Gece Telefonu Şarjda Bırakmak Zararlı mı?

Andronova
Yazar Andronova 8 Minimum Okuma

Bir çok mobil cihaz kullanıcısı uzun saatler cihazlarını şarjda bırakır. Bu konuya yönelik her dönem sorular gelmekte. Örnek, gece telefonu şarjda bırakmak zarar verir mi veya telefonu şarjda bırakmak zararlı mı soruları. Bu tip sorular eskiden çok fazla sorulurdu ama hala sorulmakta.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Yatarken telefonu şarjda bırakmak başlı başına sorunlu bir durumdur. Fazladan voltaj (eski cihazlarda), aşırı ısınma ve her an ne olacağı belli olmayan bir durumla karşı karşıya kalınma durumu var. Belki prizden, belki şarj cihazdan ve belki de telefondan kaynaklı sorunlar yaşanacak. Bundan habersiz bir şekilde yatmak risktir.

Mobil cihazların şarj dolumu eskinden belli bir saate kadar şarjda bırakıldıktan sonra fişten çıkarılması gerekirdi. Zamanla pil teknolojisi bunu daha kolay hale getirdi. Pil dolduktan sonra enerji dolumu sonlanıyor. Lakin bu her cihaz için geçerli değil. Telefon konusu için soranlara çok eski telefon kullanmıyorsanız yine güç sonlandırma vardır diye düşünüyoruz.

Gece Telefonu Şarjda Bırakmak Zarar Verir mi Sorusu

Normalde ne olursa olsun cihaz uzun zaman şarja takılı kalmaması önerilir. Artı adaptörün daha fişte kalmaması daha sağlıklı olacak. Kullanılan adaptörün kalitesi çok önemli. Kısa devre, güç kesme ve benzeri korumalara sahip olması gerekiyor. Artı plastik kalitesi ve kablo kalitesi de önemlidir.

Mümkün olduğu kadarı ile çok uzun süre prizde cihazları takılı tutmayalım. En kötü ihtimal yüksek voltaj gibi durumlarda cihazlar zarar görme olasılığı var.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Eskiden ve hala geçerliliğini koruyan şarj nasıl yapılmalı sorusuna da yanıt verelim. İlk aldığınız ürünün belli bir süre şarjda kalması önerilir. Bu genelde 8 saat olarak söylenir. Lakin yeni batarya teknolojilerinde pek bu kadar süre kalmasına gerek kalmıyor. Yine de ilk şarjda bu şekilde yapabilirsiniz.

İçeriğimize çok eski bir haber olan köpükle şarj olayına tekrardan yer verdik.

Gece cep telefonunu şarjda bıraktığımda ne olur sorusuna genel bir bilgi olarak yer verdiğimiz içeriğimiz zamanla değişime gidilebilir.

image 22
Telefonu gece şarjda bırakmak zarar verir mi

Kalitesiz Ürünlerden Uzak Durun

Hemen hemen çoğu mobil cihazların ürünleri Çin’ de üretilmekte. Apple’ ın resmi ürünlerinde bir çoğu orada üretilmekte. İş böyle olunca, her kalitede ürünle karşılaştığımızdan dolayı herkesin Çin malı kalitesiz söyleminde bulunmuyorum. Lakin, aşırı ucuz olan çoğu ürün gerçekten kalitesizdir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kalitesiz Şarj Cihazı Kullanma

Yukarıdaki durum özellikle orjinal olmayan yani kalitesiz şarj cihazı kullanımlarında karşımıza çıkar. Kesinlikle ama kesinlikle az veya çok bu işten zarar görürsünüz. Belki telefonunuzun bataryasının ömrünü azaltacak, belki şarj entegresine zarar verecek veya anakarta, belki de yangın çıkmasına neden olacak.

Kalitesiz USB Kablo Kullanımı

Orjinal olmayan ama birinci veya ikinci kalitede kablolar bu sınıfla bir tutmadığımı belirtmek istiyorum. Lakin, piyasada dolaşan bir çok ürün ya kalitesi ya a orta kalite seviyesindedir. Kullandığınız mobil cihaza ne kadar önem veriyorsanız o kadar kaliteli bir ürün kullanın.

Yan Sanayi Ürünlere Dikkat Edin

Her ne olursa olsun, kalitesiz elektrikli cihazlardan uzak durun. Şark aleti, USB kablo veya üçlü priz gibi bir çok elektrikli aletlerde yangın riski var. Hatta bir keresinde bir üçlü prizde bunu yaşadık. Baya bir yıl önce, babamların ek çoklu prize ihtiyaç duymalarından dolayı, komşumuzdan aldıkları üçlü prizin yanması durumu tam da dediğimiz durumu izah ediyor gibi. Prizde fırın çalıştırıldı ve belli bir saatten sonra ödünç alınan üçlü priz yanmaya başladı. Hızlıca müdahale edip yangını önledim. Ürünü incelediğimde çok ama çok kalitesiz bir ürün olduğunu gördüm.

Pilinizin Ömrünü Uzatmak

1. Optimize Edilmiş Pil Şarjını Kullanın:

Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı menüsünden Optimize Edilmiş Pil Şarjı özelliğini etkinleştirin. Bu özellik, pilinizin aşırı şarj olmasını ve aşırı deşarj olmasını önler. Telefonunuzun pil ömrünü önemli ölçüde uzatabilir.

2. Telefonunuzu Gece Boyunca Şarj Edin:

Telefonunuzu her gece yatmadan önce şarj edin. Bu, pilinizin sürekli olarak düşük voltajda kalmasını ve kapasitesinin daha hızlı azalmasını önler.

3. Hızlı Şarjı Dikkatli Kullanın:

Hızlı şarj, pilinizin ömrünü kısaltan bir faktördür. Mümkünse, pilinizin %20’nin altına düştüğünde hızlı şarjı kullanın.

4. Ekran Parlaklığını Düşürün:

Ekran parlaklığı, pilinizin en büyük düşmanlarından biridir. Ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlamak veya manuel olarak düşürmek pilinizin ömrünü uzatabilir.

5. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın:

Arka planda çalışan uygulamalar pilinizi tüketebilir. Kullanmadığınız uygulamaları kapatmayı unutmayın.

6. Sıcak ve Soğuk Ortamlardan Kaçının:

Piller, aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda daha hızlı bozulur. Telefonunuzu aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda kullanmaktan kaçının.

7. Pilinizin Sağlığını Kontrol Edin:

Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı menüsünden pilinizin sağlık durumunu kontrol edebilirsiniz. Bu menüde pilinizin maksimum kapasitesini ve tahmini pil ömrünü görebilirsiniz.

8. Güncellemeleri Takip Edin:

Telefonunuzun işletim sistemini ve uygulamalarınızı güncel tutun. Güncellemeler, pil optimizasyonları içerebilir.

9. Pil Kalibrasyonu Yapın:

Pilinizin kalibrasyonunu yapmak pilinizin daha doğru bir şekilde şarj olmasını sağlayabilir. Bunu yapmak için telefonunuzu kapatın ve şarj cihazına takın. Telefonunuz %100’e ulaştığında şarj cihazından çıkarın ve tekrar açın.

10. Yıpranmış Pili Değiştirin:

Pilinizin ömrü sona erdiğinde yeni bir pil ile değiştirin. Yıpranmış bir pil telefonunuzun performansını düşürebilir ve güvenlik riski oluşturabilir.

Bu basit ipuçlarını takip ederek pilinizin ömrünü önemli ölçüde uzatabilirsiniz.

Köpük Şarj İle Şarj Dolumu

Perdeue Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda bu köpüklerle bir makine yapıldı ve bu makine sayesinde akıllı telefonlarda pil ömrü uzatıldığı tespit edildi. Perdeue Üniversitesi’nin laboratuvarlarında yapılan örnek çalışma sonucu 300 defa şarj edilen telefonlarda en küçük bir kapasite kaybı yaşanmıyor. Ayrıca şöyle de bir olay var ki kullanılan malzeme yalnızca köpük. Dolayısıyla olabildiğince yapımı kolay ve son derece ucuz bir makine.

Konu ile ilgili araştırmalar hala devam ederken bu köpükler belki de ilerleyen süreçte lithium-ion bataryaların ham maddesi olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Ayrıca yıllar sonra aldığımız telefonların içinden de çıkacak olan köpükleri tekrar yeni batarya yapmak üzere üretici firmaya gönderebiliriz.

Bugüne kadar yalnızca çocukların oyun oynama maddesi olan köpüklerin bir gün akıllı telefonlarda kullanılacak şarj edici alet olarak kullanılabilir olması hayali gerçek olabilir. Böylece belki bir çok maliyet azalacak ve hiç umulmadık bir malzeme ham madde olarak kullanılabilecek.

Dolayısı ile evlerde çocukların oyun oynadıkları malzeme artık annelerin kızmadıkları bir ham madde olma yolunda ilerliyor. Bakarsınız ki bir gün bu malzemelerle gerçekten akıllı telefonların şarj ömrünü uzatacak gerçek bir cihaz hayata geçer ve bizler de her yerde bulduğumuz bu köpükleri üretici firmalara ileterek yeni bir sektör oluşturulabilir. Dolayısıyla hem para kazanarak bir yandan da telefonlarımızın şarj ömrünü uzatabilir. Neden olmasın? Kim bilir o zaman anneler de çocuklarına kızmaktan vazgeçerek, para kazandıkları için memnun bile olabilirler.

Teknoloji gelişiyor ve bizlere bu süreçte daha ne gibi sürprizler hazırlıyor hep birlikte göreceğiz. Olmaz denilen şeylerin bile gerçekleştiği teknoloji dünyası sürprizlerle dolu yepyeni bir dünya olmaktan geri kalmıyor.

Gece telefonu sarjda
Gece telefonu şarjda bırakmak zarar verir mi

Android veya iPhone telefonu şarjda bırakmak zararlı mı veya telefonu gece şarjda bırakmak zararlı mı sorusuna yanıt vermeye çalıştık.

Sonraki: Güncellemeden sonra telefonum hızlı şarj olmuyor

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.