Favimol nedir ne işe yarar yan etkileri neler?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Favicovir Favimol, Corona / COVID hastaları için kullanılan bu ilaç ara ara gündeme geliyor. Japon menşei bir şirketin RNA virüsleri için geliştirdiği antiviral ilaç olarak bilinmekte. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Favipiravir, grip ve çok sayıda virüsler için kullanılan ve özellikle COVID 19 hastalarında işe yaradığı gözlenen önemli ilaçlardan biri. Tabi tüm hastalarda kesin çözüm sağladığı söylenemez. Bize göre ise bu hastalıkla mücadele için yardımcı bir ilaçtır. Sıtma ilacı olarak bilinir ve tek başına yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Kesinlikle vücut için gerekli vitaminlerin alınması ve beslenmenin şart olduğunu belirtelim.

Tablet 200 mg olarak biliniyor ve kullanım şekli çoğu hastanın dikkatinden kaçmıyor. Bu kadar fazla şekilde alınmasının hasta için ağır olup olmayacağı merak edenlerin sayısı çok olduğunu düşünüyoruz. Tavsiye edilen alım şekli yaşlı veya genç için fark edilmemesinden dolayı acaba deneme yanılma gibi bir soruyu ortaya çıkarıyor. Anladığımız kadarıyla yapılan testlere göre alım şekli belirlenmiş. Verilen miktara göre etkisi ortaya çıkıyor ve ilk gün verilen miktar yoğun olması önem arz edebiliyor.

Ağır solunum yetmezliği çekenlerde özellikle bu tarz ilaçların kullanılması önem arz ediyor. 

  • İlk gün sabah ve akşam 8 tane (toplam 16)
  • Sonrasında 2-5 gün sabah 3 akşam 3 olacak şekilde alınması gerekiyor
  • PLAQUENİL adlı ilaç içinde 5 gün sabah akşam birer tane öneriliyor. Toplamda 10 adet var. 

Son yazdığmız bu ilaç için bazı ülkelerde yasaklama geldiğini belirtelim ve bazılarının kullanılmasının pek bir fayda sağlamadığını söylüyor. Hala bu ilaç hakkında ülkemizde net bir açıklama bulunmuyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yan etkileri:

Çok yaygın olarak söylenenlerden karında ağrı, bulantı, baş ağrısı, kusma, deride sıkıntılar ve görmede bulanıklık.

Gelelim önemli bir tespit olan bu ilaçları kullandığımda aşırı uyku, halsizlik, mide bulantısı ve bazı rahatsızlıkların ortaya çıkması. Bunun temelinde uzmanların görüşü virüsü parçaladığından dolayı bu gibi etkilerin görülmesi normal. Bazı yorumlarda ilaç kullanan genç ve orta yaşlıların 4 -10 gün içerisinde toparlama sürecine girdikleri.

İlaç kullanmayan ama beslenme / vitamin / bitkiler alarak 10 gün içerisinde toparlandığını söylenlerde var. Bize göre ise ciğerlere inmedi ise bu yöntemle de yine kısa sürede toparlama sürecine giriliyor. Ciğerlere indi ise bu ilaçlardan sonra genelde 1 hafta antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Oksiyen durumuna göre ara ara veya sürekli oksijen verilen hastalarda olabiliyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Önemli not!

Corona olan hastaların kesinlikle bakıma ihtiyacı var ve özellikle ciğerlerinde sorun olan yaşlıların kesinlikle bakım olmadan toparlaması imkansız gibi bir durum. Bakımla 2-3 hafta içerisinde hastanede yatan yaşlıların taburcu edildiği oluyor. Bakım ve duruma göre toparlamaları 30 ile 45 gün sürebiliyor.

Favimol nedir ne işe yarar yan etkileri neler?

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir