e-Fatura nasıl girilir nasıl kullanılır

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

e-Arşiv ve e-Fatura nasıl kullanılır ve fatura nasıl girilir? Yazımızda web sitesinden e-Fatura girişi ile ilgili çoğu detaya ulaşacaksınız. 2020 Ocak ile zorunlu geçiş başlıyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Ocak 2020′ den itibaren tüm vergi mükellefi olan firmaların ve vergiye tabi olanların başka firmalara 5000 TL üzerinde kağıt fatura kesemeyeceği yeni düzenleme ile ilan edildi. Vergi mükellefi olmayan son kullanıcıya ise 30000 TL ve üstü vergiler dahil GİB portalından e-Arşiv olarak düzenlenmesi gerekiyor. Peki e-Arşiv nedir, e-Fatura nasıl kullanılır veya e-Fatura portalı üzerinden fatura nasıl girilir resimli test anlatımı sayfasını inceleyelim.

Mükellefler için yapılan duyuruya göre 2020 itibaren artık e-Arşiv fatura dönemine girmiş olacağız. e-Fatura kullanımı zorunlu olan yasal düzenleme çoğu firmayı rahatsız etti. Ek bir iş yükü olarak görülen sistem, esasında kolaylıkta sağlayacağını düşünüyoruz. Ama teknolojiden pek alakası olmayan esnaflar için geçişte biraz zor bir süreç olacağı bekleniyor.

Yasal uyarı! Yazımızın tamamı alınarak sitelerde kullanılamaz ve özet olarak ise kaynak göstermeden yayınlayamazsınız.

e-Arşiv fatura geçiş uyarıları

397 S. Nolu Vergi Kanunu tebliği ile artık elektronik fatura uygulamasına geçiş süreci başladı. e-Fatura uygulaması, standartlara uygun olan e-Fatura, taraflarının arasında güvenli şekilde dolaşım sağlanması amacıyla oluşturulmuş uygulamaların tamamının genel adı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  1. e-Fatura kullanılmaması durumu tespitinde önemli yaptırımlar uygulanacak.
  2. Beş bin Lira üzeri faturaların e-Fatura olması zorunluluğu bulunuyor.
  3. Faturaların eksiksiz girişi yapılması gerekmekte.
  4. Gün içerisinden belli limitlerin üstüne kağıt faturanın kesilemeyeceğini belirtelim.
  5. Zorunlu belgeler kullanılmazsa, düzenlenmediği ve bulundurulmadığının tespiti ile önemli cezai uygulamaların hayata geçeceği belirtiliyor.
  6. Düzenlenmiş belgenin aslı ile örneği farklı ise her belgeye 240 TL ceza kesilecek.
  7. Gerçeğe aykırı düzenlenmiş kağıt veya elektronik tüm belgeler için yukarıdaki tutar geçerli.

e-Fatura giriş sitesi

e-Fatura giriş ekranı aşağıda yer alıyor. Bunlardan biri test için kullanılan giriş ekranı. Buradan yeni sistemi anlamanız için ve deneme yapmak için kullanıma sunulan test ekranı.

  • e-Fatura portalına giriş yapma adresi: portal.efatura.gov.tr/efatura/login.jsp
  • e-Fatura portal test ekranı: test.efatura.gov.tr/efatura/login.jsp

e-Fatura gönderme ve e-Fatura alma gibi işlemleri yapabilirsiniz. Gönderilmiş ya da alınan tüm e-Faturalar bilgisayara indirilebilir, elektronik ortamlarda muhafaza edilebilir ve istenildiğinde ibraz edilebilir.

e-Fatura nasıl kullanılır?

e-Fatura sistemi web sitesine girdiğinizde aşağıdaki uyarı ekranıyla karşılaşacaksınız. GİB portal uyarısı, “Google Chrome 42.0.23… sürümü java eklentisi engellenmiş durumda ve İnternet Explorer, Safari, Firefox Molzilla veya Opera tarayıcısı kullanılabilir” yazısınındaki x butonuna tıklayın. Eğer Chrome’ da sorun varsa önerilen tarayıcılardan birini seçiniz. www.andronova.net

  • Yeni sistemi test etmek istiyorsanız “Kullanıcı adı ve şifre” nedir diyenler için “Kullanıcı öner” butonuna basıp ve sonrasında “Giriş” butonuna basmanız yeterli.
  • Sol tarafa geçiniz  
  • Giden kutusunda “Fatura oluştur”, “İrsaliye oluştur”, “Taslaklar” yer alıyor.  
  • Gönderilenler kısmında ise “Zarf bazında listeleme”, “Belge bazında listeleme” ve “Arşiv” yer alıyor.  
  • Gelen kutusunda ise yukarıda olanların dışında “Posta kutusu yanıtları” ve “Gönderilen posta kutusu yanıtları” yer almakta

e-Fatura nasıl girilir?

  • Fatura oluştura giriniz.
  • Senaryo açıklamasını seçin. “Temel fatura”, Ticari fatura”, “Özel fatura, “Yolcu beraberi eşya”, “Kamu fatura” ve “İhracat fatura” olarak yer alan seçenekten ilgili olanı seçin.
  • Fatura tarihini girin.
  • Fatura tipinde ise “Satış”, “İade”, “Özel matrah”, “Tevfikat”, “İhraç kayıtlı” ve “İstisna” olarak seçenek belirleyin.
  • Para birimini seçin. “Dolar”, “Euro” veya diğer birimler.
  • Döviz TL kur’ u yazınız.
  • Alıcı bilgilerini doldurun. “Adres defterinde kayıtlı alıcıları ara” gibi…
  • Diğer detaylar resimli anlatım ile nasıl yapılır içerisinde yer alıyor.

e-fatura hatasıe-Fatura nasıl girilir nasıl kullanılıre-arşiv nedire-arşiv nasıl kullanılıre-Fatura nasıl girilir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image


Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2019, 01:28

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.