CyanogenMod nedir, nasıl kurulur? Tüm detaylar bu yazıda

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Google' ın açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Android tabanında geliştirilen CyanogenMod hakkında tüm bilgiler bu yazıda. Hadi CyanogenMod nedir nasıl yüklenir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Apple’ın iPhone’larla ortaya çıkan iOS işletim sistemine karşı Google tarafından geliştirilen Android işletim sisteminin, açık kaynaklı olması sebebiyle bir çok geliştiricinin hazırlayıp kullanıcılara sunduğu özel ROM’lar (Custom ROM) arasında en popüleri olan CyanogenMod, bir çok OEM üreticinin güncelleme desteğini kestiği çoğu akıllı telefon modeli için yeni Android sürümlerinin kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

Android 5.1.1 Lollipop tabanında geliştirilen CyanogenMod 12.1 sürümü, şuanda bir çok telefon modelinde Lollipop kullanılmasını sağlarken, Android 6.0 Marshmallow tabanında oluşturulan yeni CyanogenMod 13 sürümü de çok yakında bir çok akıllı telefon modeli için resmi olarak yayınlanacak. 

CyanogenMod veya Custom ROM nedir?

Google’ın Android işletim sisteminin kaynak kodlarını yayınladığı, Android Open Source Project (AOSP) yani Android Açık Kaynak Projesi, geliştiricilere bir çok düzenleme ve ek özellik ekleme imkanıyla kendi ROM’larını yayınlamasına olanak sağlıyor ve buna Custom ROM deniliyor.

Custom ROM’lar arasında en popüler olanı ise, Cyanogen firmasının geliştirdiği ve şimdilerde yüzlerce geliştirici tarafından desteklenen CyanogenMod’tur. Bir çok ek özelliğin yanı sıra, hali hazırda ROOT‘lu olarak gelen CyanogenMod ROM’ları, final sürümüne kadar bazı evrelerden geçmektedir. Eğer Root konusunda bilgi sahibi değilseniz, Root nedir? Root Erişimi ve Yararları başlıklı çok eski bir yazımız, Root konusunda fikir edinmenizde yardımcı olacaktır. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

CyanogenMod nedir, nasıl kurulur? Tüm detaylar bu yazıda

CyanogenMod sürümleri

  • Nightly: Bu sürümler, neredeyse her gün veya birkaç günde bir güncellenen, ilk sürümlerde hataların olabileceği, ancak çoğu durumda pek hata olmayan sürümlerdir. Sık sık güncellendiği için, kullanıcılarda güven oluşturmaktadır.
  • Experimental: Nightly sürümüne göre daha stabil olan ve kullanıma daha uygun olan sürümdür.
  • M Snapshot: İlk iki sürüme göre daha stabil sürümüdür.
  • Release Candidate: Günlük kullanıma daha uygun, bir çok hatadan arındırılmış sürümdür.
  • Stable: Tüm hataların giderildiği, uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz final sürümüdür. 

Cyanogen’in resmi sürümleri haricinde, ayrıca XDA gibi forumlarda sayısız geliştirici hemen hemen her telefon modeli için CyanogenMod tabanlı ROM’ları yayınlamaktalar. Mesela Note 2 için yayınlanan Lollipop tabanlı CyanogenMod 12.1 nightly sürümü, uzun bir süre kullanıp hiç bir problem göremediğimiz bir sürümdü. Bu tarz geliştiricilerin hazırladığı Android 6.0 Marshmallow tabanlı CyanogenMod 13 sürümünün hazır olduğu cihazlarla alakalı “Hiç Beklemeden Cihazınıza Android 6.0 Marshmallow Yükleyebilirsiniz” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

Cutsom ROM’ların bir diğer avantajı da, Android işletim sisteminde, perofrmansı arttırıcı bir çok değişiklik ve düzenlemenin yapılabiliyor olmasıdır. Üreticilerin ROM’ları bu gibi şeylere olanak tanımazlar.

CyanogenMod nasıl yüklenir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

CyanogenMod nasıl yüklenir?

Öncelikle Custom ROM yüklemenin, telefonun garantisini iptal edeceğini belirtmemizde fayda var.

1. Bootloader kilidinin açık olması gerekmektedir. Bunu yapabilmek çoğu telefon modelinde farklı olsa da, zor bir işlem değildir. Bu konuda bir çok marka ve modelin nasıl Bootloader unlock işlemi yapılacağına yönelik detaylı bir yazı yayınlayacağız.

2. ROM veya diğer ek dosyaları flaşlamak (akıllı telefonlarda yükleme tabiridir) için TWRP twrp.me/Devices/ veya clockworkmod.com CWM Recovery gibi Custom Recovery yükleyin. Bunu ADB komut sistemiyle, telefonunuz fastboot modundayken bilgisayardan gireceğiniz fastboot flash recovery c:\recovery.img komutuyla kolayca yapabilirsiniz.

3. Cihazınız için uygun olan CyanogenMOD ROM’unu buradan download.cyanogenmod.org SD kartınıza yükleyin ve Recovery menüsünden SD Karttan Yükle seçeneğiyle telefonunuza flaşlayın.

4. ROM’u yükledikten sonra, Google’un standart Android uygulamalarının yer aldığı GApps paketini flaşlayın. Android 5.x ve Android 6.x için GApps dosyalarına buradan opengapps.org ulaşabilirsiniz.

5. Telefonunuzu yeniden başlatın ve CyanogenMod’un tadını çıkarın. Örnek olarak Samsug cihazlara yönelik Note 2 için CyanogenMod yükleme talimatına sitemizden ulaşabilirsiniz. Oldukça basit olan bu işlemlerle, üreticilerin son Android sürümlerini yayınlamalarını beklemeden, Cyanogen ile güncel Android sürümlerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.