Akıllı Telefonlar İçin Daha Güçlü Donanım Gerçekten Gerekli Mi?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Bir zamanlar, sadece SMS gönderme ve arama işlevi gören cep telefonları, günümüzde “akıllı” adı altında bilgisayarlarımızın yerini alan ve cebimize sığan akıllı telefonlar halini aldılar.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bu durum vaktiyle başından kalkmadığımız bilgisayarların kullanım oranının hızlıca düşmesine yol açarken, cebimizde taşıdığımız bu akıllı aletlerden de performans alımı olarak beklentilerin yükselmesine yol açtı.

Günümüzde konsol kalitesinde oyunların ve anlık milyonlarca işlem yapan uygulamaların yer aldığı akıllı telefonlar, her yıl onlarcasının gerek işlemci (CPU) gerek grafik işlemci (GPU) ve bellek (RAM) olarak yükseltildiği yeni modellerle karşımıza çıkıyorlar.

cpu-speed

Tek çekirdek, iki, dört, altı, sekiz ve şimdi de on çekirdekli mobil işlemcileri geliştirilirken, yakında bu tabirleri yarım kilo çekirdek olarak adlandırmanın kaçınılmazına yaklaşıyoruz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Peki, akıllı telefonların daha iyi olabilmesi için, daha güçlü işlemci, RAM ve diğer donanımların olması gerçekten de gerekli mi?

Bir açıdan bakıldığında, daha doğrusu bir seviyeye kadar evet, ama günümüz şartlarında hayır.

Bunu şöyle açıklayalım. Bir dönemin popüler akıllı telefonlarından Samsung Galaxy S2‘yi bir çoğunuz biliyordur.

İçerisinde iki adet Cortex-A9 çekirdeği bulunan ve 1.2GHz hızında çalışan Exynos 4210 işlemci (CPU) ve Mali-400 GPU bulunuyordu. O dönem ben de kullananlarından biri olarak, arada bir takılıyor olsa da, oldukça performansı iyi bir cihazdı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Ancak yavaşlığın çoğu durumda uygulama ve oyunlardan kaynaklandığı bu duruma ek olarak, en büyük performans sorunu ise cihazın kullandığı Android 2.3.4 Gingerbread sürümüydü. Sonrasında Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich ve hatta Android 4.1 Jelly Bean güncellemesini de alan Galaxy S2, her güncellemeyle daha da iyi duruma geliyor ve performansı artıyordu.

Günümüzde Android 5.0 Lollipop ile yaşadığı ciddi değişimden sonra son olarak Android 5.1.1 Lollipop sürümüne kavuşan Android, bu sürümü kullan ve artık belli bir seviyeye ulaşan donanımlara sahip Android telefonlarının hangisinde takılma veya yavaşlama var?

Daha farklı bir örnekle, Android 5.1 Lollipop kullanan CyanogenMOD 12 sürümünün yüklendiği Galaxy S2 bile oldukça tabil bir çalışma gösterirken, performansın hala donanımda olduğunu düşünmek doğru mu?

Donanım konusu, akıllı telefon ve diğer akıllı cihaz üreticileri ile anlaşmalı olarak her yıl bir basamak arttırılan hızıyla farklı ve daha pahalı çipsetlerin (CPU, GPU, RAM vs) yer aldığı daha pahalı akıllı telefonların biz kullanıcılara, “bunu al ikincisi daha iyi olacak ama seneye” söylemiyle pazarlanmasından daha ileri bir şey değildir.

Önemli olan işletim sistemidir ki iPhone’ları iPhone yapan da iOS işletim sistemi değil miydi? Şimdi Lollipop ve son olarak Android 6.0 Marshmallow sürümüyle tam anlamıyla şaha kalkan Android işletim sistemi varken, yeni bir akıllı telefon alırken, donanımlara bakmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

Önemli olan, bu üreticinin ballandırarak sattığı akıllı telefonun ne kadar çabuk güncelleme alacağıdır. Önemli olan ne kadar süreyle işletim sisteminin yeni sürümlerinin güncellemesi alacağıdır!

Donanım artık teferruattan ibarettir. 2 veya 3GB RAM‘li, Snapdragon 808 seviyesi ve üstü her akıllı telefonu alırken bakmanız gereken tek şey, artık o markanın güncelleme konusunda ne kadar iyi olduğu olmalıdır.

ETİKET:
Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir