Telefonu Yan Çevirince Ekran Kararıyor

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

Telefonu yan çevirince ekran kararıyor sorunu sizde de çıkıyor mu? Şimdilerde böyle bir sorun hala var mı bilemiyoruz. Geçmişte az çok karşımıza çıkardı. Anlık oluşan sistem sorunları ya da uygulama kullanırken yaşanan ekran kararma sorunu.

Ad imageAd image

Telefonu yan çevirince ekran kararıyor sorunu daha çok ekran ayarlarının otomatik olarak yapılandırılmasından veya kullanıcının kendine özgü bazı ayarları değiştirmesinden kaynaklı olabiliyor. Bunun dışındaki durumlara kullanılan uygulamalardan veya işletim sisteminden kaynaklı sorunlardır. Tabi donanım sorunu varsa bunun da araştırılması gerekiyor.

Telefonu Yan Çevirince Ekran Kararıyor Sorunu

Mobil cihazların ekranının otomatik olarak dönmesi, kullanıcıların cihazlarını farklı açılarda kullanırken daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. Ancak, bazı durumlarda telefonu yan çevirince ekranın kararması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu sorunun olası sebepleri ve çözüm yolları:

1. Otomatik Döndürme Özelliği Kapalı:

Telefonunuzun otomatik döndürme özelliği kapalıysa, ekranın yan çevrilmesine rağmen otomatik olarak dönmez ve kararabilir.

Ad imageAd image

Çözüm: Ayarlar menüsünden “Ekran” veya “Görüntü” bölümüne gidin. Burada “Otomatik Döndürme” seçeneğini bulun ve etkinleştirin. Bu, telefonunuzun ekranının yan çevrildiğinde otomatik olarak dönmesini sağlar.

2. Hareket Sensöründe Sorunlar:

Telefonunuzun hareket sensöründe bir sorun varsa, ekranın yan çevrilmesi algılanmayabilir ve bu nedenle ekran kararabilir.

Çözüm: Telefonunuzun hareket sensörünü test etmek için uygulamalar kullanabilirsiniz. Eğer sensör düzgün çalışmıyorsa, bir teknik servisten yardım almanız gerekebilir.

3. Yazılım Sorunları:

Telefonunuzun yazılım tarafında bir hata veya çakışma meydana gelmiş olabilir, bu da ekranın yan çevrilmesini engel oluşturacaktır. Yazının genelindeki adımlar denendikten sonra duruma göre hard reset veya fabrika ayarları seçeneği denenebilir.

Çözüm: Telefonunuzun yazılımını güncelleyin. Genellikle, yeni güncellemeler bu tür hataları düzeltebilir. Ayrıca, fabrika ayarlarına sıfırlama yaparak yazılım sorunlarını çözebilirsiniz. Ancak, fabrika ayarlarına sıfırlama yapmadan önce önemli verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.

4. Uygulama Sorunları:

Belirli bir uygulama ekranı yan çevrildiğinde kararıyorsa, bu uygulamanın sorunlara neden olduğunu gösterebilir. Ya da uygulamaların birbirini etkilemesi. Bu eski uygulama sürümlerinin yol açtığı nedenlerden biri olabiliyor.

Çözüm: Sorunun belirli bir uygulamadan kaynaklandığını düşünüyorsanız, o uygulamanın güncel bir sürümü varsa güncelleyin veya kaldırıp yeniden yükleyin.

5. Donanım Sorunları:

Ekranın yan çevrilmesini algılayan donanım parçalarında bir arıza olabilir. Bir başka nedende donanımın yetersiz kalması. Eski modellerde sık görülmekte.

Çözüm: Bu tür durumlarda, profesyonel bir teknik servisten yardım almanız gerekebilir. Teknisyenler, donanım sorunlarını teşhis edebilir ve gerektiğinde parçaları değiştirebilir. Donanım yetersizliği varsa, gereksiz yere arka planda çalışanların durdurulması ve sistemi yoran uygulamaların kaldırılmasını öneriyoruz.

6. Tarih Sorunu veya Boş Alan Yetersizliği:

Hemen hemen bir çok akıllı cihazda tarih yanlışlığı çeşitli sorunlara yol açar. Daha doğrusu sistemin doğru çalışmasını engeller. Örnek internete bağlanmanız engellenir.

Boş alan yetersizliği ise, cihazda boş alanın görülmesi ama sistemin sorunsuz çalışması için yeterli olmaması. Her sistem çalışırken veya uygulamaları çalıştırırken belli bir boş alana ihtiyaç duyar.

Telefonu yan cevirince ekran karariyor 2
Telefonu yan çevirince ekran kararıyor hatası

Güneş Işığında Ekran Parlaklığı Sorunu

Dışarıda, parlak güneş ışığı altında telefonunuzu kullanırken ekranı saat yönünün tersine çevirdiğinizde kararmasının birkaç olası nedeni olabilir:

1. Otomatik Parlaklık:

  • Telefonunuzun otomatik parlaklık özelliği açık olabilir. Bu durumda, ortam ışığı sensörü güneş ışığını algılar ve ekran parlaklığını otomatik olarak düşürür.
  • Çözüm: Otomatik parlaklık özelliğini devre dışı bırakmayı deneyin. Bunu Ayarlar > Ekran > Parlaklık menüsünden yapabilirsiniz.

2. Yakınlık Sensörü:

  • Telefonunuzun yakınlık sensörü, telefonunuzu kulağınıza yaklaştırdığınızda ekranı kapatmak için kullanılır. Bu sensör güneş ışığından etkilenebilir ve ekran parlaklığını da etkileyebilir.
  • Çözüm: Yakınlık sensörünün temiz olduğundan ve herhangi bir şeyle engellenmediğinden emin olun.

3. Uygulama Hatası:

  • Kullandığınız belirli bir uygulamayla ilgili bir hata olabilir.
  • Çözüm: Farklı bir uygulamada ekranı döndürmeyi deneyin. Duruma göre uygulamayı yeniden başlatmayı veya güncellemeyi deneyin.

4. Donanım Sorunu:

  • Nadir de olsa, bu sorun bir donanım sorununun göstergesi olabilir.
  • Çözüm: Sorun devam ederse, telefonunuzu yetkili servise götürmeniz gerekebilir.

Ekran Sorunu İçin Yardımcı Olacak İşlemlerden Biri

1. Otomatik Parlaklık:

  • Ayarlar > Ekran > Parlaklık menüsüne gidin.
  • Otomatik Parlaklık seçeneğinin etkin olup olmadığını kontrol edin.

Eğer otomatik parlaklık etkinse:

  • Otomatik parlaklığı devre dışı bırakın.
  • Parlaklık seviyesini manuel olarak istediğiniz bir seviyeye ayarlayın.
  • Cihazı yatay moda çevirin ve ekranın hala kararıp kararmadığını kontrol edin.

Eğer otomatik parlaklık devre dışıysa:

  • Cihazı yatay moda çevirin ve ekranın parlaklığında bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

2. Ortam Işığı Sensörü:

  • Cihazınızın ortamdaki ışığı algılayan sensörü yatay modda farklı bir ışık kaynağına maruz kalıyor olabilir.
  • Bu durumda, sensör ışığı algılar ve ekran parlaklığını buna göre ayarlar.

Sorunun çözümü için:

  • Otomatik parlaklığı devre dışı bırakın.
  • Parlaklık seviyesini manuel olarak ayarlayın.
  • Cihazı farklı ışık kaynaklarında test edin ve ekran parlaklığının nasıl değiştiğini gözlemleyin.

Telefonu yan çevirince ekran kararıyor Samsung Galaxy S24 için yapılan bir paylaşımda denk geldik. Xiaomi ve Huawei için henüz bir araştırma yapmadık. Lakin öneriler hemen hemen bir çok Android cihazı kapsamakta. Aynı zamanda tabletler içinde geçerli.

Sonraki konumuz: Android Telefonda Hard Reset

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türkçe