UDP nedir ne işe yarar?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Modemde UDP nedir ne işe yarar sorusuna cevap olarak resimli anlatım kullanımı örneği ile açıklamaya çalışacağız. Genelde port açmada karşılaşılır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

UDP, iki iletişim protokolünden biri olan ve açılımı “Kullanıcı veri akışı iletişim kanunları” olarak adlandırılmıştır. Kullandığı verileri bağlantıya ihtiyaç duymadan karşı tarafa yollaması nedeni ile sıkça tercih edilen UDP, bilgisayar yazılımcıları tarafından bir datagram modu oluşturmak amacı ile kurulmuştur. Haberde birde UDP ne demek açıklamak için TP Link modemde port açma kısmında bu seçeneği göstermek istedik. Çoğunlukla güvenlik kamerasında ses aktarımı için kullanıldığı görülüyor.

Modemde UDP ne işe yarar?

Herhangi bir cihaza port açmada yer alan bir protokoldür. IP kamera gibi bazı cihazlarda ses aktarımı için kullanılmakta. Ses iletme özelliği olan cihazlarda uzaktan kameraları izlemede seslerin duyulabilmesi için kullanılmakta. Hem DVR hem modemde UDP’ nin de açık olması gerekiyor.

UDP, önemli protokollerden biri ve genelde internet kullananlar modem içerisinde karşılaşmakta. Ses aktarımı için gerekli bir seçenektir. Yazımızda örnek bir görüntü ile bu seçeneğin nerede kullanıldığını göstermek istedik.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Modemde UDP açma kapatma

Arayüzü açmak için ilgili ip adresiyle giriş yapılması gerekiyor. Bunun için aşağıdaki sıralamayı takip ediniz.

  • ZTE, Zyxel ve Huawei kullanılan ip 192.168.1.1
  • Kullanıcıya admin olarak yazılmakta
  • Şifre için ya admin ya turktelekom olarak genelde ayarlanmıştır (parola unutulduğunda modemin resetlenip kurulumu gerekir)
  • Bazı modemlerde yan sekmede “Nat”, “Port” ve “İletim” kısmına girilir
  • “Sanal sunucu” içerisinden gerekli ayarlamalar yapılır (tcp / udp kısmı için hepsi olan seçenek kalması doğru olur)

UDP nedir ne işe yarar?UDP ne demek

UDP sağladığı avantajlar

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Ses ve görüntü gibi gerçek zamanlı veri iletimi sırasında sıkça tercih edilen UDP, akış iletim kontrolünü ve tekrardan iletme işlemlerini yapmayarak günümüzdeki en hızlı veri iletimini gerçekleştiren bağlantı türüdür.

Kimi zaman TCP’nin yüklediği ve yüksek veri akışı nedeni ile servis kalitesinde düşüş yaşansa da SNMP, DNS gibi birçok alt yapı hizmetinin UDP bağlantı türünden yararlandığı bilinmektedir. Tüm avantajlarına karşın UDP bağlantı türünün veri iletimi sonrasında başarılı bir veri gönderimi ve verilerin eksiksiz bir şekilde gönderilmesi konusunda sağladığı hiç bir garanti bulunmamaktadır.

UDP paket yapısı

Ulaşım katmanında hizmet veren bağlantı türlerinden biri olan UDP, olabildiğince az iletişim servisinden yararlanarak iletim hızını üst düzey segmente çekmektedir. Verilen doğru bir şekilde iletilip iletilmediğine dikkat etmeyen bağlantı türü, 4 alandan ve 16 bit uzunluktan oluşmaktadır.

Genel olarak port numarası ihtiyacı duymasa da, cevap alınması gereken veri iletimlerinde port numarası taşıyabilir. Kullanıcıların port alanında gördüğü 0, portun bir numarasının bulunmadığını belli etmektedir. Özel alan kimlik isimli internet bağlantılarına port numarası taşıma özelliği görülebilmektedir.


Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2020, 03:13

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.