ADLS ve VDSL nedir arasındaki fark nedir?

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

ADSL ve VDSL / VDSL 2 arasındaki farklılıklar nelerdir? Alınan indirme (download) ve yükleme (upload) internet hızı santral, bina ve uzaklık mesafesi ile değişmekte. Yazımızda bir çok konuyu anlattık.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

VDSL, kısa mesafe olan hattın uzunluğu ile ters orantılı olarak yüksek data transferi sağlayan teknoloji. Kısaca mesafe burada büyük önem taşıyor. Genelde kullanılan alt yapı Türk Telekom’ a ait oluyor. Bazı bölgelerde Superonline ve Turknet altyapısını da görmek mümkün. Doping, Biriadsl, Vodafone ve diğerleri çoğunlukla Türk Telekom alt yapısını kullanmakta.

Bu yazımızda ADSL ve VDSL nedir ve özelliklerine yer verdik. Şu an için çoğu bu alt yapıya sahip internet hizmetini almakta. Hiber, fiber ve kablonet gibi internet hizmetleri de yavaş yavaş ilerlemekte.

VDSL nedir?

VDSL2, DSL teknolojisinde zirve nokta olarak adlandırılır. VDSL, saniyede 16 megabite, 32 megabite ve bazende 55 Mbps kadar download hızlarına ulaşabiliyor. Tabi bu hızları bulunduğunuz yerin santrale olan uzaklığı belirliyor. Genelde santral 1.5 – 2 km uzakta ise ADSL2 hızına düşebiliyor. Bu göreceli bir durum kullanılan kablo ve bina kabloları düzgün ve kaliteliyse sorunsuz bir hızda alınabilir. 

ADSL modemle VDSL kullanılır mı? VDSL internet hizmetinden yararlanabilmeniz için binanızın alt yapısı ve bölgenin uygun olmalı gerekir. Birde VDSL modem kullanmanız gerekiyor. Yani ADSL modemle VDSL kullanılmaz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
ADLS ve VDSL nedir arasındaki fark nedir?

ADSL nedir?

ADSL / ADSL2,  ADSL performansını daha fazla seviyeye çıkarmak için ADSL2  G.992,3 – G.992,4 standartları ITU’ nin onayından geçmiştir. Eskiden standart ADSL ile 8 Mbit alınırken ADSL2+ ile 25 Mbit olarak daha yüksek hızlara çıktı.

ADSL, bakır kablo üzerinden iletişim sağlanmakta. Hız ve kalite kullanılan bakırın kalitesine ve sunucu / santral uzaklığına göre farklılık göstermekte. Bundan dolayı bazen üst internet paketlerine geçtiğinizde internet hızı daha yüksek olacağı beklenirken eskisinden daha düşük bir hızla karşılaşılabiliyor.

ADSL modemi VDSL’ de kullanılır mı sorusuna ceavp verdik. Ama kullanacağınız modemde hız konusunda önemli bir etken. Bazı modemler biraz ısındıktan sonra hızda düşüşe neden olabiliyor. Bazı modemlerde istenilen hızı veremeyebiliyor.

Eskiden çevirmeli modemlerle internette dolaşmaya çalışırdık. Sonrasında ADSL, VDSL, VDSL 2, Kablonet ve fiber internet ile Teknoloji hız kesmeden devam ediyor. Ama artık 4.5G ve 5G mobil devri!

Günümüzde hemen hemen herkes modem kullanıyor veya kullanmak için marka ve özellik arayışı içine giriyor, çoğu kişiler de kullandıkları modemlerin yarattığı sorunlardan dolayı, daha iyi bir modem almak istiyor. Modem piyasası fiyat ve özellikler oldukça geniş bir yelpazeye sahip. En önemli özelliğin ise mutlaka Türkçe arayüzlü olması konusunda herkes hemfikir durumunda. Fiyatı çok ucuz diye kalitesiz ve tanınmamış markalı modem alanlar, internet hızının azalması ve kesintilerle uğraşmak zorunda kalabiliyorlar.

VDSL modem önerisi

Modemlerde olması gereken başlıca özellikler nelerdir? Alınacak modemin özelliklerinin başında kablosuz Wi-Fi özelliğinin olması, çok sayıda ethernet girişi olması, yüksek bağlantı hızına sahip olması, misafir ağ oluşturmaya imkan tanıması ve ağ güvenliği için firewall özelliğinin olması sayılabilir.

Modem çeşitleri, özellikleri ve fiyatları: Piyasadaki modemler teknik ve kullanım olarak incelendiğinde, bunlardan; 2.4 GHz ve 5 GHz frekansında yayınlar yapılabilen, 4 adet Gigabit Ethernet portu bulunan, ADSL2+ ve VDSL2 sinyallerini destekleyen, 2 adet USB porta sahip, BitTorrent işlemcisi olan, VLAN ve MultiSSID özellikleri bulunan ve 3G router olarak kullanılabilen, 350 TL ile 500 TL fiyat aralığı olan, AirTies 5760 öne çıkıyor. 

ZYXEL WMG3925 300MBPS-1300MBPS VDSL2 destekli kablosuz-AC 4 PORT ADSL2+ modem (400 TL ile 500 TL arası), Archer VR900 AC1900 kablosuz Gigabit VDSL / ADSL modem router (450 TL ile 600 TL arası) ve Zyxell NBG6716 eş zamanlı dual band kablosuz AC1750 medya router (450 TL ile 550 TL arası) modemler de en iyi modeller arasında sıralanıyor.

Öneri VDSL modemler: ZYXEL, TP-Link ve Asus. Bunların dışında Tenda ve Everest modemler olabilir.

İkinci el VDSL modem fiyatları

Öneri Letgo, sahibinden ve gittigidiyor sitelerini takip etmeniz. Sıfır 300 TL’ lik bir VDSL modemin ikinci elini 100 – 130 TL arası bir fiyatla alabilirsiniz. Bazı kullanıcılar kampanyalardan dolayı fazla modemlerini satışa çıkarıyor. Bazıları doğru dürüst kullanmadığı neredeyse sıfır modem diyebileceğimiz modemleri bu sitelerde görebiliyoruz.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak