Madencilik virüsü Crackonosh

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Altcoin mining virüsü olarak bilinen çok sayıda zararlı kod internet ağında dolaşıyor. Web sitelerinin dışında bazıları ise oyun dosyalarında bulunuyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Güvenlik firmalarının zaman zaman keşfettikleri virüslerden biri olan madencilik virüsü yine kendini gösterdi. 

Kripto paraların popüler olması ile çok sayıda korsan girişimleri bu pazarda yaşandı. Çok sayıda hesapların çalınması veya platformların hacklenmesi gündeme gelmişti. Buna ek olarak oyun severler hedeflendi. Ücretli oyunları bedava indirmek adına güvenli olmayan platformlar kullanılıyor. Eskiden beri Torrent denilen ağlardan yapılan indirmelerin büyük tehdit saçtığını söylüyoruz. Başlıkta yer alan durumda bir çoğu bu gibi kullanımların sonucu ortaya çıkıyor.

Yeni virüsümüzün adı Crackonosh, bulaştığı bilgisayarların arka planında madencilik yaptırıyor. Bulaştıranlar para kazanırken, sizden gidense donanım ömrünün kısalması. Üstüne birde elektrik faturanız artabiliyor.

Kripto mining virüsü

İndirilen oyunların dosyasının içerisine yerleştirilen zararlı kodlarla blmeden kendi elinizle bilgisayarınıza virüs bulaştırıyorsunuz. Çoğunda crack dosyasına yerleştirildiğini görüyoruz. Bazılarında açıklama dosyasına baktığımızda sisteminiz virüs olarak görebilir ama değil. Full yapılması adına sistemde işlem yapılması söylemi bazen yalan olabiliyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Oyunları satın almayan ülkelerin çoğunda bu durum mevcut. Tabi sadece bu alanda değil program yolu ile yine bulaştırma mümkün. Hatta daha ileri gidilerek bazı sitelere girdiğinizde bulaşma riski var.

Kullandığınız sistemlerde kesinlikle işe yarar koruma yazılımlarından yararlanınız. Tabi çoklu kullanım değilde bir programla bunu çözmenizi öneriyoruz. Çoklu koruma yazılımlarının tam tersi güvenliği zayıflatabiliyor.

Bir antivirüs firmasının yaptığı araştırmaya göre her gün 800 bilgisayarın bu virüsle karşılaştığı raporu yayınlandı.

Çoklu kullanımlardan sisteminizi koruyunuz

Birden çok kullanıcısı olan PC’ lerde her türlü virüsün bulaşması mümkün. Sisteminiz korunuyor olsa dahi çıkan uyarıya aldırış etmeden devam edilmesi bulaşma riskini doğuruyor.

Korsan virüs yazılımlarda dahi buyük problemler görülebiliyor. Dijital lisans denilen ürünlerden yararlanabilirsiniz. Daha uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Hatta bir kaç arkadaşınızla birleşerek çoklu lisans daha uygun fiyata gelebiliyor.

Bulaşan sistemlerin internet erişimi kesilip sonra temizlenmesi önerilir. Buradaki aktif oluşum tamamen bağlantı sonucu çıkmakta. Kesildikten sonra sistem geri yüklemenin başlatılması ve emin olduğunuz bir zamana geri döndermeniz daha sağlıklı olacaktır. Sonra tam taramayı başlatıp herhangi bir şeyin olup olmadığından emin olunuz. Tarayıcıya yerleşen uzantılara dikkat ediniz.

Madencilik virüsü Crackonosh


Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2021, 00:56

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak