Bilgisayarda aşırı ısınmaya yazılımsal çözüm

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Kullanmış olduğumuz dizüstü bilgisayarların veya masaüsütü bilgisayarların aşırı ısınmasında neler yapabileceğinize dair önerilerimiz bu haberimizde…

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yaz ayların sıcak geçmeye başlamasıyla birlikte elektronik cihazların ısıları da istenilen seviyeden fazla olarak artmaktadır. Özellikle notebooklarda dizüstü bilgisayarlarda bu ısınma daha fazla yaşanmaktadır. Genellikle taşınabilir bilgisayarlarda ısınma fan çevresinde yer alan tahliye ızgaralarının tıkanmasıyla yaşanmaktadır. Bu sorun bu ızgaraların temizlenmesiyle çözülebilmektedir. Aslına bakarsanız ısınmanın temel kaynağında bilgisayarınızın işlemcisi yatmaktadır. Eğer işlemciniz çok fazla zorlanırsa çevreye vermiş olduğu ısı miktarı o derece artmaktadır. Bu tarz zorlamalar genellikle çizim programları gibi bilgisayarı kasan uygulamalarda yaşanmaktadır. Bilgisayarınızda bulunan fan bir nebze bu soruna çözüm üretse de aslında yazılımsal olarakta bu sorunu çözebilirsiniz. Burada yöntemi sadece dizüstünde değil masaüstünde de uygulayabilirsiniz.

Bilgisayarda aşırı ısınma 

Üst kısımda ısınmanın asıl sebebinin işlemci olduğundan sizlere bahsetmiştik. Eğer işlemcinizin çalışma kapasitesini %100 ayarlarsanız bu seviyeye ulaştıktan sonra işlemci ısınmaya başlayacaktır. İşlemcinizin çalıma seviyesini %85 ile %95 arasında yaparsanız işlemciniz zorlanmadığından bilgisayarınız da ısınmayacaktır. Peki işlemcinin çalışma seviyesini nasıl ayarlayabiliriz ?

  • İlk olarak işletim sisteminde pil seçeneklerine ulaşınız. Pil seçenekleri denetim masası içerisinde bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarlarda ise pil seçeneklerine sağ alt köşeden de ulaşabilirsiniz.
  • Bu işlemden sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekrandan ilk sırada yer alan Dengeli seçeneğiniz seçiniz. Ardından ise kutucuk içerisinde yer alan Plan ayarlarını değiştir yazısına tıklayınız. www.andronova.net

Bilgisayarların aşırı ısınmasına yazılımsal çözüm

  • Bu işlemden sonra ise karşınıza gelen ekrandan alt bölümde bulunan Gelişmiş güç ayarlarını değiştir yazısına tıklayınız.

Dizüstü bilgisayarım aşırı ısındı

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  • Aşağıdaki ekranda bulunan İşlemci güç yönetimi seçeneğine tıklayınız. Bu seçeneğe tıkladığınızda ise karşınıza açılır bir menü çıkacaktır. Açılır menüden ise En yüksek işlemci durumu seçeneğine tıklayınız. Açılan değer aralıklarına Pilde ve Prize takılı kısımlarının ayrı ayrı karşılarına %95 yazınız. Bu işlemi yaptığınızda bilgisayarınızın 6-8 derece daha az ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Notebook aşırı ısınma sorunu


Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2017, 01:27

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.