TikTok ne kadar internet yer veya tüketir

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

TikTok video yüklerken kaç mb internet yer harcar gibi sorular için örneklerle cevap vermek istedik. Video yüklemesinde internet tüketimi çok önemli bir durum.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Uygulamalar hakkında zaman zaman ne kadar internet tüketir şeklinde sorular gelebiliyor. Yüzeysel olarak şu kadar harcar şeklinde çok sayıda yazıyla karşılaşabilirsiniz. Bizde daha önce hazırladığımız makaleler olmuştur. Bu yazıda ise özellikle video içeriği oynatılan uygulamalarda kimse net bir bilgi veremez. Ama yaklaşık teknik bilgilendirme olarak anlatmaya çalışacağız.

Yukarıdaki örnekle yola çıkarak kısa paylaşımlar olan uygulamalarda oynatılan videonun kalitesine göre yaklaşık 3 ile 6 MB arasında bir tüketim yaptığını düşünüyoruz. Tabi açıp tam izlemeden diğerine geçmek veya kapatmak farklı bir durumla incelenmesi gerekiyor. Burada ise internet hızı devreye giriyor. Örnek 3G ile video tam inmeden bakıp geçebilirsiniz ama 4.5G ile bu dediimiz biraz zor diyebiliriz. Anında videonun tamamı izlenmeye hazır hale geliyor.

TikTok video ne kadar internet harcar?

Öncelikle yayınlanan videoların kalitesine göre kaç MB harcayacağı belli olur. Örnek 1 dakikalık 360p görüntünün yaklaşık 5-6 MB tükettiğini söyleyebiliriz. Diğer bir örneğimiz ise 720p 21-22 MB ve 1080p 35 – 40 MB harcadığını belirtelim. Tabi bu formata göre değişebiliyor. Buradaki format mp4 ve uygulamaların bazılarında sıkıştırma ile daha az MB değerine ulaşılabiliyor. Şimdi bazılarınız Samsung telefonda ne kadar yer veya Huawei gibi markaları yazarak sorabilirsiniz. Bunun cevabı değişmez Xiaomi olsun veya Oppo olsun fark etmez. www.andronova.net

Bir diğer merak konusu ise video yüklerken kaç mb yer konusu. Buradaki durumda aynı yukarıdaki örnek gibidir. Mümkün olduğu kadar düşük ama net görüntülerin kullanılması ve istenilirse uygulamanın desteklediği formatlara bakılarak düşük mb harcayacak formatlar seçilebilir. Burada dikkat edeceğiniz yüklerken çıkan sorunlarda tekrarlanan upload’ un artı veri tüketimi. Bundan dolayı özellikle telefonun ekranı kapandı ve yeniden yüklemeye başladı gibi şikayetler olmaması için ekrana dikkat edin. WiFi haricinde mobil (Android) / hücresel veri (iPhone) kullanırken ekran kapanmamasına ve arka plandaki kullanımlara dikkat ediniz. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Videoları izlemeden önce;

  • Telefonda kota engelleme özelelliği yer alıyorsa bununla belli bir internetin üstüne çıkılmasını engelleyiniz. Kota dolduğunda mobil bağlantıyı engelleyecek.
  • Cihazda yukarıdaki özellik yoksa buna benzer çok sayıda uygulamanın olduğunu belirtelim.
  • Paket aşımı yaşamamanız için uygulamaların kullanım verilerini izleyen özelliği cihazdan açınız veya yine bir uygulamayla işinizi görebilirsiniz.
  • Video yüklerken kopmalarda veya yavaş yüklerken zaman aşımı gibi durumlarda tekrardan yüklemeye başlayacağından dolayı daha yüksek kullanımlar çıkabilir.

TikTok ne kadar internet yer veya tüketir


Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2020, 04:52

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.