iPhone Şarj Oluyor Ama Dolmuyor Sorunu

Andronova
Yazar Andronova 8 Minimum Okuma

iPhone şarj oluyor ama dolmuyor sorunu çoğuna garip geliyordur. Haberimizdeki bilgiler bir çok probleme ışık tutacağını düşünmekteyiz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

iPhone şarja taktım şarj simgesi var ama şarj etmiyor sorunu ile karşılaşan çok var mıdır bilmiyorum ama ben 2-3 kez karşılaştım. Telefon şarjda ama bataryanın dolduğu görünmüyor.

Akıllı cihazların bireylerin hayatlarına girmesi ile birlikte başlayan sorunlar silsilesi arasında kendisine en çok yer bulan sorunlardan bir tanesi cihazın şarjda olduğu halde şarj etmemesidir. iPhone cihazlarında da sık sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi olarak bu probleme neden olan bir çok sebep sayılabilmektedir. Cihazın şarj olmama sorunu genellikle bataryadan kaynaklı olmakla birlikte donanımsal da olabilmektedir.

iPhone şarj simgesi var ama şarj olmuyor işte bu da aynı bir mesele. Sadece kablo takılı gösteriyor ve cihaz açılmıyor diyenlerde oluyor. Kısaca içeriğimiz kapsamlı bir çözüm sunmakta.

Telefon şarja takılıyken kablo takılı simgesi var ve batarya simgesi ekrana geliyor. Ama dolduğunu gösteren hiç bir belirti yok. Birde üstüne açma kapatma tuşuna bastığınızda telefon açılmıyorsa sorunun kesin nedenlerini aşağıda belirteceğiz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

iPhone Şarj Oluyor Ama Dolmuyor Sorunu ve Çözüm Yolları

iPhone’unuzun şarj edildiğini görmek güzel bir şeydir, ancak bazen telefonunuzun şarj seviyesi beklediğinizden daha yavaş artabilir veya hiç artmayabilir. İşte iPhone’unuzun şarj oluyor ancak dolmuyor sorununun muhtemel nedenleri ve çözüm yolları.

1. Kötü Bir Kablo veya Adaptör Kullanıyorsunuz:

Eğer iPhone’unuz şarj oluyor ancak dolmuyorsa, kullanılan kablo veya adaptörün kalitesi sorunun kaynağı olabilir. Özellikle ucuz veya kalitesiz şarj aksesuarları bu tür sorunlara yol açabilir. İşte ne yapmanız gerektiği:

  • Apple tarafından onaylanmış bir kablo ve adaptör kullanın.
  • Farklı bir kablo ve adaptör deneyin ve sorun devam ederse, sorun iPhone’unuzda olabilir.

2. Şarj Portu Temiz Değil:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Şarj portunun toz, kir veya yabancı cisimlerle tıkalı olması, düzgün bir bağlantıyı engelleyebilir. Portun temiz olduğundan emin olmak için şu adımları takip edin:

  • Telefonunuzu kapatın.
  • Şarj portuna bir hava spreyi veya yumuşak bir fırça kullanarak temizleyin.
  • Ardından telefonunuzu tekrar şarj etmeyi deneyin.

3. Yazılım Sorunları:

iPhone’unuzdaki yazılım sorunları da şarj sorunlarına neden olabilir. Yazılım sorunlarını çözmek için:

  • En son iOS sürümünü kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Eğer güncelleme gerekiyorsa, cihazınızı güncelleyin.
  • iPhone’unuzu yeniden başlatın.
  • Fabrika ayarlarına sıfırlama yapmayı düşünebilirsiniz, ancak bu işlem tüm verilerinizi sileceği için dikkatli olun.

4. Arka Planda Çalışan Uygulamalar:

Arka planda çalışan fazla uygulama, şarjın yavaş dolumuna neden olabilir. Bu uygulamaları kapatmak için:

  • Ana ekrana dönün ve iki kez Ana Ekran düğmesine dokunun (eskiden iPhone’larda kullanılan yöntem) veya ekranın altından yukarı doğru kaydırın (iPhone X ve sonraki modeller).
  • Arka planda çalışan uygulamaları kaydırarak kapatın.

5. Batarya Sorunları:

Eğer iPhone’unuzun şarjı hâlâ yavaş dolumaya devam ediyorsa, batarya sorunları da olabilir. Bu durumda Apple Yetkili Servisi ile iletişime geçmelisiniz.

6. Şarj Sorunu İçin Adımlar:

iPhone cihazlarda meydana gelen şarj olmama sorununun çeşitli çözümleri bulunmaktadır. Sorunun şarj soketinden ya da şarj kablosundan kaynaklı olması halinde yeni bir şarj aleti satın alarak sorunun çözümü elde edilebilir. Yazılımsal bir hatadan kaynaklı olarak cihaz şarj olmuyor ise bilgisayara bağlayarak sorunun nerede olduğu görülebilir ve düzeltilebilir. Şarj olmama durumu şarj entegresinden kaynaklanıyor ise cihazın en yakın Apple teknik servisine götürülerek düzeltilmesi sağlanmalıdır. Bu durum kullanıcının düzeltebileceği bir durum olmamakla birlikte teknik servis kısa süre içerisinde çözüme kavuşturur

Telefon şarj olmuyor ve telefon açılmıyorsa yukarıdaki maddeler halinde sıraladığımız nedenlerden biriyse ya batarya değişilmesi gerekiyor ya da entegre. Ama çoğunlukla pil kaynaklı.

Not: iPhone’unuzun garanti durumuna dikkat edin. Eğer garantisi hâlâ devam ediyorsa, batarya sorunları için Apple’ın resmi servisini kullanmak daha iyidir.

Telefon Şarj Olmuyor / Şarj Dolmuyor Nedenleri

  1. Şarj da telefon açılmıyor mu? Bunun nedeni telefonun bataryasının ömrünü tamamlaması. Diyebilirsiniz ki benim bataryam yeni ya da çok kullanmadım ki! Bunun nedeni ise yan sanayi şarj cihazlarının kullanılması. Veya hem yan sanayi cihaz hem de yan sanayi kablo kullanılması. Daha doğrusu kalitesiz kablo kullanılmasından kaynaklı. Bazı kablolar 1.kalite diyerek satılıyor. Ama yarısı doğru söylemiyor.
  2. Düzensiz şarj yapılması bataryayı bozar mı? Evet bu da bir neden. Ama orjinal şarj aleti ile şarj edilen cihazlar düzensiz de şarj edilse uzun vadede batarya ömrünü devam ettirir. Bunu kısaca anlattırsak, her bir bataryanın şarj etme adeti var. Yani varsayalım 2000 kez gibi. Yani düzensiz şarj bataryanın daha fazla şarj edilmesine ve bunun sonucunda bataryanın daha kısa süre de ömrünü tamamlamasına neden olur.  
  3. Telefonun şarjını tamamen bitirdikten sonra şarja taktığımda artık telefon şarj olmuyordu diyen var mı? Varsa bataryanın belli bir alanının artık kullanılamaz hale geldiğinden tamamen şarjı bitmiş pil bir daha şarj edilemez. Taki batarya şoklanana kadar. Şoklanan batarya da azda olsa idare eder.
  4. Son olarak yüksek gerilimden dolayı telefonun şarj entegresinin yanması. Bu yine yan sanayi şarj aletlerinde daha çok görülmekte. Bunun dışında araba çakmaklığında telefonu şarj etme veya her hangi bir cihazın USB portundan şarj etmekten dolayı da olabilir.
  5. Başka bir şarj cihazında deneyiniz. 
  6. Bilgisayarın USB girişine bağlamayı deneyiniz.
  7. Şarj dolmuyor sorunu yaşanmaması adına uzun yıllardır kullanılan cihazlarda şarj tamamen bitmeden şarja takılması önerilir. Örnek %4-5 kala takın. www.andronova.net
iPhone şarj dolmuyor telefon açılmıyor
iPhone şarj oluyor ama dolmuyor sorunu

iPhone Şarj Sorununda Genel Nedenler

Kesinlik olmamakla birlikte olası sebepleri yazımızda anlattık. Örnekle ilerlediğimiz bir çok yazımızda sorunlara çözüm sunduk. Bu başlık içinde yine genel başlıklar yer almakta.

  • Cihazın şarj soketinde bir arıza veya aksaklık yaşanması durumları.
  • Kablo ile alakalı olarak bir sorun olması mümkün. Test adına orjinal başka bir kablo ile deneyin.
  • İşletim sisteminden kaynaklı sebepler çıkması mümkün. Böyle durumlarla karşı karşıya kalınması halinde cihazı bilgisayara bağlanarak sorun tespiti yapılmalı.
  • Şarj entegresi ile alakalı olarak bir aksaklık yaşanması gibi bir çok farklı neden yer almaktadır.

Telefon şarj oluyor ama dolmuyor sıkıntısı çekenlerin bir çoğunun yaşadığı aynı nedenler diye düşünüyoruz. Kullanıcıların yapmış olduğu en büyük yanlış yan sanayi ürünler kullanması. Birde düzensiz şarja takmalar.

Yan sanayi ürünlerin yol açtığı sorunlara zaman zaman içeriklerimizde yer veriyoruz. Gözle görülür en büyük sorunlardan bazıları ise; bataryanın şişmesi, pil ömrünün kısalması, donanımsal arızalara sebep olma olasılığı ve sağlıksız kullanımlara yol açması.

iPhone şarj oluyor ama dolmuyor hatası, kullanılan kablonun orjinal olmaması ve bataryanın bitik olması ile alakalı olma olasılığı yüksek. Tabi işletim sistemlerindeki problemlerden kaynaklı da zaman zaman geçici durumlar yaşanıyor. Unutmadan kullanılan adaptörle de alakalı olasılığını da ekleyelim.

Bu aksesuar desteklenmiyor olabilir benzeri içeriğimize de bakmak ister misiniz?

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.