Android için Firefox Tarayıcısı [İnceleme]

Andronova
Yazar Andronova 6 Minimum Okuma

Android ekosisteminde üreticinin size sunmuş olduğu tarayıcıyla yetinmek zorunda değilsiniz. Hâlihazırda Play Store’da beklentilerinizi karşılayacak pek çok tarayıcı mevcut. Bu yazımızda masaüstünde yıllardır var olan, Android platformuna ise 2012 yılında “Süper Hızlı” sloganıyla dahil olan Firefox tarayıcısını ele alacağız.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Firefox’u Android cihazımıza kurup açtığımızda kurulum için tamamlamamız gereken bazı evreler bizi karşılıyor. Dilerseniz bu bölümü direkt geçebilirsiniz. Ancak yine de değinmekte yarar var. Gezinmeye başla butonunu tıkladığımızda tarayıcıya yönlendiriliyoruz. Dilerseniz öncesinde oturum açarak Firefox Sync ile daha önceki cihazlarda yer alan sekmelerinizi, yer imlerinizi, parolalarınızı  ve diğer içerikleri eşitleyebilirsiniz. Tabii bu eşitleme için bir Firefox hesabınızın olması gerektiğini hatırlatalım.

1

Sade ve kullanımı basit bir arayüze sahip olan Firefox’u ilk olarak Önemli Sitelerin yer aldığı başlık açılıyor. Bu bölümde ilk aşamada Mozilla ile bağlantılı siteler mevcut. Fakat site alanlarına uzun basarak düzenleyebilir ve dilediğiniz siteyi bu bölüme ekleyebilirsiniz. Alt bölümdeki görselde de yer aldığı üzere bu bölüme “www.andronova.net” adresini ekledik. Yine eklediğiniz sitenin üzerine uzun tıklayarak söz konusu siteyi yeni sekme ya da gizli sekmede açabilir, adresi kopyalayabilir, kaldırabilir ya da siteyi sabitleyebilirsiniz.

2

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Tarayıcı ana ekranında sağa doğru yaptığımız kaydırmayla Geçmiş menüsüne atlıyoruz. Bu bölümde tarayıcıda daha önce giriş yaptığımız siteleri görüyoruz. Ekranın altında yer alan “Tarama geçişini temizle” butonuyla dilerseniz daha önce girmiş olduğunuz tüm içerikleri silebilirsiniz. Sağa doğru yaptığımız bir başka kaydırmada bu defa Son Sekmeler menüsü karşımıza çıkıyor. Bu bölümde en son kapatılan sekmeler yer alıyor. Dilerseniz ekranın altına konumlandırılan “Hepsini aç” butonuyla tüm sekmeleri aynı anda açabilirsiniz. Sağa doğru kaydırmada son olarak Eşitlenmiş Sekmeler karşımıza çıkıyor. Burada oturum açarak yer imlerinizi, sekmelerinizi görebilirsiniz. Eğer Firefox’u ilk girişte oturum açtıysanız sekmeler ve yer imleriniz zaten görünecektir.

4

Sağa doğru yapılan kaydırmalarda hangi başlıkların karşımıza çıktığından söz ettik. Şimdi ise sola doğru kaydırma hareketini yapıyoruz. İlk olarak “Yer İmleri” başlığını görüyoruz ki, burada eşitleme sonrası yer imleri otomatik görünecektir. Yine yer imlerinde yer almayan bir siteyi sanal ya da kapasitif (cihaza göre değişir) menü butonu yardımıyla yer imlerine ekleyebilirsiniz.

Sola doğru yapacağımız son kaydırmada “Okuma Listesi” karşımıza çıkıyor ki, eminiz bu bölümü çok seveceksiniz. Firefox kullanıcıları herhangi bir siteye giriş yaptığında adres çubuğunun yanında kitap simgesi görecektir. Bu simgeye tıklayarak haberi daha sonra okumak üzere kaydedebilirsiniz. Alt bölümdeki görselde de görüldüğü üzere bu bölüme iki haber ekledik.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

2

Firefox‘ta yer alan ana başlıkları bitirdikten sonra şimdi dilerseniz tarayıcıyı çalıştıralım ve performansına bir göz atalım. Son söylememiz gerekeni yeri gelmişken burada ifade etmek daha yerinde olacaktır diye düşünüyoruz. Firefox kesinlikle Play Store’da yer alan en hızlı tarayıcı değil. Ancak sunduğu ekstra özellikler ve kullanıcı dostu arayüzüyle ön plana çıkmayı başarıyor.

Telefonunuzun tuş yapısı itibariyle altta ya da üste konumlandırılan menü butonunu tıkladığımızda pek çok tarayıcıda yer alan “yer imlerine ekle, favorilerim, paylaş, ileri, geri, yenile, yeni sekme ya da gizli sekme açma, sayfa içerisinde arama, sayfa, masaüstü sitesi açma, araçlar, ayarlar ve yardım başlıklarını görüyoruz. Bu bölümde “Sayfa, Araçlar ve Ayarlar alt başlıklarına değineceğiz.

Sayfa alt başlığında herhangi bir haber, makale ya da içeriği daha sonra okumak üzere PDF formatında kaydedebilirsiniz. Ayrıca bu bölümde mevcut durumda girilen siteyi ana ekrana kısayol olarak atayabilirsiniz.

1

Araçlar alt başlığında indirilen dosyaları, eklentileri, uygulamaları ve yeni konuk oturum sekmeleri yer alıyor.  İndirilenler kısmında Firefox ile indirdiğimiz fotoğraf ya da diğer içerikleri görebilirsiniz. Eklentiler kısmında tarayıcı ile uyumlu eklentileri görebilir ve bunlardan dilediğinizi mobil cihazınıza indirebilirsiniz. Özellikle Ad-Blocker ve Password Manager işinize fazlasıyla yarayan eklendiler olacaktır. Yine uygulamalar kısmı için de aynı şey geçerli.

Bu bölümde asıl dikkat çeken başlık ise “Yeni konuk oturumu” olsa gerek. Konuk kişiler için tasarlanan bu bölümü aktif hale getirdiğinizde tarayıcıda size ait kişisel taramaları, parolaları ya da kayıtlı yer imleri gizleniyor. Konuk kişinin Firefox kullanımı sona erdikten sonra tarayıcı konuk kişinin tarama verilerini silerek, otomatik olarak sizin daha önceki kayıtlı verilerinizi tekrar yüklüyor.

Son olarak Firefox’un Ayarlar menüsüne göz atacak olursak; burada Firefox Sync ile masaüstündeki sekmeleri, yer imlerini, parola ya da geçmişi eşitleyebilirsiniz. Özelleştir bölümünde Firefox’taki ana ekranı, arama motorunu belirleyebilir ya da cihazınızda ki yerel tarayıcıdan ilgili pek içeriği otomatik olarak alabilirsiniz. Görünüm alt başlığında tarayıcının görünümünü özelleştirebilirsiniz. Ayarlar kısmında ayrıca tarayıcının dilini değiştirme seçeneği de bulunmakta.

firefox

4Sonuç

Daha önce de belirttiğimiz gibi Firefox, Android ekosistemindeki en hızlı tarayıcı değil. Ancak hızdan ziyade tarayıcının kullanım deneyimi, içeriği ve sunduğu ekstra özellikler sizin için daha öncelikliyse Firefox kesinlikle Android cihazınızda yer alması gerek bir tarayıcı olmayı hak ediyor. Mozilla dileriz sonraki güncellemelerde tarayıcıyı daha hızlı bir hale getirir ve gece kullanım modunu mutlaka ekler.

Firefox‘u doğrudan telefonunuza yükleyebilmek için Mozilla Firefox İndir linkine, Google Play Store mağazasından indirebilirsiniz.

ETİKET:
Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir