SSD nedir ve SSHD farkları nedir

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

HDD, çoğumuzun bilgisayarında bulunan hard diskler eski neslin devamı olarak geliştirilen yapılara sahip. Hız olarak yetersiz görülen bu disk yapısı, hız severlerin SSD' ye geçişini sağladı. Birde SSD ile SSHD arasındaki farka bakalım.

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

HDD sabit diskler, zamanla gelişime ayak uydurmak açısından daha hızlı modeller çıkarıldı. Sonrasında SSD yani katı hal disklerine geçişler başlandı. Verim açısından daha iyi depolama sunan ve çok hızlı olan bir yapıya sahip. SSD’ leri yüksek performansına kullanılan işlemcilerle destekledi. Ama fiyat olarak çok yüksek olması olumsuz yönden etkiledi.

Flash bellek sistemi ve sabit disk sisteminin birleşiminden meydana gelen bir sistemdir. Mekanik olarak adlandırılan sabit disklerin içlerinde manyetik olan diskler vardır. Bu manyetik diskler bir motorun sayesinde dönerek veri yazıp aynı zamanda da verileri okumaktadırlar. Tüm bu işlemler sırasında bilgisayarlarda ses çıkmaktadır. Bu seslerin en fazlası fandan gelse de bu mekanizmanın sesi de en çok dışarıya duyulan seslerden biridir. Ancak bu ses eğer duyulmuyorsa bu, bilgisayarınızda bir SSD tipi sabit disk olduğunu göstermektedir.

SSD nedir ve SSHD farkları nedir

SSD ile SSHD arasındaki fark nedir?

SSD ne demek? SSD tipi olan diskler ise diğerlerine göre daha fazla gelişmiş durumdadırlar ve çok daha dayanıklı ve hızlıdırlar. Eski tip mekanik disklerde dönen diskler vardır ve gramofondaki mantıkla yani iğneyle çizerek çalışırlar. Bu disk zarar gördüğünde iğne kırılacağı için disk kullanılamaz hale gelmektedir. Ancak veriler gelişen teknolojik imkanlar sayesinde yine de kurtarılabilir.

SSHD nedir? SSHD, kısaca HDD ile SSD’ nin birleştirilmiş bir halidir. HDD disklerle katı haldeki SSD’ lerin harmanlanmış hali olarak görülmekte. Her ikisinin özelliklerine sahip. Hem veri depolamada hemde hızda birleşmiştir. 

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

SSD’ler ise hem daha dayanıklı hem de daha hızlıdırlar. Ayrıca bu disklerin bir diğer özelliği de fazla ısınmaması ve değişik bir mekanizmayla çalışması nedeniyle daha hızlı bir çalışma ortamı sağlamasıdır. SSD kullanılan bilgisayarların açılma süresi daha kısa sürmektedir.

Fiyat farkı ne kadar? SSD’lerin fiyatları diğerine göre oldukça yüksektir. Bir TB büyüklüğünde bir mekanik disk fiyatına ancak 128 GB büyüklüğe sahip olan bir SSD alabilirsiniz. Bu da kullanıcıları eski tip diskleri kullanmaya itmektedir. Ancak günümüzde üretilen özellikle dizüstü bilgisayarlarda SSD kullanılmaktadır.


Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 09:59

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir