Telefonda yetkisiz müdahale nedir?

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Telefonda yetkisiz müdahale ne demek? Arızalı iPhone telefonu servise bırakıldığında size hiç müdahale var diye iade edildi mi? Yetkili servis yetkisiz müdahale nedir?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Bu yazımızda sizlere telefonda yetkisiz müdahale nedir sorusunun cevabını vereceğiz. Her bir firma Huawei, Xiaomi, Oppo, Samsung, LG, Zenfona veya Apple iPhone ürettiği ürünlerin tamirinin yetkili servisleri tarafından yapılmasını ister. Yetkili servis haricinde arızalı cihaz tamiratları cihazın garanti kapsamında kalmasına neden olacaktır. Bu kural Apple modelleri için de geçerlidir. Satın aldığınız her hangi bir cep telefon ürününün Türkiye Cumhuriyeti kanunların da 2 yıl garantisi vardır. Bu garanti ise kayıtsız şartsız bir garanti değildir.

Garanti içerisinde cihazın onarımdan yararlanılabilmesi için bir kaç şartın yerine getirilmesi gerekir. Mesela; Sorunlu olan cihazda kullanıcı hatası olmaması bu şartlardan bir tanesidir. Aynı zamanda bir diğer önemli şart da cihaza yetkisiz kişiler tarafınca müdahale edilmemesi gerekmektedir

Yetkisiz müdahale nedir? Arızalanan bir cep telefon ürününde mesela; iPhone telefonu örnek olarak ele alalım, garantide onarımın devam edilmesi isteniliyorsa Apple yetkili servislerine tamir ettirilmelidir. Özel diye adlandırılan bir iPhone teknik servisinde yapılacak olan müdahale bu cihazın garanti kapsamından çıkmasına doğal olarak sebep taşıyacak. Bir başka örnek ise her hangi bir kişinin garantili telefonun içini açması veya açmaya çalışması sunucu yine telefonun garanti dışı kalmasına neden olur.

Telefonların garanti dışına çıkmasına başlıca neden olan etkenlerden bazılarına aşağıda örneklerle izah ettik. Sorularınızı bekliyor olacağız.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  • Yetkili servisin dışında birinin telefonun vidalarını açması, vidalardan birinin açılması ya da vidalarda zedelenme görülmesi
  • Sıvı temasının görülmesi. Yağmur suyu veya telefonun üzerine bir sıvının dökülmesi
  • Telefonun darbe almasına neden olan bir şey
  • Ekrana yapılan baskı örnek pantolonun arka cebine koyulması
  • Orjinal olmayan cihazlarla şarj edilmesi
  • Telefonun önemli bir yerinin kırılması
  • Telefona atılan onaysız bir yazılımdan kaynaklı arızalar  

Telefonda yetkisiz müdahale nedir?

Telefonda yetkisiz müdahale nasıl anlaşılır?

Yetkili yerlerin, cihaza yetkisiz yapılan müdahaleleri anlaması için birden çok yöntem vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

İlk yapılacak olan eski model telefonların dışında yer alan vidaların detaylı incelenerek anlaşılır hale gelmesi. Vidaların zedelendiği veya çizilme olduğu anlaşılmışsa ve cihazın teknik servis kaydı yoksa başka yelerde tamir edildiği anlamının oluşmasına neden olacaktır.

Telefondaki vidaların zedelenmesinin anlaşılması, şu olasılığın ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu başka bir özel serviste tamir edildiği veya kişinin kurcaladığı anlamını taşır. Servisler de vidalar özel olan cihazlarla bakılır. Bu kontrol işleminde kılcal çizikler dahi görülmektedir.

Telefona her hangi bir zarar vermediniz ve müdahale etmediniz ise, servisin size olumsuz yanıt veriyorsa ve durumdan şikayeçiyseniz o zaman tüketici hakem heyetlerinin kapısını çalma vakti geldi demektir.


Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2019, 00:11

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir