Kablosuz WEP WPA 2 (PSK) nedir nasıl yapılır?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Kablosuz WEP WPA 2 PSK nasıl kullanılır? Modem arayüzünden Wifi ayarları nasıl yapılır? Airties, TP-Link, Zyxel ve Pikatel modemde telefonda kablosuz bağlantı yapamıyorum sorunu.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Günümüzde bir çok kişi kablosuz internet kullanmayı tercih ediyor. Kablosuz internete erişim belli bir uzaklığa kadar mümkün olmaktadır. Dolasıyla güvenliğinin sağlanması şifrelenmesi gerekmektedir. Bunun içinde yıllardır güvenlik algoritmaları yani şifreleme yöntemleri geliştirilmektedir. Gelişmelerle bazı algoritmaların kullanımı sona ererken bazıları gelişmiş haliyle kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla WEP, WPA, WPA 2 PSK gibi şifreleme yöntemleri bulunmaktadır.

Kablosuz WPA 2 (PSK) nedir nasıl kullanılır?

Modemlerde WPA 2 şifreleme protokoli olarak geçmekte. Kablosuz bağlantıları şifrelemeye yarayan bir sistem. Düne kadar güvenli olarak bilinirdi. Ama yakın bir zamanda hacklendi ve yeni bir protokol çıkarıldı. WPA 3 yerini alıyor.

Kablosuz WEP WPA 2 (PSK) nedir nasıl yapılır?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kablosuz WEP WPA 2 ayarları nasıl yapılır

WEP (Wired Equivalent Privacy)

Türkçe karşılığı Kablolu Eşit Güvenliktir. Kullanımı diğerlerine göre daha fazla olan, eski bir güvenlik algoritmasıdır. Geriye dönük uyumluluğundan dolayı hala kullanılmaktadır. İlk olarak 1999 yılında kullanılmaya başlandı. Standart olarak şifrelenmesi 64-bit şifrelemesi ile kullanılmaya başlandı, sonradan 128-bit şifrelemeyle, daha güvenli olacak şekilde kullanılmaya başlandı. Günümüzde 256-bit şifrelemesi olmasına rağmen genelde 128-bit tercih edilmektedir. Kolay kırılabilen bir şifreleme olduğu için en güvenliksiz şifreleme olarak bilinir.

64 bit şifrelemede 5 ASCII karakteri veya 10 hexadecimal basamak kullanılır. 128 bit şifreleme ise 13 ASCII karakteri veya 26 hexadecimal basamak kullanılır. *Hexadecimal: 16 basamaklı sayı sistemi.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

WPA ve WPA 2 PSK (Wi-fi Protected Access)

Türkçe anlamı Kablosuz korumalı Erişim’dir. Wi-fi Alliance, 2003 yılında WEP’i güvenliksiz şifreleme olarak ilan ettikten sonra güvenli şifreleme yöntemi olarak WPA’yı geliştirdi. Güvenliği arttırmak amacıyla anahtar kullanımı değiştirildi. Wpa’da anahtar yalnızca işlemi başlatmak için kulllanılır. Geri kalan kısımda veriler şifrelenir ve böylelikle daha fazla güvenlik sağlanır. WPA 2 PSK’da şifreleme standardı tamamen değiştirilerek yüksek güvenlikli şifreleme geliştirildi.

Ev ağı için tercih edilen en güvenlikli şifreleme olarak WPA 2 tercih edilmektedir.

Kablosuz Wifi şifreleme ayarları nasıl yapılır?

Kablosuz şifreleme tipini modem arayüzünden WLAN veya kablosuz yazan bölümden yapabilirsiniz. Öneri WPA 2 – PSK ve kanal ayarı 6 ya da 11 olması önerilir. Bazı iş ve evlerin yakınlarında yer alan kablosuz cihazlar modemin sinyal seviyesini etkileyebiliyor. Bu gibi durumlarda modemin yerini değiştirme ve kanal ayarını düşürebilirsiniz.

Kablosuz WPA 2 nedir? TP-Link, Zyxel, Asus, Netmaster, Huawei, ZTE, Pikatel ve diğer modemlerde kablosuz kurumum ayarları! Android ve iPhone telefondan kablosuz wifi bağlantı sorunu için çözüm önerisi!


Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 00:09

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.