Cyanogen, Google’sız Android İstiyor!

Andronova
2 Minimum Okuma

Geçtiğimiz hafta San Francisko’daki sempozyumda söz alan Cyanogen‘in CEO’su Kirt McMaster, Android işletim sistemini kontrolüne istinaden Google‘a karşı olan içindeki öfkeyi açığa vurdu ve daha ilginci ise, Cyanogen’in, Google’ın içerisinde olmayan bir Android resmini hayal ettiğini açıklaması.

Sponsorlu reklam
mobil teknoloji reklam

Sözlerine “Ben Cyanogen’in CEO’suyum. Biz Android’i Google’dan almaya çalışıyoruz” diyerek başlayan McMaster, Cyanogen’in yeni bir Android versiyonu üzerinde çalıştığını ve tüm aşamalarıyla açık kaynaklı olacağını söyledi. Diğer geliştiricilerin ve iş ortaklarının kendi servislerini entegre edebileceklerini belirterek, Google Now ile tamamen rekabet edebilecek boyuttaki çalışmadan bahsederek büyük resmin ipuçlarını veriyor.

McMaster konuşmasında, “Biz çok daha açık kaynaklı, kendimizin ve iş ortaklarımızın kendi servislerini entegre edebilecekleri, Google yada Apple’ın sahip olduğu ve sistemin çalışması için gerekli olan aptal servislerinin yer almadığı yeni bir Android versiyonu yapıyoruz. Bu şirketler Google’suz Android’i canlandırabilecek güce sahip.” diyerek açıkladı.

Bir diğer haber ise Cyanogen’in kendi Google Play Store’u üzerinde çalıştığı ve bunu 18 ay içerisinde hayata geçireceği yönünde.

Cyanogen böylesine büyük hedef ve planlarını nasıl hayata geçirip, bunda başarılı olur pek emin değilim. Üstelik platformun tümüyle Google ve servisleri tarafından kontrol edildiği düşünülürse! Açık kaynak kodlu projelerin bile başlangıç için güçlü bir enerji merkezine ihtiyacı vardır. AOSP ve Ubuntu buna güzel bir örnek olabilir.

Android özgür olabilir, ancak ücretsiz kesinlikle değil. AOSP’a dahil olmayan Microsoft bile Android’den patent ücreti alıyor ve bu rakam Microsoft’a sattığı kendi akıllı telefonlarından bile çok daha fazla gelir getiriyor.

Sponsorlu reklam
mobil teknoloji reklam

Esas sorulması gereken sorular ise, Cyanogen’in Android kullanıcılarını kullandıkları hizmet ve servislerden kendininkilere geçirmesi mümkün olabilir mi? Gerçekten de Android, Cyanogen’in gösterdiği resimdeki gibi kullanıcıların kaçmak istediği vahim bir durumda mı?

ETİKETLİ: ,
Bu makaleyi paylaş
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir