Farklı mhz ram' ler bilgisayarda çalışır mı

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Laptop, masaüstü ve All in one pc bilgisayarda farklı mhz RAM' ler birlikte çalışır mı? Çalışsa da uyumlu çalışır mı işte esas kilit nokta bu. RAM almadan önce yazımızı okuyun.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Uzun zamandır sorulan ama hiç güncelliğini kaybetmeyen sorulardan biri olan farklı ram’ ler ve farklı mhz ram’ ler laptop’ da çalır mı diye merak edenlere cevap olarak detaylarıyla anlattığımız yazımıza katılımda bulunabilirsiniz.

Bu ram muhabbetiyle bazen formlarda karşılaştığımız oluyor. Bir kaç kişi ben farklı ram taktım çalıştı veya farklı mhz ram çalıştı diye yazmış. Bunun merak konusu olmasının nedeni ise bilgisayarının ram’ ini yükseltmek isteyenler. Mevcut olanı piyasada bulamadığından ya da daha uygun fiyatta mhz’ de bulduklarından belki olur diye soruyorlar. Peki gerçekten ram aynı mhz olması gerekli mi?

Öncellikle bilgisayarda hız için önemli donanım gereksinimi işlemci, disk ve ram olmakta. Çoğu hard disk faktöründen bi haber. Özellikle SSD ile muazzam bir hız sağlanabiliyor. Tabi her donanım ne kadar uyumlu ise o kadar sağlıklı çalışabiliyor. Onun için konumuzdaki başlık çok önemli.

Bilgisayarda başka marka RAM kullanılır mı?

Farklı ram markası olması bir ihtimal uyumsuzluk çıkarabiliyor. Ama bu nadir olduğundan yinede denemeden anlaşılmayabiliyor. Çoğunlukla sorun çıkarmadığınız söyleyebiliriz. Bilgisayarlarda her ram kullanılır mı diyenler için bu da önemli bir konu diyebiliriz.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Kalitesi düşük donanımların ısındığı zaman veya kullanıma bağlı yıpranma gibi faktörler ortaya çıkabiliyor. Önerimiz düşük kalitede markaları tercih etmemeniz.

Her zaman uyumlu donanımlar daha performanslı çalışır. Alacağınız parça piyasada bulunuyor ve gücünüz de yetiyorsa o zaman aynı marka tercih edilmesi önerilir.

Farklı mhz RAM’ ler birlikte çalışır mı?

Bunun cevabı çalışabilir ama çoğunda sorun görülmekte. Mantığı şu şekilde en düşük ram’ in mhz değeri kaç ise bilgisayar onla çalışır. Uyarı veren bilgisayarların bios ayarlarında manuel mhz değiştirilebiliyorsa düşük olan ram’ in mhz değeri ayarlanarak kullanılabiliyor. Tabi kullanımda ara ara sorun çıkarması mümkün.

Net olarak şunu belirtelim mümkün olduğu sürece aynı değerlerde ram’ in kullanılması gerekiyor. 

Ek bilgi son yıllarda çok sayıda “All in one pc” bilgisayarlarla karşılaşıyoruz. Bunların anakart yapısı masaüstü bilgisayar gibi değilse dizüztü benzeri kullanıldığını belirtelim. Yani laptop’ un ram’ i kullanılabilir.

Farklı mhz ram kullanılırsa ne olur?

Bir dizi sorunlarla karşılaşılabilir. Bunların neler olduğunu altta sıralayacağız.

  • Mavi ekran dediğimiz hatanın çıkması
  • Düşük ram göstermesi
  • Yavaş çalışmaya neden olabilmesi
  • Bilgisayarın kilitlenmesi 
  • Gereksiz işlemlere neden olması

Gibi sıkıntılarla karşılaşılabiliyor. Bunun için gereksiz maceralara girmemenizi öneriyoruz. Ha elimde fazla ram var kullanayım diyorsanız anakart üzerinden ayarını yaparak deneyebilirsiniz. Ama yanlışlıkla kısa devreye neden olma veya farklı arızalar için dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Farklı mhz ram' ler bilgisayarda çalışır mı


Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2020, 19:32

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir