulundu, Zararlı yazılımlardan nasıl korunuruz?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Özgür bir mobil platform olması sebebiyle kısa sürede büyük yükseliş gösteren Google‘ın Android işletim sistemi, büyüdükçe geniş kullanıcı kitlesinden istifade etmek isteyenler artış göstermeye başladı. CA Security araştırmacıları Android üzerindeki son çalışmalarında, telefon görüşmelerini kayıt altına alan bir Trojan’a rastladılar.

Trojan görüşmelerimizi “amr” formatında kaydederek telefon hafızanızda ya da hafıza kartınızda bir dizine aktarıyor. Daha sonra telefonunuzda saklanan bu kayıtlar uzak bir sunucuya yükleniyor.

Yapılan analizler de gösteriyor ki; bu ve bunun gibi zararlı yazılımlar Google’ın Android Market üzerindeki gevşek politikasından ötürü artış gösteriyor. Bu tür uygulamalardan korunmak için; yükleme öncesi onaylamanız istenen uygulama izinlerini iyice okumalı, Android Market ve Google’dan indireceğiniz uygulamayı araştırmalı ya da kötü niyetli yazılımları bulması ve etkisiz hale getirmesi için herhangi bir antivirüs uygulamasını yüklemelisiniz.

Yazımızın devamında sizleri bu gibi yazılımlardan koruyacak en iyi Antivirüs ve Spyware uygulamaları tanıtacağız.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Lookout Mobile Security

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının güven duyduğu ödüllü Antivirus uygulaması Lookout Mobile Security, zararlı yazılımlara karşı en etkili silahınız olacaktır. Zararlı yazılımlara karşı korumasının dışında; cihazınız kaybolduğunda ya da çalındığında Google Maps üzerinden nerede olduğunu tayin edebiliyor, yüklediğiniz uygulamaları virüs taramasından geçiriyor ve kişisel bilgilerinizi yedekleyebiliyor.

Birçok kuruluş tarafından en başarılı Antivirüs uygulaması seçilen Lookout Mobile Security uygulaması tüm bu saydığımız hizmetleri tamamen ücretsiz gerçekleştiriyor. Daha birçok özelliği bulunan Premium versiyonunu da satın alabilirsiniz.

Lookout Mobile Security Android uygulamasının Android Market Web Mağazasındaki sayfasını buradan ziyaret ederek ya da aşağıdaki QR kodunu telefonunuza Google Goggles gibi bir uygulamala okutarak yükleyebilirsiniz.

AVG Anti-Virus Free

Bilgisayarlar için de hizmet vermekte olan AVG Anti-Virus Android telefon ve tablet bilgisayarınızdaki; SMS, uygulama, dosya ve klasörleri tarayarak zararlı yazılımların işleyişini durduruyor. Ayrıca; arka planda çalışan uygulamaları ve görevleri silerek pil ömrünüzü arttırıyor, istediğiniz uygulamayı kilitleyebiliyor, telefonunuzdaki kişisel bilgiler de dahil olmak üzere herşeyi silerek bir nevi format atabiliyor, internette güvrenli sörf yapmabilmenizi sağlıyor ve istediğiniz bilgileri yedekleyebiliyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

15 dil desteği bulunuyor fakat Türkçe mevcut değik. AVG Anti-Virus Free’nin Android Market Web Mağazasındaki sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz. Aşağıdaki QR kodunu cihazınıza okutarak uygulamayı yükleyebilirsiniz.

Norton Mobile Security (Beta)

Dünyaca ünlü Norton Antivirus yazılımı, Android platformu için hazırladığı Beta uygulamasıyla karşımızda! Norton Mobile Security‘nin güvenirliğinden ve kalitesinden hiç kuşkunuz olmasın. Henüz deneme sürümünde olmasına karşın hatasız işlem görebiliyor.

Çalınmalara karşı cihazınızı kilitleyebiliyor, bilgilerinizi silebiliyor, cihazın haritadaki konumunu gösterebiliyor. İnternette gezinirken ya da mobil bankacılık işlemleri gerçekleştirirken kullandığınız şifreleri sanal hırsızlığa karşı koruyor. Telefonunuzu yavaşlatmadan uygulama ve kişisel bilgilerinizi tarayarak zararlı yazılımları etkisiz hale getiriyor. Üstelik herhangi bir ücret talep etmeden bu uygulamanın tüm özelliklerinden yararlanabiliyorsunuz.

Norton Mobile Security Android Antivirus uygulamasının Android Market Web Mağazasındaki sayfasına buradan ulaşabilir, aşağıdaki QR koduyla telefonunuza taratarak yükleyebilirsiniz.

Android Market’ten ya da internetten indirdiğiniz uygulamaları yüklerken izinleri iyice okumalısınız. Eğer yeni yayınlanmış bir uygulama, daha önce benzeri olmayan bir uygulama, popüler uygulamaların benzeri ya da çakması olan uygulamalar ve en önemlisi cinsel içerikli uygulamaları yüklemeden önce iyice düşünün, hatta yüklememenizi şiddetle tavsiye ederiz.

İzinler listesinde şüpheli bir izin gördüyseniz o uygulamayı Google’da iyice araştırıp öyle yükleyin ya da yüklemeyin. İzinleri kabul ettiğiniz anda zararlı yazılımlardan göreceğiniz zararın sizden başkası sorumlu değildir.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.