Yandex hackleme olayında kullanılan virüs

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Yandex hackleme de önemli bir virüs kullanıldı. Kullanılan virüsle anlaşılmadan sistemlerde dolaşım sağlandı. Yandex' e göre kullanıcılarının verileri çalınmadı.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yandex arama motorunun son yıllarda yaptığı çalışmaların meyvesi toplanmaya başlandı. Önemli kullanıcı sayısına ulaştığı inkar edilemez. Tabi Google ile rekabette geride kalsa da önemli ilerleme sağladı. Özellikle haritalar uygulamasında yaptıkları çalışmalar ciddi ciddi alkış alır cinsten. Ama bir haber şirketin başarısını az da olsa gölgede bıraktı.

Reuters’ dan gelen Yandex hacklendi iddiası doğrulandı. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Yandex sistemlerine sızıldı. Yerleştirilen bir virüs sayesinde kullanıcıların bilgilerine erişim yapıldı.

Yandex hackleme girişimini Beş göz adlı bir topluluk tarafından gerçekleştirildi. Sistemlere bulaştırdıkları virüsün ismi ise “Regin” olarak duyuruldı.

Virüsün Yandex sistemlerinde rahat dolaşımı sağladığı söyleniyor. Topluluğun genel amacının istihbarat toplamak olduğu söyleniyor. Dünyada aktif olarak 5 ülkede yer alan topluluğun tam olarak nelere erişim yaptığı bilinmiyor. 

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yandex hackleme olayında kullanılan virüs

Yandex hacklemede eski bir virüs kullanıldı

Yandex bulaşan virüs 5 yıl önce Snowden adlı kişi tarafından çıkarıldı. 

Yandex’ den resmi açıklama geldi ve yalanlama yapılmadı. Evet böyle bir saldırı gerçekleşti lakin kullanıcı verilerine erişim yapılamadı.

Kaspersky tarafından araştırma başlatıldı. İlk açıklamaya göre bu saldırı da devlet desteği görünüyor. Rusya ise son zamanlarda Rus şirketlerine ciddi şekilde siber saldırı yapıldığının farkında oldukları ve incelemeler devam ediyor.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak