Neden Kalorifer Peteğin Altı Soğuk Üstü Sıcak

Andronova
Yazar Andronova 8 Minimum Okuma

Kış aylarında merak edilen konulardan biri, doğalgaz kalorifer peteğin altı soğuk üstü sıcak veya neden peteğin altı soğuk üstü sıcak sorusu.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Havalar soğudu ve ısınma ihtiyacı her zamanınkinden daha gerekli oldu. Şu aralar akşam veya geceleri hava sıfırın altında. İş böyle olunca bir çok doğalgaz kullanıcısı daha yararlı nasıl ısınırım sorusunu soruyor. Ya da nasıl daha iyi ısınırım sorusunu. Tabi kombi tasarruf sorusunu soranlarda çok. İçeriğimizde hem bundan hem de doğru ısınma şeklinden bahsedeceğiz.

Önce kalorifer peteğinin neden üstü sıcak altı soğuk sorusuna yanıt verelim.

Neden Kalorifer Peteklerin Üstü Sıcak Altı Soğuk

Bu soru göreceli olduğundan dolayı net cevap aşağıya eklediğimiz seçeneklerden biri diyebiliriz. Kesin çözümde öneri içeriğimizde geçmekte. Eliniz anahtar tutuyorsa, doğru bağlantı işlemini siz dahi yapabilirsiniz.

Kalorifer peteklerin altı soğuk üstü sıcak olma sebebi şunlardan biri ile alakalıdır:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  • Petek bağlantısının doğru yapılmaması.
  • Kombinin yetersiz kalması veya sorunlu olması.
  • Sonradan ilave edilen peteklerin fazla gelmesi
  • Kombi kollektör bağlantılarının doğru yapılmaması.
  • Peteğe takılan vanaların yanlış yere takılması.

Doğru Petek Bağlantısı Nasıl Olmalı?

Sorunun net cevabını kalorifer petek bağlantısı nasıl olmalı yazımızda anlattık.

Doğalgaz kalorifer peteğinde iki vana vardı ve bunların biri sağ al, diğeri sol alt tarafa bağlanmalıdır. Petekte çapraz vana bağlantısı yapılan kalorifer petekleri de vardır. Normalde herhangi bir zararı yok ama sağlıklı olması adına her ikisinin de aşağıya bağlı olması önerilir. https://www.andronova.net

Doğru petek bağlantısı resimli anlatımda yer alıyor.

Neden kalorifer peteğin altı soğuk üstü sıcak
Neden kalorifer peteğin altı soğuk üstü sıcak

Yanlış Bağlantı Isı Açısından Nasıl Bir Sorunu Ortaya Çıkarır?

Bilmiyorum hiç denediniz mi ama elinizi petek üzerinde gezdirdiğinizde genelde üstler sıcak ama altlar ılık oluyor. Vanalara elinizi vurduğunuzda biri sıcak diğeri yine ılık oluyor. Bu da vananın birinin yanlış bağlandığı anlamını taşıyor.

Çok nadir dediğimizin dışında bir bağlantı tipi doğru olacaktır. Bu da petek imalatı ile alakalıdır.

Kalorifer peteğin altı soğuk üstü sıcak adlı içeriğimizden sonra birde ısınmada gaz’ ın öneminden bahsedeceğiz.

Kalorifer Peteklerinin Altı Soğuk, Üstü Sıcak Sorunu

Kalorifer petekleri, soğuk kış günlerinde evlerimizi ısıtmak için kullanılan önemli ısıtma sistemlerindendir. Ancak bazen kalorifer peteklerinin altı soğuk, üstü sıcak olma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu sorun, odaların düzgün bir şekilde ısınmasını engelleyebilir ve enerji israfına neden olabilir. Bu makalede, kalorifer peteklerinin altı soğuk, üstü sıcak sorununun nedenlerini ve çözüm yollarını ele alacağız.

Nedenleri:

  1. Hava Cebi: Kalorifer peteklerinin altı soğuk, üstü sıcak sorununun en yaygın nedenlerinden biri hava cebidir. Isıtma suyu, yukarıdan aşağıya doğru hareket ettiğinde peteğin üst kısmı ısınırken, peteğin alt kısmında hava birikmesi alt kısmın soğuk kalmasına neden olur.
  2. Tıkanmış Petekler: Peteklerin içindeki borular zamanla tıkanabilir. Bu tıkanmalar, ısınma suyunun alt kısmın peteklerine ulaşmasını engelleyebilir.
  3. Su Seviyesi Sorunu: Kalorifer sisteminin su seviyesi düşükse, peteklere yeterince su ulaşmaz. Bu durum, alt kısmın soğuk kalmasına neden olabilir.
  4. Petek Eğimi: Peteklerin doğru bir şekilde monte edilmemiş olması veya yanlış bir eğimle monte edilmiş olması, suyun peteğin alt kısmına ulaşmasını engelleyebilir.
  5. Kireçlenme: Su sertliği, peteklerin içinde kireç birikmesine neden olabilir. Bu kireçlenme, ısı transferini engelleyebilir.

Çözüm Yolları:

  1. Hava Cebini Temizleme: Hava cebi sorunu, peteğin altında hava birikimi olduğunda basit bir şekilde çözülebilir. Petek vanasını kapatın, peteğin altındaki hava tahliye vanasını açın ve havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
  2. Petekleri Temizleme: Tıkanmış petekler, bir petek temizleyici veya profesyonel bir temizlik hizmeti ile çözülebilir.
  3. Su Seviyesini Kontrol Etme: Kalorifer sisteminin su seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve eksik suyu ekleyin.
  4. Peteklerin Montajını Kontrol Etme: Peteklerin doğru bir şekilde monte edildiğinden ve doğru bir eğime sahip olduğundan emin olun. Gerekirse bir uzmana danışın.
  5. Kireçlenme Sorununu Giderme: Kireçlenme problemi için bir kimyasal temizleyici kullanabilir veya petekleri söküp temizleyebilirsiniz.

Kalorifer peteklerinin altı soğuk, üstü sıcak sorunu, evinizin ısınmasını olumsuz etkileyebilir ve enerji israfına yol açabilir. Bu nedenle bu sorunu hızlı bir şekilde çözmek önemlidir. Yukarıdaki nedenleri ve çözüm yollarını göz önünde bulundurarak, peteklerinizi düzgün bir şekilde çalışır durumda tutabilir ve evinizin daha etkili bir şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Eğer sorun karmaşıksa veya çözüm bulmakta zorlanıyorsanız, bir ısıtma uzmanından yardım almayı düşünmelisiniz.

Isınmada Doğalgazın Önemi

Dışarıda hava aşırı soğuk olduğunda, sıcak ve rahat evimizin yerini hiçbir şey tutamaz diye düşünüyorum. Ancak sıcak bir evin bedeli yüksek faturalardır. Özellikle doğalgaz dışında birde elektrik faturalarının büyük bir kısmı ısıtma ve sıcak suya gittiğini de unutmamak gerekiyor.

Isıtma aynı zamanda evinizin de en büyük tasarruf alanlardan biridir. Bu nedenle, ısıtma sisteminizi gelişi güzel kullanmanız değil, eksik ve yanlış olan şeylerin düzeltilmesi gerekiyor. Tabi aynı zamanda enerji verimli nasıl sağlanmalı bu da önemlidir.

Elektrik veya gaz ısısı daha mı ucuz? Gazla ısıtma ile elektrik arasındaki farkları açıklayacağız. Eviniz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olması için elektrikli ve gazlı ısıtmanın artılarını ve eksilerini tartın.

Elektrikli ve Gazlı Isıtmada Fark Nedir?

Açık görünebilir, ancak evinizi ısıtmak için gaz, sıvı petrol gazı (LPG), yağ ve elektrik kullanmak arasındaki temel farkları açıklamaya değer.

Gaz bazlı sistemler, çoğunlukla yakıtın yakılması ve suyu ısıtmak içinde kazana ihtiyaç duyar. Bu su daha sonra evi ısıtmak için radyatörlerde veya zeminin altındaki borularda dolaştırılır. Zeminler veya radyatörler ısındıkça, odalarınızdaki havayı konveksiyon olarak bilinen yöntemle ısıtır.

Elektrikli ısıtma sistemlerinde daha fazla çeşitlilik var . Modern gaz sistemleri merkezi bir kazan kullanırken (dolayısıyla ‘merkezi ısıtma’ ifadesi); elektrik sistemleri geleneksel olarak her odadaki ayrı ısıtma cihazlarına dayanır. Bu basit bir geçmeli fan veya bar ısıtıcısı olabilir. Veya ucuz, yoğun olmayan elektrikle çalışan daha sofistike bir depolama ısıtıcıları ağı.

Elektrikli Isıtmanın Artıları ve Eksileri

Elektrikle ısıtmanın avantajları:

  • Çok çeşitli ürünler mevcuttur. Depolama ısıtıcılarından hava kaynaklı ısı pompalarına ve küçük elektrikli ısıtıcılara
  • Karbondioksit çıkışı yok
  • Kazanların aksine düşük bakım maliyetleri
  • Modern elektrik sistemleri akıllı ısıtma kontrollerine sahiptir. Isıtmanızı verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olur
  • Bir oda eklediyseniz veya çatı katınızı dönüştürdüyseniz. Klima elektrik sistemleri tek bir odayı etkili Bir şekilde ısıtabilir daha iyi ev hava kalitesi
  • Ekonomik enerji tarifeleri, elektriğiniz için daha az ödeme yapmanıza yardımcı olabilir – ne zaman kullandığınıza bağlıdır

Elektrikli ısıtmanın dezavantajları:

  • Elektrik birim fiyatları gazdan daha pahalı
  • Hava kaynaklı ısı pompaları gibi kurulumu pahalı olabilir
  • Ocak 2018’den önce üretilen eski depolama ısıtıcıları o kadar verimli değil
  • Temel depolama ısıtıcı modelleri, odaların aşırı ısınmasına ve enerji israfına yol açabilir

Gaz Isıtmanın Artıları ve Eksileri

Gazlı ısıtmanın avantajları:

  • Isıtmanızı çalıştırmak için daha ucuz maliyet
  • Modern kazanlar daha enerji verimlidir
  • Akıllı termostat ile evinizin her yerinde ısıtma ihtiyaçlarınızı kontrol etmek artık çok kolay

Gaz ısıtmanın dezavantajları:

  • Gaz kazanları fosil yakıt kullanır, ısı için yakmak küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine katkıda bulunur
  • Hükümetin mevcut planlarına göre, yalnızca 2025’ten itibaren yeni inşa edilen evlerde gaz ve sıvı yakıt kazanı yasağı var.
  • Kazanların düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Genellikle bir Gaz Güvenliği mühendisinden yıllık bazda
  • Kombinizi daha yeni bir modele yükseltmek pahalı olabilir
  • Eski ve bakımsız sistemler tehlikeli olabilir ve karbon monoksit sızdırabilir

Doğalgaz kalorifer peteğin altı soğuk üstü sıcak sorusuna yanıt aradığımız yazımızda aynı zamanda gazla alakalı önemli konulardan söz ettik.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak