Gerçekten yerli malı telefon üretimi var mı?

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Vestel, Kaan, Casper ve General Mobile ürettiği cep telefonları Türk malı mı? General Mobile' nin sahipleri Türk. Ama parçalar yurtdışından gelmekte. Tüm yerli olanlar aynı şekilde.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kullandığımız bütün teknolojik aletler farklı üretim yerine sahiptir. Birçok ülke kendi markası adı altında teknolojik aletler üretip piyasada satışa sunmaktadır. Çoğunlukla Çin’ de üretiliyor. Bunun dışında Güney Kore, Taiwan, Almanya, Amerika…

Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, buzdolapları, çamaşır makinaları ve bunların benzeri bütün teknolojik aletler farklı farklı ülkeler tarafından üretilir. Peki, yerli malı olan üretimler hangileridir? Ülkemizde üretilen teknolojik aletlerin sayısı çok fazla değildir ancak hiç üretim olmadığı söylenemez. Yerli malı olan telefonlar, ülkemizde üretilip satışa sunulmaktadır. Pek fazla bilinmese de yerli malı telefon üretimi yapılır, satışları gerçekleştirilir.

Gerçekten yerli malı telefon üretimi var mı?

Yerli malı olan telefonlar hangileridir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yerli malı telefonlar sadece ülke içerisinde üretildiği anlamına gelmiyor. Farklı ülkelerde üretilen telefonlar da belirlenen şartlarla yerli sayılıyor. General Mobile, Kaan, Venus, Sunny, Casper, Victor, Dark, Excon, Türk Telekom gibi cep telefonları yerli malı cep telefonlarıdır ve satışlarından elde edilen gelir devlet bütçesine katkı sağlar. Bu telefonlar diğer markalar gibi dışardan alımla gerçekleşmez, ülke içerisinde satın alınır ve kullanılır.

Yerli malı telefon kullanmanın yararları: Dış ülkelerden alınan her mal veya ürün o ülkenin bütçesine katkı sağlayacak, ülkeyi ekonomik açıdan güçlendirecektir. Aynı şekilde yerli malı olan ürünleri satın almak da ülkemizin bütçesine katkı sağlayıp ekonomiyi canlandıracaktır. Telefonlardan kesilen vergiler dış ülkelere değil Türkiye‘ ye kalacaktır. Bu sebeple alınan her yerli malı telefonlar ülke ekonomisi için faydalı olacaktır. 

Türk malı telefon! Kısaca tamamen yerli olan yani Türkiye’ de üretilen hiç bir cep telefonu bulunmuyor. Bir zamanlar Turkcell T serisi çok satmıştı. Bu telefonların üretim yeri Çin ve üretici firma ZTE’ di. Çoğu parçası yurtdışından getirilmekte. Çoğunlukla Çin’ den. Ama az da olsa bazı parçaları Türkiye’ de üretilmekte. Yine de ülke markasına sahip çıkmak lazım. 


Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2018, 00:50

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.