Windows temp nedir ne işe yarar

Andronova
Yazar Andronova 2 Minimum Okuma

Windows 10, Windows 8.1 ve Windows 7 temp klasöründe neler var ve silersem sorun olur mu? Temp geçici bazı kurulum ve internet kalıntılarının yer aldığı önemsiz bir alan. Yani silinebilir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Windows temp klasörü bilgisayardaki kurulu programların kurulumdaki kalıntılarına ve internette bazı dosyaların kalıntılarını barındırmakta. Bu sistemde yer alan dosyalar sistem tarafından otomatik olarak silinmesine karşın yetersiz kaldığı durumlar da olmaktadır. Bu nedenle temp klasörü içerisinde yer alan belgelerin manuel olarak silinmesi gerekebilir. 

Windows klasörü içinde yer alan Temp klasörünün görevi oluşturduğunuz bir Office belgeleri (Word, Excel..) dosyası ya da girdiğiniz internet sitelerinin resimleri, artık dosyalarını bu klasörün içine otomatik olarak atarak kullanıcının bir sonraki girişinde sitenin daha kolay yüklenmesini sağlamaktadır. Temp aynı zamanda bilgisayara kurulan programlarında kalıntıları yer almakta. Yani kurulum dosya kalıntıları.

Sistemi Yavaşlatabilir: Bu dosyalar bilgisayar içerisinde sistemi yavaşlatmaya neden olabileceği için silinmesi önemli bir konudur. Ancak çoğu kullanıcı temp klasörü içindeki dosyaları silip silmeyeceği konusunda önemli belgelerini kaybedeceği korkusu taşımaktadır. Ancak temp klasörü içerisinde herhangi önemli bir dosya yer almadığı için güvenle silinebilir. Eğer önemli bir klasör yer alıyorsa sistem tarafından uyarı gönderilecektir.

Temp klasörü nasıl silinir? Temp klasörünün silinmesi için öncelik bu klasörün bulunması gerekir. Bunun için arama kısmına “çalıştır” yazarak ilgili uygulamanın açılması gerekir. Daha sonra açılan uygulamaya “%temp%” yazılarak enter tuşuna basılmalıdır. Karşınıza çıkacak dosya temp klasörü olacaktır. Ardından dosya içerisindeki tüm klasörleri işaretlemek için ctrl+a tuşuna basmak ve delete tuşu ile silmek gerekir. Ardından bilgisayarın yeniden başlatılması gerekmektedir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Ayrıca temp klasörünü silmek için izlenecek bir diğer yol ise şu şekildedir: İnternet Explorer tarayıcısından ayarlar kısmına tıklanır ardından internet seçenekleri tıklanarak sil kısmından silme işlemi gerçekleştirilir.

Windows temp nedir ne işe yarar

Sorun olmaz. Buradakiler bir nevi geçici dosyalar. Temp silme işleminde bazen silinmeyen sistem dosyaları görülebilir. Bu dosyalar için silinemez uyarısı geldiğinde atla ile işlem yapınız.

Temp silinirse sorun olur mu?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image


Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2018, 01:34

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.