Powerbank Şarj Olurken Telefonu Şarj Etmek

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Laptop’ dan Powerbank şarj olurken telefonu şarj etme, cep telefona veya Powerbank’ a zarar verir mi? Evet verir ve ne gibi zararları olur aklımıza gelenleri sizlerle paylaştık.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Powerbank diğer adı taşınabilir şarj cihazı. Arada bir az sayıda olsa da bu cihaz hakkında yazılarımız oluyor. Bir önceki yazımız Powerbank ilk şarj süresi hakkında yazmıştık. Muhakkak o yazımızı okumanızı öneririz. Taşınabilir şarj cihazını şarj ederken telefonu şarj etmek doğru bir yöntemmidir?

Bu soruya farklı ürünlerle cevap vermek istiyorum. Laptop şarjda iken kullanmak laptop’ a zarar verir mi? Direk olmasa da dolaylı yoldan evet. Her bataryanın belli bir şarj adet ömrü oluyor. Bu adet tamamlandığında ya tamamen bitiyor ya da şarj kullanım süresi çok az oluyor. Tüm cihazlarda aynı şekilde dolum yöntemlerinde zamanla batarya performansında düşüşler görülür. Aynı şekilde taşınabilir şarj aletinde de aynı durum söz konusu. Ama fazlası var eksiği yok.

Ek bilgi olarak Powerbank laptopla şarj ederken telefonu şarj etme de aynı durumla sonuçlanır. Bilgisayardan Powerbank şarj ederken Powerbank ile telefon şarj etmemelisiniz.

Powerbank Şarj Olurken Telefonu Şarj Etmek

Powerbank kullanırken telefonunuzu şarj etmek oldukça yaygın bir uygulamadır ve genellikle zararlı sonuçlar doğurmaz. Ancak, bazı durumlarda dikkatli olmak önemlidir. Zaman zaman pilde şişmeler görülmekte.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

1. Kaliteli Ürün Seçimi: Powerbank seçerken kaliteli ve güvenilir bir marka tercih etmek önemlidir. Düşük kaliteli veya sahte ürünler telefonunuzda hasara neden olabilir.

2. Uygun Şarj Kapasitesi: Powerbank’inizin telefonunuzu şarj etmek için uygun kapasiteye sahip olduğundan emin olun. Aşırı düşük veya yüksek kapasiteli bir powerbank kullanmak, telefonunuzun bataryasına zarar verebilir.

3. Isı Kontrolü: Powerbank’inizin aşırı ısınmasını önlemek için uygun bir ortamda kullanın ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının. Aşırı ısınma, telefon bataryasına zarar verebilir.

4. Şarj Döngüsü: Powerbank ve telefon bataryalarının belirli bir şarj döngüsü vardır. Sürekli olarak tam şarjdan tam boşalmaya kadar kullanmak yerine, arada bir kısmi şarj ve boşaltma yapmak daha iyidir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

5. Orjinal Kablo ve Adaptör Kullanımı: Powerbank’i telefonunuza bağlamak için orijinal veya uyumlu bir kablo ve adaptör kullanın. Uyumsuz veya düşük kaliteli kablolar bataryanın zarar görmesine neden olabilir.

6. Aşırı Şarjdan Kaçının: Telefonunuzun şarjı %100’e ulaştığında powerbank’i hemen çıkarmak daha iyidir. Telefonunuzu aşırı şarj etmek, uzun vadede batarya performansını olumsuz etkileyebilir.

7. Powerbank’inizi Düzenli Olarak Kontrol Edin: Powerbank’inizin düzgün çalıştığından ve batarya sağlığının iyi olduğundan emin olmak için düzenli olarak kontrol edin.

Pil Dolarken Şarj Etmeniz En Büyük Zararı Nedir?

Powerbank’ a en büyük zararı içerisindeki pillerin şişmesi. Düzensiz şarj ve şarj olurken telefonu şarj etme gibi yöntemler kısa sürede bataryanın şişmesine neden olacaktır. Buna birde orjinal olmayan kablo ve şarj cihazı eklenirse bu süre daha da kısalacaktır. Uzun zaman kullanımlarımda yaptığım gözlemlere göre bu etkenlerle iyi bir Powerbank’ ta dahi belli bir süre sonra pil şişme sorunuyla karşılaşılıyor. Sadece yan sanayi şarj aletinden de kaynaklanmayabiliyor.

Xiaomi Powerbank ve digital Powerbank kullanımda kullandığımız şarj cihazı orjinal ama amperi yüksekti. Sonuç yine aynı oldu ve piller şişti. www.andronova.net

Diğer bir sorunda patlama meselesi. Hem şarj olurken hem de bir taraftan cihaz şarj olayında kalitesiz ürünlerde patlama olayı görülebilmekte. Malum aşırı ısınmadan dolayı oluşuyor. Bir tarafdan kendini şarj ediyor diğer taraftan telefonu. 

Powerbank şarj olurken telefonu şarj etmek
Powerbank şarj olurken telefonu şarj etmek

Powerbank Sağlıklı Şarj Yöntemi

Yeni nesil ürünlerde dolum gerçekleştiğinde güç kesiliyor. Bu yeni pil teknolojisi olan tüm cihazlarda aynıdır. Kullanılan şarj cihazı kesinlikle orjinal olmalı. mAh değeri önemli. Kaç olması gerekiyor diyenler için önce taşınabilir cihazın mAh değerine bakmak gerek. Şu an bizim kullandığımız 0.5A Samsung.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.