Konsol Savaşları Başlasın!

Andronova
7 Minimum Okuma

Geçtiğimiz Nisan ayında donanım olarak tanıtılan Sony Play Station 4, oyun tutkunlarını ikiye bölmeye yetmişti. Bazı kullanıcılar yeni oyun konsolunu “yeterli” olarak görmüş; bazı oyun severler ise bu sistemin PC’ lere göre oldukça geride kalmış bir sistem olduğunu savunmuşlardı.

Sponsorlu reklam
mobil teknoloji reklam

Aslında her iki görüşünde haklı olduğu yerler var. Öncelikle Sony ve Microsoft “yeni nesil” denen oyun konsollarında kullandıkları; AMD’ nin tabletler için geliştirdiği Jaguar işlemcisi ile eleştirileri oldukça hak ediyordu. Kullanılan grafik birimleri ise bence bir oyun konsolu için yeterli seviyede. Sonuçta oyun yapımcıları konfigürasyona özel oyun yaptıkları için bence kullanılan donanım yeterli seviyede olacağı için oyun yapımcılarının “konsolun gücünü sonuna kadar kullandık” ibarelerini artık daha sık duyacağınızdan da emin olabilirsiniz. Oyun konsollarının içinde bir Nvdia GTX 780 ya da AMD 290X beklemek oldukça hayalperestlik olacaktır. Bir başka konuda biraz teknik olacak ama yeni nesil konsolların X86 işlemci mimarisine geçiş yapmaları olacaktır. Bu geçiş en çok PC oyuncularına yarayacak ve PC oyunculuğu böylelikle hak ettiği yere gelecektir diye düşünüyorum. Böylelikle oyun yapımcıları çok fazla tutan konsol oyunlarını kısa bir sürede basit bir optimizasyon ile PC’ lere de çıkarabilecekler gibi duruyor. Belki de önümüzdeki dönemde God of War’ ı bilgisayarlarımızda oynayabileceğiz. GTA 5 gibi kült bir oyunu aylarca PC’de oynamak için beklemek zorunda da kalmayabiliriz.

Her iki konsol içinde çok fazla teknik bilgi verip sizleri yazının geri kalanında sıkmak istemesem de şu teknik özelliği belirtmeden geçmek sanırım Sony’ e haksızlık olacak. Sony Play Station4’te GDDR5 bellek kullanırken, Microsoft yeni Xbox One’ da bildiğimiz DDR3 bellek kullanıyor. Gerçi Microsoft grafik ara birimi için 128 mb’ lık bir bellek ayrımı yapsa da tüm sistem için 8GB’ lık belleği kullanan Play Station 4 burada rakibine bir hayli fark atıyor gibi görünüyor. GDDR5 bellekler grafik belleği olarak kullanılıyorlar ve düşük zamanlaması ile oldukça geniş bir bant aralığı sunuyorlar. Bu farkta Sony’ i “konsol savaşlarında” öne çıkaran önemli bir fark gibi görünüyor.

Sony’nin Nisan ayında tanıttığı Play Station 4’ten sonra tanıtılan Xbox One aslında beklentileri daha da arttırmış ve hem donanımı hemde barındırdığı teknoloji ile Play Station4’e büyük bir darbe indirecek beklentisine oluşturmuştu. Microsoft’un Xbox One’ ın tanıtması ile birlikte oyun severler büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Microsoft Xbox için “ikinci el oyunlara destek vermeyeceğiz” açıklaması ile bu savaşı henüz başlamadan bitirmişti. Sony CEO’su ise “Play Station 4’te her zaman ikinci el oyunları oynayabilirsiniz” açıklamasından sonra Oyun tutkunları Microsoft’un bu akıl almaz tutumuna öyle büyük bir tepki gösterdiler ki Mayıs ayında sosyal medyada 1 milyon takipçisi olan bir “XBox One almıyoruz” kampanyası sonrasında Microsoft, XBox One’nın ikinci el oyunlara destek vereceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Microsoft’ta zaman içinde bu kısıtlamadan vazgeçti. 2. el oyunun değiş tokuş sistemi ile dünya üzerinde birçok kullanıcı oyun oynayabiliyor. Oyun severler genelde genç oldukları için her çıkan oyuna 60$+KDV veremiyor ve bunları piyasadan değiş tokuş ya da ikinci el ile 40 – 50TL ye alabiliyorlar. Bu yüzden 2.el oyun konsol oyuncuları için en önemli alım kriterleri diyebiliriz. Bu dönemde Microsoft, Xbox One’a “oyun oynayabilmek için internete ihtiyaç duyulacak” gibi tuhaf bir zorunluluk getirmişti. Microsoft, Steam sistemindeki gibi bir yapıyı konsolunda yapmak istemiş gibi görünüyor ama bunun sadece bir oyun konsolu olduğunu unutmuşa benziyor. Evet, son çıkan videoda XBox One oturma odasında bir multimedya sistemi olarak görüntülense de tüm bu özellikler oyun severler için 2.belkide 5. planda kalıyor. Her yerde internetin olmaması Amerika’ da yaşayanlar için geri kalmışlığın bir göstergesi olabilir ama maalesef her yerde her zaman internet erişimi olamayabiliyor özellikle öğrenciyseniz. Xbox One, Amerika’ da tabi ki satış rakamları kıracaktır ama global pazarda Sony Play Station 4 liderliği açık ara ele alacaktır. diye düşünüyorum.

2013 E3 fuarında birçok yeni nesil oyun tanıtılsa da Oyun Konsolu sattıran ve konsola özel oyunları pek göremedik. Xbox’ a özel HALO yaptığı tanıtım videosu ile beklentileri bir hayli artırdı. Tanılan bir diğer oyun ise TitanFall oldu, Battlefield 4 ise her iki konsola da gelecek, Dead Rising 3, The Witcher 3 Wild Hunt, Quantum Break, Forza Motorsport 5 ile Microsoft Xbox One insanın aklını çelmiyor değil.

Sponsorlu reklam
mobil teknoloji reklam

Yine E3’ te Play Station 4 oyunlarının bazıları da tanıtıldı. Bunların en önemlileri Destiny, Watch Dogs, The Order 1886, Dark Sorcerer, Kingdom Hearts, Final Fintasy IV Reborn (benim favorim) yine Final Fantasy XIII Versus oyunu, The Elder Scrolls Online2014’te Play Station4’ü şaha kaldıracak gibi görünüyor. God of War ile ilgili bir oyundan bahsedilmese de 2014’te yeni nesile mutlaka bir oyun geleceğine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Sony’ nin tanıtımında da Microsoft’un tanıtımında da en ilginç şeylerden biride üç boyut 3D özelliklerinden hiç bahsedilmemesi idi. Bir tane bile 3 boyutlu oyun ya da yan ürün olan gözlük tanıtılmadı. Hep söylediğim şey sanırım gerçek oldu. Evet, nihayet 3 Boyut teknolojisi gözlüksüz 3 boyuta geçilene kadar resmen ölmüştür.

Sonuç olarak iyi bir Play Station 3 kullanıcısı olarak şunları yazmak gerekir diye düşünüyorum. Her iki oyun konsolu da içinde barındırdığı teknoloji ile bence büyük ölçüde “yeni nesil” denmesini hak ediyor. Retro tasarımlarından dolayı “yeni” demek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama konsollar piyasaya çıkmaları ile birlikte oyun dünyasında pek çok kural değişecek gibi duruyor. Bu noktada ürünlerin fiyatlarından da bahsetmek gerekirse Play Station4 399 $’ dan Xbox One ise 499 $’ dan satışa sunulacak (bu fiyatlar tabiî ki Amerika fiyatları, ülkemizde Play Station 4 1250 TL, Xbox One ise 1500 TL den satışa sunulacağını tahmin ediyorum). Xbox One ile kamerasını da (Kinect) almak zorundasınız ama bu durum Sony Play Station 4 için geçerli değil. Sony satış özgürlüğü ve birçok anlamda daha öne çıkıyor gibi gözüküyor. Özellikle internet bağlantısına ihtiyaç duymaması gibi özellikleri ile bizlere daha fazla hitap ediyor diyebilrim. Bakalım hangi konsol daha önce satışa sunulacak?

Tüm bunların sonunda; Peki asıl soru şu; Play Station 3 sahiplerinin konsollarını değiştirmesi için bir sebepleri var mı?

Play Station 4 kutu açma videosuna aşağıdan,
YQUpg795iBo” width=”1000″ height=”505″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”>

Sponsorlu reklam
mobil teknoloji reklam

Microsoft’un da XBox One kutu açma videosunu buradan izleyebilirsiniz.
lbrmAsxJPv4″ width=”1000″ height=”505″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”>

Bu makaleyi paylaş
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir