iOS 15 ile iPhone çok yavaşladı sorunu çıkar mı?

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

İçeriğimizde önce iOS15 özelliklerine değineceğiz ve sonrasında belki güncellemeden sonra yavaşlama sorunu çıkar mı bunu değineceğiz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Apple, WWDC etkinliğini başlattı ve önemli tanıtımlarını yaptı. Bunlardan biri iOS 15 oldu ve yine acaba bir iki model daha desteği sonlandırıldı mı soruları yakında geleceğini düşünüyoruz. 

Gelişmelere göre, FaceTime aramalarında hem Windows 10 hem Android tarafında katılıp yapılabilecek. Malum daha önce MacOS ve iOS için geçeli bir durumdu. Bunun içinde FaceTime web sürümünün kullanılabileceği açıklandı. Detaylarına baktığımızda görüşmelerde “SharePlay” üzerinden deneyimler paylaşılabilecek. Örnek vermek gerekirse birlikte Music dinleme, filmleri izleme ve TV programlarına bakma ve ekran paylaşımı yapılabilecek.

iOS15, bildirim tarafında değişim yaşatıyor. Büyükçe ikonlar üzerinden bildirimlerin özeti yer alıyor. Tabi düşük öncelik taşıyan bildirimler dahil edilmeyecektir. Odaklama tarafında da iş ve kişisel olarak modlar ayarlanabiliyor. Burada devreye yapay zeka desteğine sahip özellik giriyor. Görmek istenilen bildirimler ekranda bulunacak. Artı kullanılan moda göre ekranda değişebilecek.

iOS 15, dikkat dağınıklığının önüne geçmek adına odklama ve azaltmaya yönelik güçlü bazı araçlar sunulabilir. Kullanıcıların neye odaklanmak istediğine göre yol alan bir filtreleme özelliği. Müşterilerin özel oluşturduğu odak ve kimlerle veya hangi uygulamaların bildirim gönderebileceği belirlenebilecek. Aygıt içi denilen akıllı teknolojiden yararlanıp önerilmiş odak seçilip yaşam konusunda yardımcı olunacak ayarlarmalar sunulacak.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Birde Canlı Metin (Live Text) ile 3. parti uygulamaya ihtiyaç duyulmadan “OCR” teknoloji kullanılabilinecek.

iOS 15 ile iPhone çok yavaşladı sorunu çıkar mı?

iOS 15 yavaş çalışır mı ya da yavaşlatır mı?

Normalde her çıkan geniş çaplı versiyonun sistem gereksinimlerini yükseltebiliyor. Donanım tüketimini arttıran yenilikler bazılarının ihtiyacı olmayan ve gereksiz gibi durabiliyor. Telefonun yavaşlamasından ise performanslı çalışacak çalışmaların daha mantıklı olmasını isteyen çok kullanıcı vardır. Ek çoğu ihtiyaç duyulan uygulamanın ücretli olması can sıkıcı bir hale geliyor.

Biz bu durumu Windows’ a benzetiyoruz. Zamanında çoğu kullanıcı bilgisayarlarında XP kullanırdı ve Win 7′ ye geçiş yapmak istemezlerdi. Sonralarda ise Win 10′ a geçiş çok eziyetli geçmişti. Bir çok uyumsuzluk etkeni önümüze çıkmıştı. Donanımların sürücülerinden tutunda hız sorunu gibi çoklu sorunlar yaşayanlar oluyordu. Ses için yüklediğiniz driver bir bakmışsınız ses seviyesini düşürmüş. Yani buradaki durumda buna biraz benzeyebilir. İlk çıkan şeylerin oturması zaman alabiliyor.

iOS15 yükledikten sonra cihaz çok yavaşladı mı?

Nasıl çözülür gibi araştırmaların yakında başlayacağını düşünüyoruz. Öncelikle bazen donanımın yetersiz kalması ön planda olurken birde yazılımda problemler yaşanabiliyor. Belki yükleme esnasında veya sonrasında çıkan aksaklıklar yaşanabilir. Bunun için aşağıya aklımıza yatan bazı denemeleri bırakıyoruz. 

Telefonun kapatıldıktan sonra açıp biraz beklediğinizde durum aynıysa şunları deneyelim:

  1. Sıfırlamadaki bir seçeneğin kullanılması işinize yarayabilir.
    • Ayarlara giriniz ve “Genel” alanından “Sıfırla ile devam ediniz. 
    • İlk başlıkta bulunan sıfırlamaya dokununuz.
    • Onayladıktan sonra sistemi belki yeniden başlatılabilir. Bu seçenek sadece tarafınızdan yaptığınız ayarların sıfırlanmasını sağlayacaktır. Veri silinmesi olmayacak.
  2. İnternet kısmında sıkıntı yaşayanların deneyecekleri işlem yine aynı bölümde yer alıyor.
    • Ağ ayarının sıfırlanması geçici veya yazılım kısmındaki problemi bekli çözebilir.
  3. Ana ekran kısmı, klavye, gizlilik ve konumla alakalı sorunlarda denenecek yöntem bulunuyor.
    • Yine aynı alandaki son üç seçeneğin iş göreceğini düşünüyoruz.
  4. Kapatıp açamıyorsanız üç şeyi denemeniz gerekebilir.
    • Genel bölümündeki “Sistemi kapat” işinizi görecektir.
    • Güç butonuna uzun soluklu basılı tutunuz.
    • Şarj bitimini bekleyiniz.
  5. Fabrika ayarına döndürmeniz gerekebilir.
    • Yine aynı bölümdeki yerden ikinci olanlar işlem yapabilirsiniz.
  6. Yeniden kurulumun yapılmasını iTunes kullanarak yapınız.
    • Sıfırdan yüklemenin bir faydasını görebilirsiniz. Belki bu alandan güncellemenin yapılması çözüme katkı sağlayabilir.
  7. Yüklü olan uygulamaların kaldırılarak test edilmesini öneriyoruz. 
    • Sizin için önem arz etmeyenler. Belki çakışan bir şey bulunabilir.

Bunun dışındaki durumlarda Apple’ ın destek numarasını arayarak danışabilirsiniz. 

iOS 15 iPhone çok yavaşlaı


Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2021, 18:24

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak