BLU, Google Servislerinin Olmadığı Cyanogen OS’lu Telefon Yapıyor! [Bu Yazı Önemli Bilgiler İçerir]

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma
HTC Desire ve HTC Legend'e Root erişimi

Andorid işletim sistemine yönelik son zamanlarda yaşanan önemli gelişmelerden ve bir çok Android severi endişelendiren Cyanogen‘in Google’sız Android hedefine yönelik açıklamaları sisli atmosferini koruyor. Bir taraftan yatırım turlarına devam eden ve aralarında Microsoft, Qualcomm, Twitter, IBM ve daha bir çok firmayla anlaşmalarını genişleten Cyanogen, bir taraftan gücünü arttırırken, diğer taraftan üreticiler Cyanogen OS‘lu cihazlarını çıkarmak için Cyanogen’le anlaşmaya başladı bile.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

İlk olarak OnePlus One akıllı telefonu için OnePlus ile anlaşan Cyanogen, sonrasında Hindistan’lı YU ile Yureka‘da ve ardından Alcatel OneTouch ile Hero2+ modeliyle Cyanogen OS’lu telefonların satışına başlamıştı. Büyümeye büyük bir hızla devam eden Cyanogen, son olarak BLU ile Cyanogen OS’lu ve Google‘ın servis ve uygulamalarının ön yüklü olmadığı bir akıllı telefon modelinde anlaştılar.

BLU, Cyanogen OS yüklü Android telefonunda Google’ın servisleri yerine benzerlerini koyacak. Örnek olarak;

  • Google Play Store yerine Amazon uygulama marketi
  • Chrome yerine Opera web tarayıcısı
  • Google Haritalar yerine Nokia Here
  • Google Drive yerine Dropbox ve Microsoft’un OneDrive bulut alan hizmeti
  • Google Play Music yerine Spotify
  • Google arama motoru yerine Bing
  • Google Now yerine ise Microsoft’un Cortana sanal asistanı

Ancak sorulması gereken asıl soru: bu doğru bir karar mı? Eğer öyleyse, neden? Neden Cyanogen, bunu istiyor? Cyanogen’in CEO’su Kirt McMaster’ın Google’sız bir Android istemesinin ve hatta “Google’ın kafasına kurşun sıkıyoruz” demesinin asıl sebebi nedir?

İşte tam da bu noktada Cyanogen’in argümanları pek net görünmüyor. Google’ın çoğu kullanıcı tarafından sevilen uygulama ve servislerinin yerine, daha az popüler ve kullanışsız, başka firmaların (rakiplerinin) servislerini kullanma isteğinin altında ne yatabilir ki!?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Tek net argüman olabilir, o da para. Görünüşe göre Cyanogen, Google’a karşı rakiplerinin ve bağımlı olmak istemeyen Andorid üreticilerinin “bazılarının” desteğiyle alternatif sunarak bundan para kazanmayı hedefliyor ve şimdilik bunda başarılı da oldu. Ancak hedefine ulaşabilir mi? Bunu bu konudaki bir sonraki yazımızda paylaşacağız.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak