İşlemci üzerindeki termal macun önemi

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Bazıları bilgisayar işlemcisinde yer alan termal macunun ne işe yaradığını bilmiyor. Hatta böyle bir şeyin varlığından haberi olmayan çok diyebiliriz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yaz aylarında yüksek ısınma sorunları için bilgisayarlarda yapılması gereken en önemli iki etken toz ve termal macun bilgisayarınızın hem performansını arttıroyor hemde ömrünü uzatabiliyor. Yakın bir zamanda karşılaştığımız yüksek ısıdan dolayı ekran kartının zarar görmesi yanında birde mobil işlemcinin çalışmada sorunlar çıkardığını gördük. Nedeni ise aşırı çalıştırmamız ve gerekli bakımları yapmamış olmamız.

Temal macun, işlemcini üstünde olan bir sıvı ve işlemciyle fan arasında bulunmakta. Bu sıvı CPU’ nun serin çalışmasında rol alan önemli faktörlerden biridir. Çoğu kullanıcının aklına gelmeyen ve hatta çoğunun bilmediği bu macun genelde sıfır bilgisayarlarda olur ve belli bir zaman aralığında tükenir.

Fanda yer alan borular ile soğuk havanın macunla birleşerek işlemciyel gönderilir. Böylece daha serin çalışması sağlanır. Bakım yapabilenler her yıl bu macunu değiştirmeleri önerilir.

Diğer bir faktörde kasa içi ve fan temizliği. Çoğunlukla yerde bulunan kasaların daha sık tozlandığı bilinir. Buradaki temizlik fanın daha stabil çalışmasını sağlar. Tabi kasa fan sistemi ve hava kanallarının da yerleşimi önemli bir faktördür.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kapalı alanlarda sistemin uzun saatler çalıştırılmamasını öneriyoruz. En azından harici bir soğutma ve açık bir alanda turulmasını öneririz. Temizlik sırasında ise donanıma zarar verilmeyecek şekilde özel mini el süpürgeleri tercih edilebilir. Parçalar söküldüğünde öneri olarak çıplak elle tutulmaması.

İşlemci üzerindeki termal macun önemi

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak