BlackBerry, küllerinden doğan efsane Nokia' ya patent davası açtı!

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Kısa süre önce tanıttığı giriş ve orta seviye akıllı telefonlarıyla adeta yeniden küllerinden doğan Nokia, patent ihlali yaptığı gerekçesiyle iflasın eşiğinde olan BlackBerry tarafından dava edildi.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Tam da herşey güzel gidiyor derken, tanıtımını yaptığı telefonun birkaç dakikada tükenmesinin verdiği mutluluğu yaşayamadan, belki de bu iyi haberleri çekemediği için fesatlık yapmak isteyen BlackBerry, efsane cep telefonu üreticisi Nokia‘ya Liquid Radio yazılımında ve radyo ağ kontrol cihazlarında kendisine ait patentleri izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açtı.

Nokia’ ya patent davası

Nokia' ya patent davası açtı

Birbiri ardına çıkardığı Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6 gibi yeni modelleriyle akıllı telefon kullanıcılarının dikkatini çeken Nokia, özellikle çıkaracağı üst seviye amiral gemisiyle merak odağı oluşturmuştu. Bu sektördeki deneyimi küçümsenemeyecek kadar çok olan, geliştirdiği teknolojilerle sektöre yön veren Finlandiyalı teknoloji devi, BlackBerry’nin birkça patentini izin almadan kullandığı gerekçesi ile patent davasıyla karşı karşıya. 

BlackBerry, örnek olarak Liquid Radio yazılımına ait patentler için 2011 yılında toplan 4,5 milyar dolar ödeyerek tescillemişti. Şimdi Nokia’nın ihtali kesinleşirse, yüklü meblağlar ödeyeceğini söyleyebiliriz. Uzun bir süre devam etmesi beklenen bu dava sürecinde, tüm gözler Nokia’dan gelecek cevap ve BlackBerry’nin bu yönde tutunacağı tavıra yönelmiş durumda.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Her ne olursa olsun, Nokia’nın bu davadan etkilenip te yeniden doğuş hikayesinden vazgeçebileceğini söylemek hata olur. Malum Finlandiyalı tekonoloji devi, her ne kadar akıllı telefon sektöründen çıkmış olsa bile, oldukça zengin bir teknoloji sermayesine sahip. Bu sebeple bu dava onu yavaşlatabilecek boyutlarda değil. Hele hele Nokia’nın 3310 gibi akıllarda yer edinmiş efsane modellerini dahi sırf nostalji olsun diye yeniden piyasaya süreceğini düşünürsek, Nokia’nın gümbür gümbür geldiğini söylemek daha gerçekçi olacaktır.


Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2017, 09:24

ETİKET:
Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.