Google Chrome bağlantınız gizli değil güvenli değil

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Google Chrome’ dan earsivportal.efatura.gov.tr ve turkiye.gov.tr (e-devlet) sitesine girdiğimde sürekli bağlantınız gizli değil hatası alıyorum diyenler oluyor mu bilmiyoruz ama dün biz karşılaştık.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Google girdiğimde bağlantınız gizli değil sorunu yaşayanların bir kısmı ise sadece devlet sitelerine girdiğinde bu uyarıyı aldığı oluyor. Sistemin güvenli olmadığı düşünülüyor. SSL sertifikasıyla alakalı gibi duruyor. Sertifika desteklemiyor veya bulunmadığını söyleyen mesajlar çıkabiliyor.

Saldırganlar google.com sitesinden bilgilerinizi çalmaya çalışıyor olabilir. ERR CERT AUTHORITY INVALID yeniden yüklenmesi bilgisi veriliyor. Google normalde bilgileri korumada şifreleme kullanmakta. Lakin bağlanmayı denediğinde, sıra dışı ve yanlış kimlik bilgileri döndürdüğü bilgisi çıkabiliyor.

Bağlantınız gizli değil neden çıkar

Çoğunlukla tarih kısmında yanlışlık çıkıyorsa karşınıza gelir. Bunun dışında güvenli görülmeyen sistemlerde oluşabilir. Virüs olan sistemler, koruma programı olmayan bilgisayarlar ve DNS sorunlarında çıkabilir.

Windows 7′ de daha sık karşılaşabilirsiniz. Malum artık güncelleme desteği verilmiyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Tarayıcınızla alakalı olma olasılığı da var. Zararlı çerezler ve kalıntılar olabilir.

Muhtemelen sıralamaya uyulduğunda sorun çözülecektir. İnternet bağlantınızın olup olmadığını ve DNS problemlerini kontrol ediniz. Farklı cihazlardan bağlantıyı deneyiniz. Kablosuz bağlantıda şifreleme sorunu olup olmadığını kontrol ediniz. Modemi kapatıp açıp deneyiniz.

baglantiniz gizli degil 1
Google Chrome bağlantınız gizli değil güvenli değil

Bağlantınız gizli değil hatası nasıl çözülebilir

Bu site güvenli bağlantı sağlayamıyor; ağ hatasının geçersiz olduğunu bildiren bir yanıt gönderdiğini belirten uyarıda ERR CERT COMMON NAME INVALID. Tarihiniz geri veya ileri olabilir.

  1. Farklı bir cihazdan veya bilgisayardan internet bağlantısını test ediniz.
  2. İnternet bağlantısı için kullanılan modemi kapatıp açınız.
  3. Bilgisayarın veya mobil cihazın tarih / saat ayarlarını kontrol ediniz. Tarihte yanlışlık varsa bu sorunla karşılaşabilirsiniz.
  4. Tarayıcı geçmişini temizleyiniz. Temizleme sırasında kayıtlı bilgiler ve şifreler silinebilir. 
  5. Tarayıcıda gizli pencereden internet sayfası açmayı deneyiniz. Chrome’ de sağ üst tarafta yer alan 3 çizgiyi tıklayıp “Yeni gizli pencere” seçeneğini tıklamanız yeterli.
  6. Virüs taraması yapınız. Virüs taramasında güncel bir program kullanınız.
  7. Manuel DNS tanımlamasının yapılması gerekebilir. Sonrasında modemin yeniden başlatılarak test edilmesi gerekiyor. yapınız.
  8. Google’ dan tarayıcının gelişmiş alanına girip Proxy ayarlarında işlem yapabilirsiniz. SSL silme ve diğerleri kontrol etme.

Edge gibi tarayıcılar için:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Araçlar alanına girin. Ya da denetim masasından açınız. “İnternet seçenekleri” ve “İçerik” ile devam ediniz. Sonra “sertifikalar” bölümünü inceleyin. Gelişmiş alanından da sıfırlama yapılabilir.

Bilgisayar tarafında aksaklık yaşanıyorsa, sistem geri yüklemeyi tercih ediniz. Sorunun olmadığı bir zamana döndürülebilir.

Tarayıcı ile alakalı olması durumunda ayarlarındaki sıfırla seçeneğinin değerlendirilmesi gerekiyor.

Sistem dosyalarında eksiklik olması durumlarında onarım cd veya üzerine kuruluma kadar bir yol izlenebilir.

Diğer bir önerimiz ilgili sistemin toplu güncelleme paketlerini indirip çalıştırmanız olacak. Her şeye rağmen bir yol bulunmamışsa o zaman Windows 10′ a geçişi başlatınız.

baglantiniz gizli degil 2
Bağlantısı güvenli değil

Bağlantısı güvenli değil hatası

İnternet Explorer / Edge tarayıcısında ise bu site https’ yi desteklemediği için bu uyarıyı görüyorsunuz hatası alınabiliyor. Yukarıdakine benzer bir durumdur ve zorlayınca aynı yola gidecektir.

SSL hatası dendiğinde aklımıza hep tarih gelir. Ama e-devlet ve diğer devlet sitelerinde durum değişebiliyor. Biz bunu güvenli görmeyen sistemler olarak algılıyoruz. Birde sertifika sistemde güvensiz gibi bir şeyler oluşturabiliyor.

Uyarını sürekli çıkmasından sonra yukarıdakilere yönelmeniz gerekir. Kapat aç durumlarından sonra incelenme talebinde bulunabilirsiniz. Lakin desteği sonlanan sistemler için Microsoft destek hizmeti sunmuyor.

Sisteminizde virüs korumasının yetersiz olmasında da uyarı verebilir. Örnek uzun süredir güncellenmemiş bir korumanın çalışmaması normaldir.

HTTPS güvenli değil kırmızı uyarılı alanların telefonda çıkmaması durumlarında gün içerisinde çıkma olasılığı bulunuyor.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.