DHCP nedir ne işe yarar?

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

DHCP, ağda bulunan cihazların bir birinden ayırmak için gerekli işlemleri yerine getirmeyi sağlar. Bu ayar DNS adresi, ip adresini, ağ geçidini ve ağ maskesini otomatik almasını sağlar.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

DHCP, ağlara bağlanmayı isteyen cihazların dinamik konfigürasyonun yapılmasını sağlayan bir hizmet. Cep telefonu veya bilgisayarların bağlanmış olduğu ağlar üzerinden yolunu bulabilmeleri için gerekli olan tüm bilgiler DHCP’ nin işidir.

DHCP, cihazlarda bağlandığı ağda dinamik olarak İP almasını sağlar. Ama aslında geniş bir işleve sahiptir. Ağa bağlı cihazlara, Gateway, proxy ve DNS adresleri de göndermekte. Modemde kablosuz veya kablolu olarak bağlı cihalzara birer ip adresi atayarak bir birlerleriyle çakışmasını önler. 

Yani ağdaki cihazlara otomatik ip atayarak çakışmayı engellemeyi sağlar. Otomatik her bir cihaza ip atar. Düşünün aynı anda 4-5 cihaz aynı modeme bağlanıyor. Eğer biri bile birinin aldığı ip’ yi almaya çalışırsa, iki tarafta da bağlantı sorunları ortaya çıkar. İşte dhcp bu karışıklığı önleyerek cihazların sorunsuz internete çıkışlarını sağlar. 

DHCP nedir DHCP ne işe yarar

DHCP kapatılırsa ne olur? Artık otomatik ip alınmaz ve manuel ip adreslerini tanımlamanız gerekir. Her bir cihaza manuel ip tanımlamalısınız. Örnek 192.168.2.10, 192.168.2.11… gibi.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Aşağıda manuel DNS adresleri bölümü örnek görsel ve DHCP istemcisi için örnek görselle yer verdik. Bu bölümden bazı ayarlamaları yapabilirsiniz.

DHCP nedir DHCP ne işe yarar

DHCP nedir ne işe yarar?

DHCP nedir

İnternet bağlantısı olmadağı durumlarda DNS tanımlaması yukarıdaki bölümden yapılır. Her ne kadar DHCP görevini yapsa da bazen IP çakışmaları olabiliyor. IP çakışmalarında ise manuel ip tanımlaması yapılır.  

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak