Laptop' um aşırı ısınıyor fan soğutmuyor olabilir mi?

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Masaüstü ve laptop bilgisayarların en büyük sorunlarından biri de ısınma sorunu. Bilgisayar ne kadar fazla ısınırsa o kadar yavaşlama hızlı oluyor. Peki fan yetersiz mi kalıyor?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Laptop kullanıyorsanız uzun süreli kullanımlarda fanın aşırı çalıştığını ve ısındığını fark edersiniz. Özellikle yaz günlerinde bu ısı daha da artar ve rahatsız edici seviyelere gelebilir. Bu durum fanın sürekli çalışarak ses oluşturmasına neden olduğu gibi bilgisayarın ömrünü de olumsuz etkilemekte. Fanın aşısı ısınmasını engellemek içinse bazı çözümler üretebilirsiniz.

Fan soğutma işlemlerinden biri boşta gereksiz duran işlemleri sonlandırmaktır. Görev yöneticisinden hangi programın ne kadar CPU harcadığını görebilirsiniz. Burada gereksiz olanları sonlandırmanız bilgisayarın daha az işlem yapmasını sağlayacaktır.

Özellikle yaz aylarında en mantıklı çözümlerden biri ise laptop için soğutucu almaktır. Oldukça uygun fiyatlara bulabileceğiniz bu soğutucular sayesinde bilgisayarın aşırı ısınması engellenecek ve daha iyi çalışması sağlanacak.

Laptop’ um aşırı ısınıyor

Bilgisayar temizliğini sadece dış yüzey olarak görmemeniz gerekli. Zaman içerisinde tozlar bilgisayar içerisinde birikerek özellikle fanın işlevini tam olarak yerine getirememesini sağlar.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bu durumda bilgisayarınızı açarak temizlik işlemini yapmanız gerekir. Burada önemli bir uyarımız var. Eğer bilgisayar temizleme konusunda bilginiz yoksa veya bilgisayarınızın garantisi devam ediyorsa kendinize laptopu açmayı denemeyin. Bu konuda bir servise başvurmanız daha doğru olacaktır.

Bu önerilerin yanı sıra fanı soğutmak için fanın hızını kontrol etmenize olanak sağlayan programları kullanabilirsiniz. Bu programlar ne kadar belirli bir seviyeye kadar etkili olsa da denemekte fayda var. Sizlerde bu önerileri uygulayarak bilgisayarınızın fanının daha etkili çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Laptop' um aşırı ısınıyor fan soğutmuyor olabilir mi?

Uyarı: Bazı kullanıcılar bilgisayarlarının arızalı fanını farkedemediğinden donanımsal arızalarla karşılaşmakta. Sene de hiç olmazsa iki kez fan temizliği ve sorunlı fan varsa değiştirlmesini öneririz. Birde soğutucu fan ya da fanlar yeterince iş yapmıyorsa veya soğutucu fan laptop’ un altında kalıyorsa harici soğutucu altlık kullanılabilir. Ne kadar fazla ısı olursa o derece düşük performans olur. Yani bilgisayarınız belli saat kullanımlarından sonra yavaşlayacaktır. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.