Doğalgaz kaç metre petek takılmalı hesaplaması

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Kış aylarında doğalgaz kullanılacak evde çocuk odasında, salonda ve oturma odasında kaç metre petek kullanılmalı diye soranlar oluyordur. Radyatör büyüklüğü nasıl hesaplanır?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Doğalgaz faturalarında petek boylarının etkisin önemli ölçüde kendini göstermekte. Kombi derecesi önemli olduğu kadar peteklerin çokluğu ve boyutları da bu kritere giriyor. Peterlerin su kullanım miktarı hem su tüketiminde hem gaz tüketimini etkileyecektir. Kombi yeterli su basmak için daha fazla gaz harcayacak. Bir başka önemli faktör ise yetersiz boyutta olan peteklerin odaları ısıtamaması. Evinizi ve iş yerinizi ısıtırken çok sayıda etkeni göz önüne getirmeniz gerekiyor.

Isınmada önemli hususlardan bazılarını örnek olarak vurgulayacağız. Daha kapsamlı bilgilere kurumsal sitelerden ulaşabilirsiniz. Şunlara bir göz atınız:

  • Evinizin konumu, cam sayısı, oda büyüklüğü, petek sayısı, kombi büyüklüğü ve yalıtım gibi konular ciddi önem arz etmekte.
  • Dairenin kaçıncı katta olduğu, çevresinin ne kadar açık olduğu ve evde kişi sayısı dikkate alınması gerekiyor.
  • Orta seviyede yalıtımlı bir evde oda metre karesinden daha büyük petek kullanımı fazlasıyla ısı sağladığı gibi boş yere fazla para ödemek zorunda kalabilirsiniz.
  • Bazen müteahhitler yeterli büyüklükte bir petek yerine iki tane küçük petek koyarak hem zarif görünmesini sağlamak hem ısıyı dağıtmak için tercih edebiliyor. Tabi kullanılan ürünün kalitesi, uzunluğu ve genişliği mm değerine göre belirli ısı derecesi sağlamakta. Bu dereceleri ürünlerin resmi sitesinde bulabilirsiniz.

Aşağıdakiler tecrübe ile yazılmıştır ve kullanılan ürünlerin destek sayfasından kontrol edilebilir.

Bize göre sorunsuz bir odada kullanılacak petek büyüklüğü ve sayısı şöyle olmalı:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

15 – 20 Metre kare oturma odasında yukarıdaki faktörlere göre 600×1200 mm iş göreceğini düşünüyoruz. İsteyen iki tane 400×1000 mm petek kullanabilir. Çocuk odasında genellikle 400 / 600×1000 yeterli oluyor. Salon içinse bizim önerimiz 20 ve üstü olanlar için iki tane 600×1000 veya 1200 tercih edilebilir.

Isı kaçağı, binanın eski olması ve cam çokluğuna göre 15 metre ve üstü odalarda iki petek şart diyebiliriz. Burada biraz ileriye gidilebilir. Yukarıdaki değer dışında istenilirse iki tane 600×1000 kullanılabilir. Burada 400 ile 600 arasında fark nedir derseniz ürüne göre 300 – 400 farklarda değerlerle ölçülebiliyor.

Aşağıda petek ısı tablosu belki satın almadan önce yardımcı olabilir. Hangi markayı alayım derseniz Demirdöküm’ ün 25 mm Hatve ürünü (Plus Panel 33mm’ de var) ve hem kaliteli hem biraz daha uygun olsun isterseniz ECA’ da tercih edebilirsiniz. Tabi çok sayıda kaliteli markalar var ama biz bizzat kontrol ettiğimiz bu iki markayı yazmak istedik. Unutmadan 10 yıl garantili ve yüksek işletme basıncında 13 bar altı test edildi.

600×800 mm, 600×900, 600×1200, 600×1300, 400×1000, 400×1200 mm ve dahası ile karşılaşabilirsiniz. Bazı ürünlerde 400 ile 3000 arasında boyutlarda satışı yer almakta. Tabi 22 tipi şeklinde terimlerle karşılaşabilirsiniz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Gelelim dekoratif petek, döküm, çelik ve alüminyum peteklere. Isı açısından fiyatlara göre en iyisi panel radyatörler. Özellikle dekoratif tercihiniz varsa yüksek ücret ödemeniz gerekebilir. İyi bir ısı içinde daha fazlası ödenmesi gerekiyor. Alüminyum için erken ısınır ama tez soğur söylemi vardır. Isıtmaya gelince normal olan gibi randımanlı olmayacaktır. Evin konumu ve diğer etkenler göz önüne alarak ısı yönünden iyi olan evlerde düşük metre kareli yerlerde tercih edilebilir.

Doğalgaz kaç metre petek takılmalı hesaplaması


Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2020, 07:09

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.