Android’in Kullanım Rakamları Neyi Anlatıyor?

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma
HTC Desire ve HTC Legend'e Root erişimi

Yazarın Notu: Öncelikle bu yazanların tamamı benim kişisel görüşümdür. Katılırsınız yada katılmazsınız ama lütfen sonuna kadar okumanızı rica ederim.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

iPhone 2G’den Android işletim sistemine geçme sebebim, Android işletim sisteminde o dönemde Adobe Flash desteği olmasıydı. iPhone 3G çıktığında kendisini rahmetle andığım Steve Jobs’ın; Adobe Flash için “Sistemi boşu boşuna yıpratan ve yavaşlatan bir yazılım. Bunun yerine HTML 5 kodunun gelişmesi gerekiyor. Biz Apple olarak bundan böyle Flash desteğini hiç bir mobil cihazda sunmayacağız. Adobe’de kendine çeki düzen vermeli” açıklamasını daha dün gibi hatırlıyorum. O dönemde çok kızdığım bu açıklamaya bir değer vermesem de, şu anda tüm mobil sektörün HTML 5 kodunu üzerinden gittiğini görünce Steve Jobs’ın dehasına bir kez daha şahit oluyorum ve saygı duyuyorum.

Bu gün ise Android işletim sisteminin kullanım rakamları açıklandı. Değerli yazarımız Mustafa KILIÇ’ın hazırlamış olduğu Android Kullanım Oranları yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Bu listede dikkat çeken bazı küçük nüanslar var. Froyo ve tablet yazılımı Honeycomb azalıyor hatta yok oluyor gibi görünse de yinede 10 milyonlarca cihaz bu işletim sistemini kullanarak Google Markete erişim sağlıyorlar. Gerçi ilk nesil Galaxy Tab 10.1’ime zamanında 4.0.4 yükledim işte ondan sonra tabletten nefret eder bir duruma gelmiştim. Onu da hatırlatmakta fayda var. Mobil işletim sistemi güncellemeleri her zaman kararlı olmuyor. iOS 7’nin iPhone 4’lere yaptığı gibi.

Android işletim sisteminin akıllı telefon pazarında %71 oranında bir paya sahip olmasının temel sebebi %18,6’lık Ice Cream Sadwich ve %24,1 ile Gingerbread olarak görünüyor. Android  işletim sisteminin “Amiral Gemisi” telefonlarının şu anda 4.3 ve 4.4 kullandığını düşünürsek toplamda tüm amiral gemisi telefonların sadece %5,3 rakamını görüyoruz ki bu da oldukça yetersiz bir rakam olarak dikkat çekiyor. Android işletim sistemi asla güncelleme almayacak bir işletim sistemi kullanan %25’lik bir cihaz çöplüğüne sahip. Evimde bir adet Samsung GT-551 var ve bu telefonda 2,3,6 kullanıyor. Android eko sisteminde aktifleştirilen 900 milyon telefon olduğu söyleniyor. Bu telefonların %25’i yani 225 milyon telefonun şu anda güncelleme alması kesinlikle beklenmiyor. Belki 4.4 KitKat bir heyecan yarattı “512 MB belleklere de destek verecek” açıklaması ile ama bu söz yeni çıkacak telefonlar içindi. Hiç bir üretici 3 sene evvel çıkarttığı bir telefona yeni Android sürümü vermeyecektir (Apple hariç). Bildiğiniz gibi Apple iOS 7 işletim sistemini şimdiye kadar yapmış olduğu 8 telefondan 5’ine verdi. Güncelleme konusuna önem veriyorsanız asla Android işletim sistemini tercih etmeyin derim ama illa Android kullanacağım diyorsanız ya Nexus cihazlara ya da Google Edition cihazları tercih edin. Bu konuda en başarılı sistem bence Windows Phone tarafı. Sürekli güncelleme yapmıyorlar ama yaptıkları güncellemeler ile gerçekten bir şeylerin değiştiğini hissediyorsunuz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kısaca özetlemek gerekirse bu listeye baktığımda aslında akıllı telefon pazarında ki satış rakamları ve kullanım oranları Gingerbread’in olmadığı bir şekilde tekrardan yapılandırılmalı diye düşünüyorum, Eric Schmidt’in söylediği gibi değil. Ben evimde yedek telefon olarak tuttuğum telefonda 2.3.6 sürümünün nasıl zor çalıştığını görebiliyorum. Bu işletim sisteminin sıkıntısı değil bu o dönemin telefonlarının oldukça yetersiz olduğunun bir kanıtı. Bu telefonların asla güncelleme almayacağını düşündüğünüzde neden Gingerbread’in bu listede olmaması gerektiğini savunduğumu belki daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu yorumu yaptığım için belki beni yine Android düşmanı ilan edeceksiniz ama ben kendi adıma doğruları savunduğumu düşünüyorum. Evimde kullanmış olduğum Gingerbread olmasa belki bunları yazmakta haksız olabilirdim ama sonuç ortada. Peki sizce de Google CEO’su Eric Schmidt’in söylediği gibi pazarın tek hakimi olmak bu kadar kolay mı?

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak