Telefonda bluetooth açık kalırsa ne olur? (Güvenli mi)

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Akıllı telefonlarda yoğun olarak kullanılan Bluetooth sistemi devamlı açık kaldığında kişisel bilgilerimiz için herhangi bir sakıncası var mıdır ve Bluetooth açık kalırsa ne olur?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Telefonda Bluetooth açık kalırsa ne olur (açık kalması güvenli mi) sorusu pek çok defa sorulur. Blurtooth’un devamlı açık olması aslında iyi bir şey değildir bunun nedeni de saldırganların cihaza davet edilmiş olmasıdır. Gelişen teknoloji ile cep telefonları da daha farklı oluyor. Gelişmiş tüm imkanlara bağlı olarak internet ve bluetooth gibi imkanlar artık küçücük cep telefonlarına sığıyor.

Bluetooth sürekli açık tutulur mu?

Bluetooth yeni çıktığı zamanlarda belli başlı dosya aktarımları için kullanılırdı bu yüzden ihtiyaç duyulmadığında da kapatılırdı; ancak teknolojinin gelişmesi ile akıllı saat kullanımları ile bluetooth kapatılmaz oldu; ancak telefonun Bluetooth bağlantısının sürekli açık tutulması güvenlik açısından doğru değildir. Oluşabilecek güvenlik açığı ile telefonlar güvenli olmaktan çıkıyor.

Bluetooth ve telefon bataryası

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Sürekli açık tutulan bluetooth ile telefonun şarjının bitmesi çok kolay değil. Normalden biraz fazla şarj tüketiyor olsa da şarj bitiminde başlı başına bir sebep oluşturmuyor. Bluetooth’un açık olması ile aktif kullanılıyor olunduğunda tüketilen enerji tabii ki biraz artacak; ama yine de büyük enerji israfının olması söz konusu değildir.

Bluetooth güvenliğini arttırmak

Teknolojinin nimetlerini kullanmak güzel olsa kullanırken de dikkat etmek gerek. Bluetooth güvenliği aşağıdaki maddeler doğrultusunda arttırılabilir.

  • Bluetooth ayarını “keşfedilemez” modda tutmak tutun
  • Güçlü bir PIN kodu kullanın.
  • Sosyal güvenlik numarası, kredi kart numara ve şifrelerini kablosuz aygıtlarda da tutmamak gerek

Bluetooth’u sürekli açık tutmak başka bir deyiş ile yaşanılan evin kapısını açık bırakmaya benzer. Bu yüzden Bluetooth kullanırken bu benzetmeyi unutmamakta fayda vardır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Telefonda bluetooth açık kalırsa ne olur? (Güvenli mi)

Yakın bir zamanda açıklanan verilere göre Bluetooth teknolojisinin güvenlikte yetersiz olduğu belirtiliyor. Yeni yeni bu sisteme yönelik saldırılar arttırılıyor. Çoğu üretici ve güvenlik şirketi bu alana pek yoğunlaşmadı ama açık kalan cihazlara büyük tehlike çıkarabileceği belirtiliyor.

Telefonda açık kalan bluetooth ne gibi tehlikeleri doğurur? Cihaz sistem güvenliğine bağlı şekilleniyor. Paylaşım alanına göre risk artabiliyor. İzinsiz dosya erişimi, WhatsAPP mesajların, videoların ve fotoğrafların hacklenmesi gibi bir dizi değişken bir yapıya sahip. Hatta cihazı dışa dönüş başka sorunlara yol açabiliyor.


Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2019, 16:15

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.