Kapatılan hesap başkası tarafından alınabilir mi?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Kapatılan WhatsApp, sosyal hesaplar (Instagram) ve e-posta başkası tarafından alınabilir mi soruları hep endişe verici bir hale dönüşmüştür.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bu soru göreceli ama çoğu alan için aynı yanıta sahip. Kişisel veriler kanunu muhabbetine kapatılan bir hesap bir başkasına verilemez. Diğer bir taraftan kapatan kişi kapattığı hesabı geri almak istiyorsa bu da her alanda mümkün olmayabiliyor. Sosyal ağların (Instagram, Tinder, Facebook, Tik Tok, Twitter…) kuralı genelde 14 veya 30 gün içerisinde geri açtırma hakkı sunuyor. Silinen hesap bilgilerinin de iadesinin olmayacağı kesin bir dille ifade ediliyor.

Unutulan hesaplar için ilgili hizmetin iletişim kanallarına durumunuzu anlatan bir talep göndermeniz gerekir. Eğer olumlu görülürse kimliğinizin doğrulanması istenilecektir. 

Doğrulama adımında yapılacaklar:

  • Kimliğin görüntüsü yollanacaksa T.C, seri no ve ebeveyn bilgileri gizlemebilir.
  • Başka bir mail üzerinden talep iletiliyorsa kimlik ve bir kaç soru yöneltilebilir.
  • Yanıt verilemeyen ve olumsuz yanıtlanan hesaplarda durum çok önemliyse o zaman mahkeme yolunu tutmanız gerekiyor. En azından başvuru dilekçenizin bir nüshası ile ilgili hizmete tekrar başvuru yapılabilir.

Kapatılan e-posta hesabını bir başkası alabilir mi?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Cevap yine aynı alamaz. Tabi bazıları sosyal hesaplarda hesap açarken kafadan atarak bir mail adresi giriyor ve bir başkası da bilerek veya bilmeyerek bu hesap adıyla kayıt oluyor. Bazıları da bunun adına hackleme diyor. 🙂

İptal olan mail hesaplarının içerisindeki maillerin tümü silinir ve destekle gelen talepler olumsuz dönüş yapılır. Tabi mahkeme kararları farklı bir boyutta yer alıyor. 

Dikkat edilecek çok önemli bir husus!

Bu iki örnek alan için durum bu şekilde ve farklı yerlerde durum daha detaylı olabiliyor. Örnek kapatılan numara belli bir süre sonra başkasına verilebiliyor. Bu da tehlikeli bir durum olabilir. Yani o numaraya kayıtlı hesaplar varsa tehlikeye atıldı demektir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Çok sayıda sosyal hesap kullanıcılarının hesaplarında numara ve mail değişimi yapmadan kapattığı biliniyor. Buna ek olarak çok sayıda WhatsApp hesaplarının da aynı şekilde kaldığı görülüyor. Bize gelen destek mesajlarında çok sık karşılaşıyoruz. Eğer ilgili hesap kapanmazsa er veya geç bir başkası tarafından iptal olan hat satın alınacak ve uygulamada kullanılacak. 

Hesaplarınızı kapatmadan önce yedeklerin silinmesi ve güvenlikte yer alan doğrulama yöntemlerinin kaldırılması önerilir.

Kapatılan hesap başkası tarafından alınabilir mi?

Cihaz tanımlı hesaplara dikkat!

Sattığınız cihaz ve bilgisayarlar, sosyal ağlara ve farklı hesaplara girişte kullanıldı ise cihazlar güvenli olarak işaretlenmişse;

  • Alan kişi hesap adreslerinizi biliyorsa veya cihazları sıfırlamadan verdiyseniz erişim yapılma imkanı var.
  • Telefon ve PC’ ye format atsanız dahi istenilirse verilere ulaşılabilir. Tabi ulaşılacak verilerin %’ lik oranı değişebilir ama kullanılan yönteme göre başarı oranı yüksek olabiliyor.
  • Önemli bilgilerin kullanılmış olduğu cihazları satmadan veya birilerine vermeden önce kalıcı temizleme yazılımlarıyla işlem yapılmasını öneriyoruz.


Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2020, 15:32

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.