Microsoft sıfır gün açığı nedir

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Microsoft firmasının çıkardığı işletim sistemlerinde sıfır gün açığı diye bir güvenlik açığı yakalandı. Google tarafından ortaya çıkarılan sıfır gün açığı nedir ne demek?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Google dünyada belkide en değerli teknoloji markasıdır. Fakat Google firması bu konuda tek değil kendisini zorlayan hatta daha ileride olan aynı ülke menşei microsoft markası bulunmaktadır. Bu iki firmanın bu alanda rekabeti çok yoğun olarak devam etmektedir. En son Google ezili rakibinin en son işletim sisteminde bulunan bir güvenlik açığını yayınladı.

Windows işletim sistemi microsoft tarafından üretilerek dünyada pazarlanan bir işletim sistemidir. Windows gelişim sürecine baktığınızda bir kara ekran ile başlayan Windows 95 ile renkli bir görünüme kazanan Windows XP ile hale gönüllerde olan bir işletim sistemidir. Windows XP aslına bakarsanız halen kullanıcısı olan bir işletim sistemidir. Daha sonra Vista ile farklı bir döneme giren ardından windows 7 ve windows 8 işletim sistemlerini yayınlandı. Son olarakta windows 10 işletim sistemini yayınladı.

Bu kadar uzun bir serüveni bulunan Windows işletim sistemi dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemidir. Bu özelliğinden dolayı dünyada bulunan bütün bilgisayar korsanları tarafından hedef alınmıştır. Fakat bu sefer korsanlar tarafından değil Gooogle firması tarafından windows işletim sisteminin açığı bulunuldu. Google Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 sistemlerinde bulunan sıfır gün açığını internette yayınladı. 

Google, Microsoft’un açığını yakaladı

Microsoft sıfır gün açığı nedir

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Google aslında bulmuş olduğu bu güvenlik açığını ilk olarak yayınlamadı. Bundan 90 gün önce Windows işletim sisteminde bir açığın olduğunu duyurdu. Fakat bu süre geçmesine rağmen microsoft herhangi bir işlem yapmadı. Google, Microsoftun herhangi bir yama yayınlamasından dolayı bu açığı internette yayınladı.

Microsoft sıfır gün açığı nedir

Peki bu sıfır gün açığı nedir ? Bu güvenlik açığı bellekte çalışan işlemler ile ilgili bilgiler sızdırmaktadır. Daha önce bulunan heartbleed açığına benzerlik göstermektedir. Fakat bu açık sizlerin internet explorer ile tetiklemeniz ile aktif olmaktadır. Bundan dolayı eğer bilinçli bir kullanıcı iseniz bu durumdan etkilenmezsiniz.


Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 22:36

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir