Mac ve iPhone virüs bulaşır mı ve nasıl kaldırılır?

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

iPhone' a ve Mac' e virüs bulaşabilir mı? Apple neden virüs programı kullanmıyor diye merak eden çok oluyordur. iOS kapalı bir yapıya sahip olan bir sistem.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Şirket kullandığı işletim sistemine çok güvendiğinden dolayı ve gerekli görmediğinden herhangi bir koruma uygulamasına erişim izni vermiyor. Kapalı kod yapısı, güvenlik duvarıyla ve Sandboxing yöntemiyle cihazlarının güvenliğini sağladığını düşünüyor.

Neden iPhone tercih ediliyor diyenler için kısa bir sıralama yaptık. Sonrasında virüs programı ile alakalı haberimize devam edeceğiz.

  • Kapalı bir yapısı olmasından
  • Uygulamalara istediği gibi erişim izni vermemesinden
  • Marka ön plana çıkmasında
  • Dayanıklılık konusunda çoğu cihazdan daha iyi
  • Telefonu ve işletim sistemini aynı marka çıkardığından dolayı daha stabil çalışabiliyor
  • Virüs ve güvenlik konusunda daha güvenilir bir yapıya sahip olmasından

Zamanında Çin merkezli bazı uygulamalarda zararlı içerik ortaya çıkmıştı. Buna neden olan ise Xcode sürümünün kaçak kullanılması. Bir zamanda önemli bir açığı da WikiLeaks açıklamasıyla ortaya çıkmıştı. Ama Android ile kıyaslandığında çok daha güvenli olan iOS’ a Jailbreak yapılmadığı sürece sorun oluşmamakta. Jailbreak yöntemi kullanıcıya gelişmiş seçeneklere ulaşmayı sağlıyor. Bu dış etkenlere de aynı şekilde erişim sağlayabiliyor.

Şu haliyle herhangi bir müdahale yapılmadığı takdirde kolay kolay telefona virüs bulaşmaz. Ama imkansız olmadığını belirtelim. Zaman zaman açıklar çıkıyor ama büyük bir zarar verecek gibi durmuyor. Çıkanlar dolaylı yolla zararlar verme ihtimali ön planda olduğundan zaman zaman büyük tehlike olarak görüldüğü açıkları olabiliyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bize göre cihaz ve veri güvenliği için önemli bir etkene sahip iOS’ un özellikle bu amaçla tercih edilebileceğini belirtelim. Bunun dışında bize göre marka bilinirliği ve fark seçenekler bizim için olmazsa olmazlardan değil.

Ek olarak geçen yıl ortaya atılan bir bilgiye göre çıkan bir açığın kayıtlı şifrelere, kimlik bilgilere, mesajlara ve çok sayıda uygulamaya erişim yaptığı söyleniyordu. Hatta kayıtlı mail uygulamasındaki bilgilere dahi erişim yapıldığı söyleniyordu.

Apple neden virüs programı kullanmıyor?

Bunun nedeni kendi işletim sistemlerine güvendiğinden. Düşünün o kadar güveniyor ki virüs programları dahi cihaza müdehale etmesine izin vermiyor. App Store mağazasında virüs programları farklı işlevler için yer almakta. Yani virüs programı bulunmuyor. Apple’ ın kullandıkları sistemler kısıtlı olduğundan ne kullanıcı ne de başkalarının direk müdehalesine izin vermiyor. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

iPhone ve Mac cihazlarınız varsa bu cihazlar hakkında sizin de virüs bulaşma düşünceniz olabilir. Fakat bilinen bir gerçek var ki iPhone ve Mac gibi cihazlara virüs çok zor bulaşıyor. Bunun için İOS cihazlarda kullanılan bir yöntem var ki bu cihazlarınıza virüs bulaşmasını önlüyor.

Bir ihtimal virüs bulaşırsa yapılacaklar şöyle;

  • İnternet erişimini kapatın
  • Uygulama kaynaklı veya bir web sitesinden bulaşmış ise öncelikle bunu tespit edin
  • İlgili sorunlu uygulama kaldırılmalı 
  • Site kaynaklı durumlarda tarayıcı geçmişi tamamen silinmeli
  • Cihazın saklama alanına kaydedilen şüpheli ne varsa temizlenmeli
  • Genel kısmına girip sıfırladan tüm ayarlar sıfırlanması ve duruma göre içerik dahil olan seçenekle cihaz sıfırlanmalı
  • Duruma göre sıfırdan iTunes ile yazılım yüklenebilir
  • Uyumlu ise güncel iOS sürümüne geçin

Mac ve iPhone virüs bulaşır mi ve nasıl kaldırılır?

Sandboxing yöntemi ile virüsten korunma

İOS, Sandboxing adında bir yöntem kullanıyor ve bu yöntem ile uygulamalar kendi sınırlarının dışına çıkamıyor. Bu yöntem, uygulamaların kendi sınırları dahilinde işlem yapmasına olanak tanıyor. Böylece uygulamalar sınırlarını aşıp diğer herhangi bir uygulamaya erişemiyor.

iOS cihazınızdaki bütün uygulamalar, kısıtlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bunların yanında telefonunuza gelen güncellemeleri sıkı takipte kalarak, güncellemeleri yaparak telefonunuzu güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlar. iOS, yeni sürümlerini yayınladığında desteklenen cihazlar anında güncelleme işlemini gerçekleştiriyor.

Mac ve iPhone için uygulama mağazası denetimi:

Apple ünlü bir platform oluşturdu ve adına ‘duvarlı bahçe’ deniyor. Bu güvenli bahçe sayesinde Apple kullanıcılarına güvenli bir kullanım sunuyor. iOS’ta herhangi bir uygulama indirmek isterseniz bunu sadece App Store üzerinden indirmeniz mümkün oluyor. Bu nedenle bu platform da size güven sunuyor. Böylece Mac cihazlarınızı da virüs bulaşma derdi olmadan güvenle kullanabilirsiniz. Fakat virüs bulaşmayan cihazlarınız nedeniyle hiç bir yanılgıya düşmeyeceğinizden de emin olmamalısınız.


Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2020, 02:06

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.