Facebook Türkiye reklam vergisi dönemi

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Facebook' a Türkiye' de reklam vergisi getirildi. Nisan 1 ile başlayan vergilendirme hakkında bilinen alınacak verginin Türkiye kullanıcılarının cebinden çıkacağı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Facebook gibi büyük sayıda kullanıcıları bulunan şirketler reklamlardan büyük miktarda gelir elde ediyor. Ancak Facebook, Youtube gibi sitelere reklam veren firmalar bilindiği gibi devlete hiçbir şekilde reklam vergisi vermiyordu. Yeni yapılan düzenlemeye göre bu sitelere yeni bir vergi geldi. Google vergisi de denilebilecek bu vergiye göre sosyal medya devlerinde reklam veren firmalar ya da kişiler devlete belirli bir oranda vergi verecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre reklam verenler devlete her reklam için yüzde on beş oranında vergi verecek. Yani 100 Türk Lirası reklam veren firma bunun on beş Türk Lirasını devlete vermiş olacak.

Halihazırda Türkiye merkezli kuruluş da olsa reklam verdiğinde bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. Ancak eğer reklam verilen firma Türkiye’de kurulu olan bir firma olursa zaten bu firma devlete vergi ödediği için ekstra bir vergi ödenmeyecek. Yani aslında Facebook yurt dışında olduğu ve bu yüzden ülkemizde vergi ödemediği için bu vergiyi ödemek zorunda kalacak.

Facebook Türkiye reklam vergisi dönemi

Alınacak vergi reklam verenden çıkacak

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Resmi olmayan tahmini değerlere göre Facebook geçen yıl Türkiye’ den 2- 2.5 milyar lira kazandı. Doğal olarak bu kazancın vergisi beklenmekte. Ama yeni düzenlemede devletin elde edeceği vergi yine reklam verenlerin cebinden çıkacak. Nedeni Türkiye’ de bulunan yerleşik kurum olmamasından.

Gelir beyanı zorunluluğu olmayan Facebook’ un zorunlu olan kullanıcılardan çıkacağı dolaylı yolla bilgilendirdi. Belki ileride devlet zorunlu Facebook’ u masaya oturtur.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.