Windows güvenli önyükleme nedir?

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Windows' ta güvenli önyükleme nedir ne demek ne işe yarar kısaca anlatık. Aynı zamanda önyükleme açma kapatma adımlarını da resimli olarak gösterdik.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Güvenli ön yükleme Windows’un Windows 8 ile beraber uygulamaya koyduğu bir güvenlik tedbiridir. Bilgisayarın açılırken başka bir işletim sistemi tarafından açılmasının önüne geçilir. Bu özelliğin çalışabilmesi için bilgisayarın ana kartının bu özellikle uyumlu olması gerekir. Kullanıcıların kişisel bilgisayarlarının üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmesinin ve başka işletim sistemiyle açılıp kişisel bilgilerinin çalınmasının önüne geçer.

Güvenli önyükleme nasıl çalışır?

Öncelikle güvenliön yükleme özelliği U.E.F.I Bios 2.3 veya daha üst sürüm bir Bios sürümüyle çalışır. Daha alt seviye Bioslarda çalışmaz. Bilgisayar açılma tuşuna basıldığı zaman ilk olarak Bios devreye girer. Bios bilgisayarın donanımsal kontrollerini yapar ve herhangi bir problem yoksa ön yükleme denetleyicisi bootloaderı çalıştırır. İşte güvenli ön yükleme tam olarak burada devreye girer. Bootloader’da yer alan işletim sistemi içerisinde bir dijital imza bulunur. Ayrıca Bios içerisinde de bir dijital imza yer alır. Bu iki dijital imza aynı ise Windows başlatılır. Ancak burada bir farklılık söz konusu ise Windows başlatılmaz, Bios görevi bootloader devretmez ve hata kodu üretir.

Güvenli önyükleme nasıl devre dışı bırakılır? Farklı işletim sistemleriyle beraber Windows 8 veya daha üstü bir cihazı kullanmak isteyen kullanıcılar güvenli ön yüklemeyi devre dışı bırakabilir. Bunun için öncelikle Biosa girilir. Uefi Bios seçeneklerinin altında yer alan güvenli ön yükleme seçeneği devre dışı bırakılır. Değişiklikler kaydedilir ve bilgisayar tekrardan başlatılınca ön yükleme devre dışı kalmış demektir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Güvenli önyükleme nasıl açılır nasıl kapatılır?

Windows 10 güvenli önyükleme nasıl açılır? Çalıştır komutuna “msconfig” yazarak “sistem yapılandırmasına” giriniz. Sonra “önyükleme” bölümüne tıklayın. “Güvenli önyükleme” seçeneğini işaretleyin. Önyüklemeyi kapatmakmak için aynı yerden işlem yapınız. Sorun olursa açılışta onarım seçilerek normal mod seçilebilir.

Windows güvenli önyükleme nedir?Güvenli önyükleme nasıl açılır nasıl kapatılır?


Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2018, 12:19

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir