Kaliforniya Polisi Körfez Bölgesi Richmond’da fuhuşla mücadele etmek ve fuhuşu azaltmak için sosyal medyayı kullanmaya başladı. Polisler fuhuş şüphesiyle yakaladıkları şüphelilere üzerinde ad soyad, tarih ve tutanak numara bilgisi yazan bir kağıt tutturarak fotoğraflayıp, fotoğrafları Facebook üzerinden yayınlamaya başladı. Böylece ifşa olma korkusuyla fuhuş yapmak isteyenlerin de çekinerek suça yönelmeyeceklerini düşünen polis yetkilileri uygulama başladıktan sonra fuhuş suçunun görülme oranının da azaldığını belirtti. (Kaliforniya Eyaleti yasalarına göre fuhuş suçtur.)
San Francisco’da ikamet eden Giovanni Avila isimli kişi de Facebook’da fuhuş nedeniyle resmi yayınlananlardan, Giovanni ise yemek almak için arabayla dışarı çıktığını ve dışarıda gördükleri bir kadınla seks ile ilgili muhabbet ettiklerini(bu sırada polislerce yakalanıyor) fakat kadınla herhangi bir cinsel münasebet içinde bulunma isteğinin olmadığını bunu aklından bile geçirmediğini söyledi.
Ceza hukukunun genel prensiplerinden “masumiyet karinesine” göre suçluluğu mahkeme kararıyla sabit olana kadar kişilerin suçsuz olduğu kabul edilir. ABD’de ki uygulama ise hangi yönüyle bakarsanız bakın insan haklarına aykırıdır. Masumiyet karinesini paramparça eden uygulama ile ilgili Polis yetkililerinin yaptığı açıklama ise hukuken ve teknik(İnternet teknolojisi bilgisi) olarak tam anlamıyla saçmalamadır, Polis yetkilileri açıklamasında suçlamalar düştüğünde resimlerin kaldırıldığını belirtmiştir.
Şimdi bunu kısaca yorumlayalım:
1- Kaliforniya Eyalet Polisine göre bir kişi ancak suçlamalar düştüğü zaman suçsuzdur!??
2- Kaliforniya Eyalet Polisi Facebook’a koyduğu resmi kaldırdığı zaman resim tamamen yok olduğunu düşünmektedir.
Öncelikle yukarıda da değindiğim gibi evrensel olarak kabul gören hukuki prensip kişinin suçluluğunun mahkeme kararıyla sabit oluncaya kadar suçsuz olduğudur.
İkinci olarak bir bilgi(resim, doküman vb.) İnternet’e özellikle de sosyal paylaşım sitelerine konulduğu anda ortadan kaldırılması neredeyse imkansızdır. Facebook üzerindeki resimlerin kopyalanabildiğini, screen shot(ekran fotoğrafı çekimi) yöntemiyle çoğaltılabileceğini biliyoruz. Ayrıca Facebook son kullanıcı sözleşmeleri ve kullanım ve gizlilik şartlarına göre de kullanıcıların paylaştığı fotoğrafların kullanıcılarca silinmesi neticesinde yalnızca diğer kullanıcıların bu resimlere ulaşamaması söz konusu fakat verilerin Facebook’un veri bankasından silindiğine dair herhangi bir bilgi yer almıyor.(Çünkü bu veriler silinmiyor!)
Suçsuz bir kişinin resminin bu şekilde paylaşılması ve bunun neticesinde Google vb. gibi arama motorlarınca kişinin ismi taratıldığında bu haberin belki bir kaç nesil sonra bile karşılaşılabilir olmasının zararı nasıl tazmin edilecektir?
Ayrıca kişi Kaliforniya Eyalet Yasalarına göre fuhuş suçunu işlemiş bile olsa kamuya ifşasında nasıl bir kamu menfaati olacaktır? Ortada herhangi bir kamu menfaati olmadığı gibi doğrudan kişilik haklarına yönelik saldırı söz konusudur.
Konuyla ilişkilendirilebilecek ve pek çok İnternet kullanıcısını da doğrudan ilgilendiren Avrupa Adalet Divanı’nın Google İspanya’ya karşı verdiği “unutulma hakkına” ilişkin kararın basın özetini burada bulabilirsiniz.