Root programı var mı? Android telefonlarda root yapıldığı zaman tekrardan kaldırılması nasıl yapılmaktadır? Hangi yöntemleri uygulayabiliriz? Superuser etkinleştirme!
Root nedir? sorusuna daha önceki makalelerimizde cevap vermiştik. Android işletim sistemine sahip telefonlarda tam kullanım yetkisi yani telefonunuzun temel ayarlarına ulaşabilceğiniz yetkileri sizlere veren işleme rootlama diyoruz. Peki root işlemini uyguladığımız telefonu içimiz sinmediğinden veya farklı sebeplerden dolayı örnek olarak güvenlik endişesi ile tekrardan telefıonunumuzdan kaldırarak rootsuz hale getirmek için hangi aşamaları uygulayabiliriz.
Rootlu bir telefonu rootsuz hale getirmek için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler şimdi başlıklar halinde yayınlayalım;
Root için SuperSu dışında Kingroot root kaldırma
Root kaldırma yöntemleri
Bu başlığımız altında rootlu telefonu tekrardan eski haline nasıl getirebileceğinizi anlatacağız;
- İlk olarak android işletim sistemine sahip telefonunuzda telefon modelinize göre indirdiğiniz root dosyasını Odin aracılığı ile yüklediğinizde ve bu işlem sonucund rootladığınız cihazda tekrardan açılması ile ekrana gelen SuperSu uygulaması ile root işelmini iptal etmenin nasıl yapılacağını anlatalım. SuperSu uygulamasına tıkladığınızda açılan programda 3 ayrı sekme olduğunu göreceksiniz. Bu sekmelerde uygulamalar, kayıtlar ve ayarlar başlıkları bulunacaktır. Bu başlıklar içerisinde root kaldırma işlemini yapabileceğiniz ayarlar bölümüne tıklayınız. Bu bölümde SuperSu uygulamasının bir çok ayarını yapabilirsiniz. Yalnız bu yazılımın aktif olabilmesi için Superuser etkinleştir seçeneğinin karşısında yer alan kutucuğu seçili olmalıdır. Bu ayar yapıldıktan sonra ayarlar bölümünde bulunan aşağıdaki resimde göründüğü gibi “Root kaldırma” yazısına tıklayınız. Bu yazıya tıkladığınızda uygulama sizden emin olup olmadığınızı soracaktır. Açılan ekrandan “Devam et” yazısına tıklayınız. Eğer yalnışlıkla bu ekrana geldi iseniz yanında bulunan “İptal” yazısına tıklayınız. Bu adımdan sonra telefonunuzun ekranında kaldırılıyor lütfen bekleyiniz yazısı çıkacaktır. İşlemin sonlanmasından sonra tekrardan başlattığınızda SuperSu uygulamasının telefondan silindiğini cihazınızın artık rootlu olmadığını göreceksiniz. www.andronova.net
- İkinci olarak ise telefonunuza stock rom yüklemenizdir. Eğer telefon modelinize ait resmi sürümü tekrardan yüklediğinizde artık telefonunuz rootlu olmayacaktır. Telefon modelinize ait rsmi sürümü bulmak için arama motorlarına ……. model stock rom yazarak arattığınızda cihazınıza ait resmi sürümü bulabilirsiniz.
- Son yöntem ise telefonunuzda yer alan sistem dosyalarını kaldırmak. Bu yöntem açıkça tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir. Çünkü bu alanda herhangi bir tecrübeniz yok ise yapamayabilirsiniz. Yukarıda vermiş olduğumuz ik,i yöntemde uygulayabileceğiniz kolay işlemlerdir.
Root, tabirini eğer android telefon kullanıcısı iseniz duymuş olabilirsiniz. Peki telefonları rootlamak gerekir diyen bu insanlar ne demek istemektedirler. Burada sizlere farklı bir alandan cevap vermeye çalışalım.
Bilgisayar dünyasında donanım kullanımını yapabileceğiniz ve gerekli çizim vb uygulamalarınızı kullanabileceğiniz işletim sistemleri bulunmaktadır. Bu işletim sistemleri genellikle iki farklı tabanlı olarak karşımıza çıkar. Bunlardan birincisi Microsoft firmasının ürettiği ve kara bir dos ekranından Windows 10 işletim sistemine kadar geliştirdiği ve ciddi paralar kazandığı windows tabanlı işletim sistemleridir.
İşletim sisteminde iki farklı kullanıcı bulunmaktadır. Bunlardan bizim konumuzu ilgilendiren kullanıcısı administratordür. Bu kullanıcı windows işletim sisteminde istediği bilgiye veriye ulaşma imkanına sahiptir. Aynı zamanda yine istediği dosya üzerinde değişiklik yapma iznide bu kullanıcıya verilmiştir. Şimdi yazımızın başlığında yer alan ROOT tabirinin kullanıldığı sisteme geçelim.
Linux, ismini bir çok kez duymuşluğunuz olabilir. Açık kaynak kod üzerine kurulu bu sistem yazılımcılar tarafından kurulan fruplar sayesinde geliştirilmektedir.Yukarıda bahsettiğimiz windows işletim sisteminde yer alan administratorun burada karşılığı ise ROOT dur.
Root kullanıcı olamayan bir linux kullanıcısı bigisayarında bazı özellikleri kullanma yetkisine sahip değildir. İşte android işletim sistemine sahip telefonlarda üreticileri tarafından root yetkisi verilmeyerek telefonda temel yazılım köklerine ve uygulamaların derinlemesine kullanımına izin vermemektedirler. Linux tabanlı ve açık kaynak kod üzerine yazılı olan android işletim sistemleri bu şekilde telefon üzerinde tam kontrol yetkisini kullanıcıya vermemektedir.
Rootlu telefonlarda neler yapabiliriz?
Bu kadar root girişimizden sonra rootun tam yetki olduğunu anlamış olduk peki Tam yetkiye sahip olan rootlu bir telefonda neler yapabiliriz;
- Burada telefonunuzun güncelleme alamamasından sonra alternatif olarak geliştirilen ROM’ları telefonunuza yükleyebilirsiniz.
- Telefonunuzda yer alan bütün özelliklere müdahale yetkisi root sizlere vermektedir. Örnek olarak ise; titreşim, ekran, gizli dosya, ses düzeyi ayarları gibi bir çok ince ayara müdahale edebilirsiniz.
- Rootlu cihazlar için özel yapılan uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu tarz uygulamalar ekran videosunu çekebilme gibi özellikleri barındırmaktadır.
- Android telefond yer alan hafıza kartının kullanımını değiştirme imkanı sizlere vermektedir.
Bunlara benzer bir çok şeyi rootlu telefonunuzda yapabilirsiniz. Root yapmanın sakıncaları varmıdır sorusunuda farklı makalemizde yayınlayalım.
Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2019, 22:39