UPnP nedir ve port yönlendirme devre dışı bırakma

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

UPnP nedir veya ne demek oluyor diye kısa bir açıklama ve sonrasında konuyla alakalı terimlerle kapatma ve açma açıklamasını yaptık. İşlevselliği konusunda biraz kafanız karışabilir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

UPnP, tak çalıştır olarak bilinmekte ve bu teknoloji ile çok sayıda elektronik cihazın birbiriyle sorunsuz çalışır hale gelmekte. Cihazlar bağlantı özelliğine sahip olsa dahi bir haberleşme protokolü kullanmadığı sürece uyumsuz çalışırlar. Uluslararası formu tüm cihazlara standart bir tak çalıştır mimarisini geliştirmekte. Peki UPnP ne işe yarar ve nasıl kapatılır?

Bazıları bu terimler online oyun oynarken karşılaşıyor. Oyunda sorun yaşadığında oyun formu veya yardım sayfasında UPnP kapat önerisiyle ilk defa karşılaşmış oluyor. Bu özellik modem içerisinde port yönlendirmesini otomatik yapmayı sağladığını söyleyebiliriz. Yani manuel port yönlendirmesi yapılmak zorunda kalınmaz.

Oyun açılmama sorunu veya “Server Disconnected” şeklinde hata ile karşılaşanlar “UPNP port yönlendirmekapatma / devre dışı bırakma ile çözüyor. Tabi bu göreceli bir durumdur.

  • 192.168.1.1 ile modeme ulaşıyoruz
  • Yan bölümden iletim    
  • Alt başlıktan “UPnP” giriyoruz    
  • Yanda kapatmak istediğiniz portlarda “Devre dışı” butonuna tıklamanız yeterli

Bu şekilde ilgili uygulama için UPnP kapatma işlemini yapmış oluyorsunuz. Mevcut UPnP kapatmak için ise aynı yerin üstünde devre dışı veya etkin seçenekleriyle yapıyorsunuz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Aşağıdaki örnek resimde TP Link td w9970 modemde Whatsapp protokol, harici / dahili port, ip adresi ve etkin / devre dışı seçeneklerini görüyoruz. UDP, ses protokolüdür.

UPnP nedir ve port yönlendirme devre dışı bırakma

UPnP detaylı özellikleri

UPnP adresleme ve cihaz bulma

Ağdaki her cihazın kendisi için otomatik bir IP adresini atayacak olan DHCP sunucusunu aramakta. Bu bulunduğu zaman uygun bir IP adresi alarak ağa katılır. Ağda IP adresini sağlayacak bir DHCP sunucusunun bulunmaması durumunda ise cihaza uygun otomatik bir IP atanır.

Cihaz bulma, UPnP ağının üzerinde ağ bulunma işlevi cihaz ağa bağlanmasıyla başlamakta. SSDP diye tanımlanmış bir protokole göre cihazın ağ bağlanması ile barındırmış olduğu hizmetlerin bilgisi ağda bulunan denetleme birimlerine yayınlamasına başlayacak. Artı ağa herhangi bir denetleme biriminin bağlanması anında SSDP, bu bağlanan birime ağda kendisi ile alakalı cihazların aranmasına olanak sağlayacak.

Cihaz özellikleri öğrenme

Cihaz bulunması ardından denetim biriminin halan cihazın hakkında pek fazla bir bilgiye sahip değildir. Lakin cihaz bulunduğu zaman kendisine ulaşan yanıt içerisinde cihaz tanımlama bilgisi yer alacak XML belgesi için bir adres bulunacaktır. Denetim biriminin ilgili bağlantıdan bu belgeyi alıp ve cihaz özelliklerini öğrenmiş olur. Bu belge içerisinde cihaz üretici, marka, model, seri numara ve üreticinin web siteleri bilgisi yer alır. Birde cihazın üzerinde bulunan tüm hizmet listeleri, olay ve sunum adreslerinin belge içerisinde olduğu bilinir.

Denetim bilgisi

Cihazın özellikleri öğrenildiği anda denetleme biriminin denetleyeceği hizmetlerin bilgisi alınacak ama yine hizmetlerin izlenmesi ve ayarlama detayını öğrenmek içinde ilgili XML belgesine başvurulacak. D. biriminin bir cihazın denetlenmesi için cihaz hizmetine istek gönderecektir. Yapılan işlemle, cihazın belgesine bir tanımlanan denetim adresi denetim mesajını gönderip bunu sağlayacaktır. Gönderilen mesajlar yine bir SOAP adlı protokolle oluşturulam XML formatı mesajıdır. Gelen d. mesajlarına bir cevap olarak’ ta hizmetler durumu hakkında ya da hata mesajını döndürür.

Bilgilendirme iletisi

Cihazlarda çalışan hizmetlerin durumları kayıtlı olarak d. birimlerine belli bir periyodik şekilde bildirirler. Bu bilgi mesajları GENA adlı protokol ile bir XML formatı şeklinde hazırlanmış belgeyle gerçekleşir. Denetleme birimlerinin ağa dahil olduğu ilk anda özel bir bilgi mesajının yayınlandığını söyleyebiliriz. Bununla kayıt olan d. birimi, hizmetler hakkında bir durum modelleri bilgisine sahip olur. Çoklu olarak denetleme birimleri de beraber çalışması için olay bilgi mesajlarının tüm kayıtlı birimlere iletilir.

Sunum

Kısmi UPnP desteğine sahip olan cihazların üzerlerinde internet sayfasının barındırılıp denetleme birimleri izlenmesi ve ayarlanması işlemlerinin ilgili sayfa aracılığı ile yapma olanağı sağlanır. Sayfa üzerinden yapılacak ayarlamalar sayfa ve cihaz kabiliyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Üstte değinilen bazı temel haberleşme protokolleri yanı sırada kendinin ihtiyaç duyması halinde birkaç özel protokolde kullanabilir..


Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2020, 02:14

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak