Google Now, Siri ve Cortana: Sanal Asistanların Savaşı [Karşılaştırma]

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

Akıllı telefonların gelmesiyle birlikte, daha önce sadece Yıldız Savaşları gibi filmlerde görebildiğimiz sanal asistanlar artık günlük hayatımızı kolaylaştıran bir “gerçek” oldular. Pazarın hakimiyetini elinde tutan mobil işletim sistemlerinin her birinin kendi sanal asistanı bulunuyor. Android‘te Google Now, iOS’ta Siri ve Windows’ta Cortana. Peki bu üç sanal asistanın arasındaki fark ne? Bu yazımızda bunu detaylı olarak inceleyeceğiz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Apple’ın iPhone 4S ile 2011 yılında tanıttığı sanal asistanı Siri’den sonra, Google’ın Android için 2012’de tanıttığı Google Now ve son olarak Microsoft’un geçtiğimiz haftalarda tanıtımını yaptığı yeni işletim sistemi Windows 10 ile hayatımıza giren sanal asistanı Cortana.

Gelin hep birlikte bu üç sanal asistanın yeteneklerini karşılaştıralım.

1. Ses algılama motorları

Evet, ses algılama motorlarıyla başlıyoruz, çünkü bu alan sanal asistanların çalışmasına yönelik en temel ve olmazsa olmaz bölüm. Ne dediğinizi algılayamayan bir asistan size nasıl yardımcı olabilir ki!

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

siri-googlenow-cortana-1

Yapılan testte, her üç sistemin de ses algılama sistemleri nedendi ve Apple’ın Siri’sinin bazı zorluklar yaşadığı görüldü. Google Now ile Cortana ise başarılı bir şekilde ilk testi geçtiler.

2. Yardımcılık

Bu alanda da yine ses algılama sisteminin önemi büyük. İyi programlanmayan bir ses algılama sistemi, en basitinden takvimdeki bir etkinliğe cevap vermenizi veya en yakın eczane nerede sorusuna doğru cevap almanızı zorlaştıracaktır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Her üç sisteme de Özgürlük Heykeli (Statue of Liberty) nedir sorusuna karşılık, Google Now hemen özgürlük heykelinin ne olduğunu öğrenebileceğiniz sayfanın bağlantısını, resmini, haritadaki konumunu ve nasıl gidebileceğiniz yada armak için telefon numarasını sunuyor. Siri ise, cevaben Bulgaristan’daki bu konumu bulamadık diye cevap veriyor. Cortana’da Google Now’a benzer bir sonuçla özgürlük heykelinin resmini ve hakkında bilgiye ulaşabileceğiniz bağlantıları listeliyor.

siri-googlenow-cortana-2

Birbaşka örnek verecek olursak, her üç sisteme de “Almanya’nın başkenti neresi” şeklinde bir soru ve ardından nüfusu veya saati gibi sorular yönelttiğimizde, Google Now hala Berlin’e yönelik soru sorduğunuzu tahmin ediyor. Diğer taraftan Siri ve Cortana, tüm soruları ayrı ayrı değerlendiriyor. Yani bir nevi geliştiricilerin X ve Y sorularına nasıl cevap verileceğininin öğretildiği bir sistem diyebiliriz.

Siri bu alanda da maalesef sınıfta kalıyor. Cortana iyi bir başarım göstersede Google Now ile kıyaslanamayacak konumda. Google Now akıllı yapay zekaya dayalı altyapısıyla, detaylı ve başarılı seçenekler sunması sebebiyle bu alanın birincisi oluyor.

3. Destek Kapsamı

Elbette her üç sistemin de desteklediği soru kapsamı yardımseverliklerini belirlemede önemli bir rol oynuyor.

Genel olarak Google Now’ın bu alanda önce olduğunu söylemek mümkün. Google Now kelimeleri, nesneleri tanımlayabilir, rezervasyonlarınızı, uçuş bilgilerinizi ve favori fulbol takımınızın ne durumda olduğu gibi bilgileri sunabilir. Ayrıca, eğer kalori, karbonhidrat ve tuz gibi gıda bilgilerinize göre ve favori TV ve sinema yada müzik zevklerinize göre yerleri de tavsiye edebilir.

Adil olabilmek için aynı sorularla Siri ve Cortana ile karşılaştırma yapıldığında, öncelikle ikisinin de sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını belirtmemiz gerekir. Bu sistemlerin Google Now’a göre daha az kapsamlı cevaplar sunduğunu, daha çok bir arama motoru gibi okunabilir bilgilere yöneltiğini (özellikle Cortana) söylemek doğru olacaktır.

siri-googlenow-cortana-3

Eğer “The Big Band Theory dizisinin oyuncuları kimler” diye sorduğumuzda, Google Now oyuncuları resimleriyle sıralamanın yanı sıra dizi ile alakalı bilgileri sunarken, Siri oyuncuların isimlerinin yer aldığı bir tabloyu görteriyor. Cortana ise normal bir arama motoru gibi çalışmaktan öteye gitmiyor.

4. Hız

Son olarak üç sistemin de yöneltilen sorulara verdikleri cevaplarla hız performansını ölçtük. Üç sistem de birbirinden farklı. Bunu söylememizin sebebi, Google, Apple ve Microsoft’un sanal asistanlarını farklı ekilde programladıkları için her sorguya verdikleri farklı cevaplar. Google Now net olarak çok daha net ve çeşitli cevaplar sunarken, Cortana daha az seçenek sunuyor ve daha çok arama motoru işleviyle çalışıyor. Siri ise, Google Now ve Cortana’nın arasında diyebiliriz.

Aşağıda yöneltilen sorgulara verilen cevap sürelerini inceleyebilirsiniz:

siri-googlenow-cortana-4

Sonuç

İlk çıktığından beri kullanıcıların hayallerini süsleyen Siri ile başlayan sanal asistan furyasında, Google’ın Android işletim sisteminde kullandığı Google Now ile ciddi bir değişim yaşandı. Daha sonra yeni aralarına katılan Microsoft’un Cortana’sı ise henüz emekleme aşamasında olduğu için, bir sanal asistanda olması gereken yeterli yapay zekaya “şimdilik” sahip değil.

Elbette Siri’nin başarısız olduğunu da söylemek kesinlikle mümkün değil. Ancak Google Now, Google’ın arama motorundan ve diğer servislerinden topladığı milyarlarca verinin altyapısında kullanıldığı şuan piyasadaki en iyi sanal asistan ve bunu testlerde de görebilmek mümkün.

Sizce sanal asistan savaşını kim kazandı? veya geleceğin sanal asistanlarına yönelik fikirleriniz neler?

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.