RAID nedir ne demek ne işe yarar?

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Haberimiz en iyi RAID hangisi ve hangi RAID diski almalıyım sorunuza cevap olabilecek bir yazı olduğunu belirtelim. Hadi RAID farkları nedir okumaya geçelim.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

RAID nedir, ne demek ve diğerlerinden ne farklı var hakkında detaylı şekilde bahsedeceğiz. Diskler arası veri depolaması olarak tanımlanan ve kısaca İngilizce “Redundant Array of Inexpensive / Independent Disks” kelimelerin baş harflerinin bir arada olmasından oluşturulmuş.

RAID özelliği nedir?

Konuya bahis raid nedir tanımı yapılırken depolama aracı olduğunu ve bilgisayar ortamında daha fazla hız sağladığı ve veri güvenliği açısından da önemli işlevi olan raid masaüstü sürücü olarak ta tanımlanabilir. Raid veri kopyalanması, depolanması ve saklanmasında son derece güvenli bir yoldur.

Verilerin raid üzerinden depolanması için asgari iki olmak üzere birden fazla disk gerekir. Böylelikle birden fazla sabit disk sürücüleri birleştirilerek sıralı erişimle veriye daha hızlı ulaşılır. Raid depolama aygıtını kullanacaklar bilmelidir ki raid veri güvenliği maksimum düzeydedir. Total veri kaybını önlemeye yarayan raid veri güvenliğine önem veren kurum ve şirketlerde kullanılır. Okuma ve yazma amaçlı raid yazılımları ihtiyaca cevap verebilecek niteliktedir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

RAID özellikle web sitesi sunucularında ve oyun sunucularında önem arz edebiliyor. RAID 1 ve RAID 10 gibi bazı terimlerle karşılaşabiliriz. Bunlar ayrı ayrı öneme sahip disk özellikleridir.

RAID özellikleri

RAID 0, sunucu performans arttırımı için kullanılmakta. ‘’Disk bölüştürme’’ diye bilinen ve veriler bir çok diske yazılmakta. Burada biden çok sürücü veriyi okumakta, işlemekte ve disk çıktısı geliştirilmekte. En büyük olumsuz yanı hataları tolerans etmemekte. Yani bir disk bozulursa bütün sıralama altüst olur. Bu da veri kayıplarına neden olabilir.

RAID 1, hatalarda tolerans konfigürasyona sahip ikizleme diye bilinir.  Verilerde sorun çıkmadan sürekli olarak diskten diske kopyalanır. Bu özellikle diskin biri arızalanırsa o zaman diğeri çalışır. Olumsuz yanı ise düşük performansa neden olur. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

RAID 2, yapısı RAID 5 ile benzerlik gösterse de disk bölüştürmede bit seviyesinde gerçekleşmekte. Bu diskin maliyetten dolayı nadir kullandığını belirtelim. Sıkıntılı taraflarında ise girdi çıktı işlemlerinde düşün performanslar sunar. 

RAID 3, bu da 5 ile benzerlik gösterdiği söylenebilir. Lakin özelleştirilmiş eşlik sürücü gerektirmekte. Disk yapısı fazla bir uzmanlaşmış alanda tercih edilmekte.

RAID 4, kendinden önceki diskle benzerlik gösteriyor. konfigürasyonu byte seviyesindedir.

RAID 5, daha çok işletme sunucularında karşımıza çıkmakta. RAID 1’e göre çok daha yüksek performans sağlamakta. Bu disk yapısıyla verileri, üçe ya da daha çok diske bölüştürülebilir. Birinde sorun çıkarsa dağıtılmış veri otomatik sorunsuz şekilde tekrardan oluşturulur.

RAID 6, bu diskte işletmelerde yayındın olara kullanılıyor. Bir önceki diskle hemen hemen aynı mantığa sahip diyebiliriz. En önemli yapısı diğerlerine göre çok fazla dayanıklıdır. Örnek 2 disk bozuldu ama sistem çalışmayı sürdürür. 

RAID 10, RAID 0 ve 1 birleşmesi gibi bir durumdur. İkizleme ve bölümleme kombinesi diyebiliriz. En yüksek performans sunan disk özelliğine sahip. Bu da onu daha pahallı bir disk yapıyor. Güçlü donanıma sahip yüksek performans arayan şirketlerin kullandığı disk yapısıdır. 

RAID nedir ne demek ne işe yarar?

RAID ile yapılanma

  • Veri kombinasyonlarını tek bir sürücüde birleştirmeyi tanımlayan raid sayesinde;
  • Veri bütünlüğü
  • Veri güvenliği
  • Aktarım aşamasında veride hatayı tolere etmesi
  • Veri korunması
  • Performans arttırması
  • Disk kapasitesini artırma gibi özelliklerle verileriniz yapılandırılır.

Seviyelerine göre RAID

Seviyelerine göre birden fazla raid olduğunu bilmekte ancak hangisinin ihtiyacımıza hitap edecek özellikte olduğunu merak edenlerden iseniz sistemden beklentiniz performans mı yoksa hata toleransına mı önem verdiğiniz konusunda karar vermeniz gerekecektir. Her ikisini bir arada destekleyen raid sistemi mevcuttur.


Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2020, 12:19

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.