Oda sıcaklığı kaç derece olmalı sizce

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Müstakil bahçeli evde veya apartman dairesinde ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalı? Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfakta sıcaklık değerleri sizce kaç olmalıdır?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bir evin ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalı? Yapılan bir araştırmada bazı ülkelerde ortama göre sıcaklık faktörü değişken olduğu ortaya atıldı. Örnek İngiltere’ de evler yabancılara göre soğuk olabiliyor. Ordaki oda sıcaklığı genelde 17 – 18 derece aralığında olmakta. “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından verilen bilgiye göre oturma odasının sıcaklık değeri 21 ve diğer odlar içinde 18 olarak uygun görülmekte. Tabi bu değişken bir değer.

Türkiye’ de oda sıcaklık değerleri 20 ile 22 derece olarak önerilmekte. Bu derecenin üstünde yani 23 ve üstü için ekonomik değerlerin üstü olarak belirtilmekte. Uzmanlar her derece için yaklaşık %5 derece daha fazla doğal gaz tüketimine neden olabileceğini belirtiyorlar. 

Oda sıcaklığı kaç derece olmalı sizce?

Oda sıcaklığı kaç derece olmalı sorusu çok ama çok göreceli bir cevaba sahip. Bize göre bu ancak sorularla cevaplanabilir. Örnek evin ısı yalıtımı var mı? Apartmanda mı oturuyorsunuz veya müstakip bahçeli evde mi? Ara katta mı oturuyorsunuz ve altta oturan kimse var mı veya alt komşu nasıl yakıyor? 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yukarıdaki sorulara cevap vererek bu derece belirlenebilir. Bir diğer etkende odalardaki cam sayısı ve balkon faktörü. Isı kaçağına neden olan fazla cam sayısı, balkonlu oda ve alt komşunun hangi odaları yakıp yakmadığı. Örnek bir odayı yakmıyorsa ve bu odada cam faktörü fazla ise 2-3 derece sıcaklıkta oynamaya neden olabiliyor. 

Öneri oda sıcaklığı 21-22 derecedir. Bu sorunsuz olan bir oda için belirlenen bir derecedir. Tabi gündüz ve gece faktörünü unutmayalım. Özellikle gece ve sabaha karşı oluşan aşırı soklar bu derecelerde 1-2 derece oynamasına neden olabiliyor.

Diğer bir etken ise ev metre karesi. Eviniz küçük veya orta dereceli ise daha düşük ısılarda daha fazla ısınabiliyorsunuz. Büyük evlere göre 2-3 derece daha az yakmayı etkileyebiliyor. 

Oda sıcaklığı kaç derece olmalı sizce

Müstakil ev yani bahçeli evlerde oda sıcaklık değerleri kaç derece olmalı? Yukarıdaki veriler genelde apartman daireleri için geçerli bir veridir. Müstakil evlerde bu çok daha karışıktır. Malum üstte ve altta kimse oturmuyor. Hele birde etrafı açık bir yerde ise bu daha da ilginç hale dönüşebiliyor. Bu yerlerde öneri sıcaklık değerleri 22-23 derece. 

Daha verimli sıcak için cam, pencere ve kapı aralarının iyi yalıtımlı olmasına dikkat ediniz. Öneri olarakta bulunduğunuz odaların kapısını kapalı tutmanız. İnanın bu çok verimli bir etken. 

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir