​​Zyxel modemde ATM ve PTM nedir ne işe yarar

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Zyxel modemde PTM nedir veya ATM ne demek diye merak edenlerin çoğu internet bağlantısı olmadığında bu seçeneği araştırırlar. Evet bu bağlantıyı sağlar.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Modem kurulumlarında karşımıza çıkan bir seçenek çoğu kullanıcının kafasını karıştırır. Çoğunlukla ​​Zyxel modemde daha ön planda bir seçenek olabiliyor. Geçenlerde bir arkadaşımız kurulumu sorunsuz yapmış ama bir türlü internete bağlanamamıştı. İşte bu seçeneği değiştirerek uzunda sürse çözüme ulaşmıştı. Genelde teknolojiden dahi anlayanların çoğu bu seçeneği görmeden işlemlerini yapar geçer. Çoğu cihazda böyle bir şeyi değiştirip işlem yapılmaz.

WAN türünde ATM, ADSL 2 bağlantı tipidir. PTM ise, VDSL2 bağlantısına denilmekte. Yani internetin hat türüne diyebiliriz. Yeni cihazların çoğu her iki tip bağlantıyı da desteklemekte. Ama eski yapıya sahip modemi diğer tip bağlantıya sahip yerlerde kullanamazsınız. 

ATM, çoğunlukla eski tip bağlantı türüdür ve bazı bölgelerde hala kullanıma sahiptir. Köylerde ve internetin kısıtlı bulunduğu yerlerde karşımıza çıkabilir.

PTM, yaygın olan hat türüdür ve çoğunlukla 16 veya 32 mbps hıza sahip bir değerle hizmet verilmekte. Fiber ve kablonet gibi hizmetlere göre düşük bağlantı tipi diyebiliriz. Lakin altyapı ve yatırımlara göre yaygın olan tip şu an için VDSL olandır diye düşünüyoruz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Modemlerde bağlantı yapılamama sorunlarında yapılacak ilk işlemlerden biri reset olayıdır. Her şeyi düzgün yapmanıza rağmen internet yok ise o zaman bu adım can kurtaran olabiliyor. Özellikle ip alamama problemlerinde hizmet aldığınız yer dahi bu işlemi yaptırır.

Otomatik kurulumlarda genellikle sadece hizmet bilgilerinizi yazmanız yeterli oluyor. Sonrasında kablosuz ayarlarınızı girerek işlemlerinizi tamamlarsınız.

Çok sık yaşanmasa da yapılan ayarların kayıt edilememe sorununda yazılım yükseltmeye gitmeniz gerekebiliyor. Tabi resetlemenin denenmesinden sonra böyle bir şey gerekiyor.

​​Zyxel modemde ATM ve PTM nedir ne işe yarar

Aşağıdaki resimli anlatım olarak kullanılacak önemli bir bilgidir. Manuel işlemlerde ve bağlantı durumunda karşımıza çıkar. Hangisi ile işlem yapılacağını soranlar için yukarıdaki altyapı hizmetine göre değişeceğini belirtelim. PPPoE ve “İnternet PTM” sık kullanılandır.

modemde ATM ve PTM ne demek


Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2021, 08:02

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak