Arçelik çamaşır makinesinin kazanı dönmüyor çalışmıyor

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

Daha önce yayınladığımız ses çıkmasıyla ilgili bazı önerilerimiz oldu. Bizimde başımıza geldi ve hatta birde çamaşır makinenin kazanı dönmüyor sorunu çıkmıştı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Türkiye’ de en çok satışı olan çamaşır makinesi Arçelik ve Vestel olduğunu düşünüyoruz. Normalde diğer ürünlerde farklı markalar daha ağırlığını gösterirken bu beyaz eşya sınıfında yerli ağır basmakta. Ariston ve Regal gibi farklı markalarda var ama bu markalar daha güvenilir olarak görülmekte. Tabi son bize göre son 5 yıldır sanki bazı markalar kaliteyi biraz bozdu. Özellikle düük ve orta segmen ürünlerde bu böyle.

Bu yıl başımızdan geçenlerle alakalı ara ara yaptıklarımızdan bahsediyoruz. Bu marka makinemiz var ve bu yık 3 kez sorun yaşadık ve 3 yıl önce de bir sorunla karşılaşmıştık. Bunlar bize göre önemsiz problemlerdi ama anlamayanlar için büyük bir problem olabiliyor.

İlk karşılaştığımız kapak tarafında çıkan aksaklıktan dolayı makinenin çalışmaması. Sonra çıkanlar ses ve kazanın hareket etmemesi.

Çamaşır makinesi kazan dönmüyor sorunu

Arçelik kazan dönmüyor arızası bizde sanırız 2 ya da 3 kez görüldü. Normalde makinemiz gayet kaliteli diyebiliriz. Uzun yıllardır sorunsuz çalıştı ve son zamanlarda ise önemsiz sebeplerden dolayı ufak tefek aksılıklar çıkarmıştır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Son yıllarda çıkarılan makinelerin bazılarının kalitesi gerçekten düşük. Çıkan maliyetler ve biraz uygun fiyata satmak adına kaliteden ödün veren markalar çok. Bunlar arasında yerli olanlarda var. Uzun yıllar kullanmak istiyorsanız hatırı sayılır bir para vermeniz gerekebilir.

Makinenin kazanı neden dönmez? Burada başımıza gelenlerden örnek vererek anlatacağız. Ama çok sayıda nedenin olabileceğinden dolayı önerdiklerimizden sonra birde internetten ufak bir araştırma yapmanızı da öneriyoruz. Hatta markanın müşteri hizmetlerinden de bilgi alınabilir.

  1. Su çok az geliyor veya hiç gelmiyor olabilir.
    1. Vanayı kontrol ediniz. Açıksa kapatıp tekrar açınız.
    2. Vana arızalanmış olabilir. Ağız kısmını açıp kontrol ediniz.
    3. Hortum ezilmiş veya katlanmıl olma olasılığı var.
    4. Girişlerin kontrol edilmesini de öneriyoruz.
  2. Makinenin kapağının kontrol edilmesi gerekiyor.
    1. Tam kapanmıyor olabilir.
    2. Mandal bozulmuş olabilir. Kilit mekaniğini kontrol edin.
    3. Fitillere bakınız.
  3. Programlama düğmesinde aksaklık yaşanabilir.
    1. Farklı programlamalara alıp deneyin.
    2. İptal etme butonuna basılı tutunuz.
  4. Aşırı sallanmadan dolayı motora giden güç kablosu çıkmış veya su almış olabilir
    1. Bununla karşılaştık. Alt kısmında soketten çıkmış olduğunu gördük. Bunun için içi boşaltılacak ve gerektiği kadar arkaya yaslayıp altı kontrol edilecek. Çıkan soketin yerine tam oturulduğundan emin olunuz. Aksi durumda tekrardan çıkacaktır.
    2. Kablo veya motor alanı su almış olabilir. Fişi kesinlikle takmayın iyice kurutunuz. Hatta bekleyebilirseniz yarını bekleyin.
    3. Yukarıdakiler test edildi ve sorun varsa alt kısımdaki kablolar baştan sona kontrol edilsin.
  5. Motor arızası veya parçalardan biri arızalanmış olabilir.
    1. Burada teknik servis devreye girecektir.
    2. Alınan uyarılar servise bildirilerek yerinde hizmet alınabilir.
    3. Motorun orada yer alan içerisinde kömür olan parçalarla alakalı olabilir. Bu parçaları çıkarıp ufak bir sallayın duruma göre hafif vurulup yerine takılıp denenebilir. Bunlarla alaka ve yaptığınız ie yaramamışsa o zaman kömür değişimi gerekebilir.

İşte bu saydıklarımızı harfiyen yerine getirenler büyük ihtimal bir çözüm bulacaktır. Kazan dönmüyor hatası birde kömür ksımıyla alakalı olabiliyor.

Birinci resimde motor kısmında yer alan güç soketinin bulunduğu kısımı görüyorsunuz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Arçelik çamaşır makinesinin kazanı dönmüyor çalışmıyor

İkinci görselde emniyet kilidinin genel görünümüne yer verdik.

çamaşır makinesinin kazanı çalışmıyor

Çamaşır makinesi neden çalışmıyor

Böyle bir başlık seçmemizin nedeni yukarıdakilerin denenmesinden sonra olası sorunlardan bahsetmek. Lakin bunların çoğu teknik bilgisi olanların denemesi gerekebilir. 

Bir çok neden yukarıdakilerden dolayı çıkmakta. Lakin şu kapak mevcusu önemli. Çünkü sürekli kullanılan kısımlardan biri ve zamanla işlevselliğini yitirebiliyor. 

Makine kapağında yer alan fitillerin kontrol edilmesi ve yerinden çıkanlar varsa yerleştirilmesini öneriyoruz. Zarar vermeyecek şekilde yapıştırılabilir. Kapağın mandal kısmındaki kilit mekanizmasında bozulmalar yaşanabilir.

Böyle bir şey bir kez başımıza geldi ve bizdeki olan o kilit sisteminin değişmesi ile sorun ortadan kalktı. İçeriye geçtiğinde o kilidi tutan yer değişmesi gerekiyor. Ufak bir parça ve çok zorlanmadan değiebiliyor. Lakin bazı modellerde tam parça bulunmadığında muadili olan parça uydurulabiliyor. Bu parçaya verilen isim emliyet kilidi.


Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2021, 01:46

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.