SSD disk bölüm düzeni MBR mi GPT mi hangisi ve nedir

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

SSD, hard disk ve Windows 10 iSO flash bellek' e atılırken Rufus adlı program içerisinde disk bölüm düzeni MBR mi GPT mi olacağı sorulmakta. Peki nedir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Rufus programında “Hedef sistem, Önyükleme seçimi, Dosya sistemi, İmaj seçeneği” ve “MBR / GPT” nedir ne işe yarar resimli anlatımla sizlere cevabını vereceğiz. Bu çoğunlukla flash bellek üzerinden Windows kurulumu yapacaklar için tercih edilmekte. Yani ISO formatında Windows’ u flash disk’ e atmak için kullanılan program içerisinde karşılaşmakta.

MBR, harddiskin ilk sektörü olarak adlandırılır. Burada bilgisayarın adreslemesini bulursunuz. Hangi bilgi nerede oldupunu gösteren tabloya benzer bir bölümdür. Açılımı ise “Master Boot Record”) olarak adlandırılır.

İlgili bölümde bir program yer alır ve PC açılışındaki önyüklemesinde hangi sistemin seçileceği belirlenir. Tabi bu birden fazla işletim sistemi yüklü bilgisayarlar için böyledir. Tek olanlarda direkt açılmasını sağlar. Konumuzda bu terimi ele almamızın nedeni ise Windows’ u flash diske atıp bununla kurulum yapmak için dönüştürücü işleminde kullanılan program menüsünde “MBR ve GPT” seçenekleri çıkar ve hangisi seçilecek bilinmeyenler için önemli bir konu. 

GPT, MBR ile kıyaslandığında daha esnek bir yapısı var ve bölümleme ile disk kapasitesini sunmakta. Bazı sistemler unu kullanırken bazıları MBR kulanmakta. Ama çoğunlukla karşımıza MBR çıkmakta. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

GPT için UEFI desteğinin olduğu ve sınırsız şekilde bölüm oluşturmakta. Örnek olarak bir bölümde 2 TB’ ta kadar destek sunmakta.

GPT mi MBR mi hangisi seçilmeli?

Hangi seçenek seçilmeli diyenler için kullanılan yazılım fark etmiyor. Eğer Windows 7 veya 10 kurmak istiyorsanız laptop’ ların hemen hemen hepsinde “MBR” olan seçilmeli.

  1. Önyüklemede seç butonuna bastığınızda sıkıştırılmış ISO formatı bilgisayarda neredeyse dosyayı seçmek için kullanılmakta.
  2. D.bölüm düzeni olarak “MBR” olacak.
  3. Dosya sistemi olarak NTFS seçilecek.
  4. Diğer seçenekler ise görseldeki gibi olacak.

Başlat yazısına tıklayın ve yaklaşık 5-10 dakika kadar bekleyiniz. %100 olduğunda yani ilgili alan dolduğunda işlem tamamlandı demektir.

Kurulum yapılmıyor GPT hatası

Windows kurulumda siyah ekranda yazılar geliyor ve GPT uyarısı veriliyorsa flash’ a attığınız işlemi yanlış yaptığınız anlamına geliyor. 

Siyah ekranda kalıyor ve İngilizce yazılarla hata esajı çıkıyorsa işte yapacağınız tek işlem ISO dosyasını belleğe atarken yanlış seçenek seçildiği anlamına gelmekte. Tekrardan ilgili yazılımla flash’ a kurulum dosyalarını atınız.

Bazen çıkan sorunlarda;

  • Diski biçimlendirme veya komut isteminde formatlama gerekebilir
  • Yükleme dosyalarında hata olabilir
  • Virüslü olabilir
  • Tekrardan disk yapısı oluşturulması gerekebilir

Duruma göre bize yazarsanız yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışırız.

SSD disk bölüm düzeni MBR mi GPT mi hangisi ve nedirdisk bölüm düzeni MBR GPT nedir


Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2020, 18:32

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak