IPTV yasal mı ve cezası var mı?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

IPTV yasal mı ve ip tv izlemenin cezası var mı? Bu soruyu bu hizmeti almak isteyenlerin çoğu sormakta. Bazıları yasal olmayan yerlerden aldığını bile bilmiyor. Peki cezası nedir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

IPTV, internet protokolünü kullanarak çok sayıda medya içeriğini cep telefonda, bilgisayarda ve televizyonda izleme imkanı sunan dijital bir yayıncılık. Çoğunlukla ilegal olarak kullanılan bu hizmet için aylık paketler yer almakta. Abonelik sistemiyle kullanıma sunuşan paketlerde isteğe göre yayınlar seçilebiliyor.

+ 18 Gibi içeriklerin olmamasını isteyenler için mevcut paketlerden çıkarma gibi seçenekler sunulan bu hizmet legal olarak önemli kuruluşlar tarafından verilmekte. Örnek canlı maç yayınları için Digiturk tercih edilen şirketlerden biri.

İnternet aracılığı ile lig maçlarını, belgeselleri, şifreli yayınları ve hazır paket yayınlarını izleyebiliyorsunuz. Uydu alıcı kullanılmadan çok sayıda yayına ulaşabileceğiniz iptv avantajları çok fazla diyebiliriz. Ama bazı yayınlarda donma sorunu sık sık olabiliyor.

Son 2-3 yıldır televizyon yayıncılığında ön plana çıkan ip tv dünya genelinde kullanımı son yıllarda büyük artış gösterdi. Türkiye iptv kavramı çoğunlukla Tivibu ile akıllara yerleşti. Ev kullanıcılarına iki tip cihaz veriliyordu. Biri uydu alıcı özellikli çanak antenle yayın izleme ve diğeri ise internet olanlar içi iptv cihazı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bazı kuruluşlarda IPTV ile yayın izleyenlerin mevcut internet kotasından gitmiyor. Tabi verdikleri iptv cihazıyla izlendiğinde.

IP TV yasal mı?

Yukarıda belirttiğimiz kuruluşlardan veya lisans hakkı olan firmalardan satın alınan ip tv hizmeti yasal olarak kullanılmakta. Yani yasal bir hizmet. Ama çoğunlukla yasal olmayan yollarla izlenilmekte.

Alınan aboneliğin yasal olup olmadığını öğrenmek için önce iletişim ve adres bilgilerini inceleyiniz. İlegal olanların çoğu yurtdışında hizmet vermekte ve WhatsApp üzerinden birebir yazışmakta. Bunun dışında web sitesi üzerinden destek hizmeti vermekteler. WhatsApp numaraları da yurtdışı numaraları.

IP TV izleme cezası var mı?

Türkiye üzerinden satış yapılan yerlerin çoğu daha önceden zaten tespit edilerek gerekli cazalar kesilmiş. Şu an hizmet verilen yerlerin çoğu yurtdışı üzerinden iptv satışını yapmakta.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bu hizmeti ilegal olarak veren yerler için ceza söz konusuyken, satın alanlar ve izleyenlerde bu cezadan payını alabilir. Şimdilik izleyenler için pek bir yaptırım olmasa da satış yapan yerler için hukuki süreç uygulanmakta. Dolaylı olarak iptv satın alanlarında aldıkları paket elinde kalıyor.

Yasal olmadan iptv kullanımı yapan kişiler için ilk olarak küçük veya orta derece de para cezası kesiliyor. Satış yapan kişilere veya firmalara ise büyük para cezaları verilmekte. Örnek cirosunun %3 kadar gibi.

IPTV yasal mı ve cezası var mı?

IPTV satın almadan önce uyarı

İP TV satışı yapan yerler için önce yapılan yorumlar ve şikayetleri dikkate alınız. Birden fazla sitedeki yorumları okuyunuz. Her zaman eski ve yeni yorumlar arasında dolaşınız. Bazen firmanın kendisi bir yerle anlaşıp sahte yorumlar yazdırabiliyor.

Alınan iptv’ de en büyük görülen sorun yayının kesilmesi ve ikinci ise donma gibi sorunlar. Canlı maç yayınlarında sık görülen bir sorun. IPTV nedir yazımıza bakmak ister misiniz?


Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2019, 23:44

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.